Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Automedicatia in cazul copiilor – ce riscuri exista atunci cand parintii le dau medicamente fara sa consulte pediatrul?

Actualizat la data de: 03 Noiembrie 2020
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Automedicatia, un fenomen ce pune in pericol copiii

Sus
Automedicatia in cazul copiilor – ce riscuri exista atunci cand parintii le dau medicamente fara sa consulte pediatrul?

Practicarea automedicatiei si utilizarea irationala a medicamentelor reprezinta o preocupare majora pentru sanatatea publica de la nivelul intregului glob.

Conceptul de automedicatie implica utilizarea medicamentelor in scop curativ, dar fara a fi administrate la indicatia unui profesionist din domeniul medical. De asemenea, automedicatia poate fi considerata un act de obtinere si de consum de medicamente fara un sfat medical si care poate avea numeroase efecte negative, precum risipa de bani si substante medicamentoase, rezistenta la antibiotice, dependenta si sevraj, supradoza si chiar deces.

Cuprins articol

  1. Automedicatia, un fenomen ce pune in pericol copiii
  2. Utilizarea abuziva a automedicatiei
  3. Ce spun studiile de specialitate?
  4. Care sunt riscurile si ce trebuie facut pentru a le minimiza
  5. Concluzii
  6. Citeste pe aceeasi tema

Utilizarea abuziva a automedicatiei

Sus

Trebuie cunoscut faptul ca aceasta practica este mult mai dezastruoasa la copii, unde dozele variaza in functie de greutatea si suprafata corporala.

Pe de o parte, prin utilizarea unor doze prea mici de medicament vor fi produse efecte reduse ale acestuia, alaturi de riscul formarii rezistentei la tratament, iar pe de alta parte, supradozajul prezinta un risc de afectare a organelor importante, cum ar fi rinichii, ficatul, creierul etc. De asemenea, automedicatia este asociata adesea si cu un risc de dependenta si abuz de medicamente.

Este important de stiut ca utilizarea abuziva a automedicatiei este atribuita mai multor factori, precum dorinta de a avea grija de sine si de cei din jur, saracia, ignoranta, lipsa serviciilor medicale de buna calitate, existenta unor costuri prea ridicate in unitatile sanitare.

De asemenea, un rol important in automedicatie il are publicitatea extinsa la medicamente si disponibilitatea in farmacii a unui numar mare de medicamente ce se elibereaza fara prescriptie medicala.

Combinatia de substante medicamentoase, utilizarea acestora fara prescriptie medicala, utilizarea lor in mod abuziv sau erorile de administrare sunt cele mai frecvente situatii ce apar atunci cand parintii practica automedicatia in cazul copiilor, iar toate aceste lucruri pot afecta sever sanatatea acestora din urma.

Automedicatia adultilor este favorizata de largul acces la medicamente in farmacii, iar din acest motiv se afla chiar intr-o plina evolutie. Din pacate, aceeasi situatie este prezenta si in cazul copiilor, cu toate ca studiile efectuate in aceasta privinta sunt mult mai putine decat in cazul adultilor.

Putine studii au fost publicate cu privire la automedicatia pediatrica, fie pentru a evalua semnificatia, fie riscurile pentru copii. Cu toate acestea, supradozajul cu medicamente in pediatrie reprezinta 40% din otravirile accidentale la copii.

Ce spun studiile de specialitate?

Sus

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, utilizarea rationala a medicamentelor are loc atunci cand pacientii primesc medicamente adecvate pentru diagnosticul lor clinic, in doze corespunzatoare cerintelor lor individuale, la cel mai mic cost posibil pentru individ si societate.

Cu toate acestea, studiile de specialitate releva frecvent faptul ca exista o crestere a utilizarii irationale a medicamentelor la nivel mondial. Mai exact, se considera ca peste 50% din medicamente prescrise, eliberate sau vandute in prezent sunt utilizate in mod necorespunzator.

In ceea ce priveste automedicatia in cazul copiilor, cercetatorii afirma ca cele mai frecvente afectiuni pentru care se apeleaza la automedicatie sunt febra, tusea, raceala, gripa, varsaturile, diareea si alergiile. Astfel, grupurile de medicamente utilizate frecvent includ antipireticele, antitusivele, antibioticele, antiemeticele si antialergicele.

Studii de specialitate realizate in diferite zone ale globului au ajuns la concluzii similare privind automedicatia copiilor. Astfel, majoritatea parintilor le ofera copiilor medicamente atunci cand acestia se imbolnavesc, dar fara a solicita in prealabil sfatul medicului.

Totusi, exista si situatii in care copiii primesc de la parinti aceleasi tratamente care au functionat in cazuri anterioare in care au fost prezente relativ aceleasi manifestari.

Cercetarile au sugerat faptul ca principalele motive din spatele automedicatiei au fost perceptia despre boala, experienta anterioara cu aceasta, lipsa de timp pentru a duce copilul la medic, constrangerea financiara si dorinta de a nu irosi resturile de medicamente. In plus, numerosi parinti le-au oferit medicamente copiilor in urma discutiilor cu alti membri ai familiei/prieteni, dar si in urma reclamelor radio/TV.

Aruncand o privire si asupra unui studiu efectuat in tara noastra (2016) cu privire la automedicatia in cazul copiilor sub 12 ani poate fi observata o asemanare cu situatia regasita la nivel mondial. Astfel, un numar foarte mare din mamele incluse in studiu au recunoscut ca au recurs frecvent la medicatia existenta in casa atunci cand copiii au manifestat febra, tuse sau durere.

In peste 90% din cazuri au fost oferite analgezice antipiretice, urmate de antitusive, expectorante, vitamine si suplimente nutritive, dar si decongestionante nazale. Astfel, studiul efectuat a relevat o prevalenta de peste 80% in cazul automedicatiei copiilor sub 12 ani din grupul de studiu, iar un aspect important ce trebuie adus in discutie se bazeaza pe faptul ca au fost folosite si numeroase medicamente ce se afla in afara reglementarilor pediatrice.

Care sunt riscurile si ce trebuie facut pentru a le minimiza

Sus

Parintii le ofera medicamente celor mici pentru a-i ajuta sa depaseasca boala si simptomele neplacute asociate. Totusi, aceasta dorinta de a face bine vine la pachet cu numeroase riscuri, cum ar fi supradoza, reactiile alergice sau rezistenta la antibiotice.

Necunoasterea dozei si a modului de administrare a unui medicament este foarte periculoasa si poate duce chiar la complicatii nefaste. De asemenea, combinarea unor anumite medicamente poate duce la reactii nedorite.

Pentru ca un medicament sa functioneze in mod optim, acesta trebuie administrat intr-o doza potrivita si pe o cale potrivita. Multe medicamente, mai ales cele lichide, sunt administrate de parinti in mod incorect, cu toate ca vin la pachet cu seringi si lingurite ce au marcaje de masurare.

Pentru a minimiza riscul de supradozaj, parintii trebuie sa citeasca prospectul medicamentelor ce urmeaza a fi administrate si trebuie sa le administreze conform indicatiilor medicului. De asemenea, parintii trebuie sa verifice mereu aspectul medicamentelor si data de expirare a acestora si trebuie sa cunoasca substanta activa din acestea.

Tinand cont de faptul ca parintii apeleaza la automedicatie mai ales atunci cand copiii lor sunt raciti, trebuie subliniat faptul ca persoanele mai mici de 2 ani nu trebuie sa primeasca niciun fel de produs pentru tuse si raceala care contine decongestionante sau antihistaminice, deoarece pot sa apara reactii adverse grave si care pun viata in pericol. Efectele secundare raportate ale acestor produse includ convulsii, tahicardie si deces.

Parintii trebuie sa fie constienti de faptul ca multe produse pentru raceala contin ingrediente ce pot duce la supradozaj accidental, asa ca citirea etichetei este foarte importanta. In plus, copiilor nu trebuie sa li se administreze medicamente destinate adultilor, deoarece dozajul este diferit.

Concluzii

Sus

Aproape toti parintii le ofera medicamente copiilor atunci cand acestia sunt bolnavi, dar fara a avea indicatie de la medic. Chiar daca dorinta parintilor este de a face bine, acestia isi asuma numeroase riscuri, deoarece sunt facute frecvent erori ce pot avea consecinte grave, inclusiv decesul copilului.

In concluzie, consumului unui medicament fara prescriptie medicala este un gest banal al vietii de zi cu zic, dar care poate avea efecte nedorite, mai ales in cazul copiilor. Astfel, vizita la medic este foarte importanta, iar medicatia in cazul copiilor trebuie oferita doar la recomandarea acestuia.

Bibliografie:
Study regarding the parents’ use of self – medication among children under 12 years old, http://www.revistafarmacia.ro/201805/2018-05-art-10-Cristescu_Voicu_811-819.pdf
Use Caution When Giving Cough and Cold Products to Kids, https://www.fda.gov/drugs/special-features/use-caution-when-giving-cough-and-cold-products-kids
Ten Tips to Prevent an Accidental Overdose, https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/ten-tips-prevent-accidental-overdose
Self-medication among children and adolescents in Germany: results of the National Health Survey for Children and Adolescents (KiGGS), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2780285/
Self-Medication Trends in Children by their Parents, https://www.longdom.org/open-access/selfmedication-trends-in-children-by-their-parents-2329-6631-1000173.pdf
Self-Medication Among Children and Adolescents, https://www.researchgate.net/publication/45112726_Self-Medication_Among_Children_and_Adolescents
The practice of self-medication in children by their mothers in Lubumbashi, Democratic Republic of Congo, https://www.heighpubs.org/japch/japch-aid1014.php


Medici specialisti Pediatrie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate