Apa – factor esential in dezvoltarea armonioasa a celor mici
Hidratarea zilnica
SusToate fiintele vii au nevoie de apa pentru supravietuire, iar regula nu face exceptie pentru copii. In cazul nou-nascutilor, acestia nu au nevoie de apa, pana la un moment dat. Pentru dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a copiilor, acestia au nevoie de hidratare zilnica, la fel ca si adultii.
Cuprins articol
De ce cantitate de apa au nevoie copiii?
SusEste esential sa stim ca alaturi de lapte, apa este cel mai bun lichid destinat consumului de catre copii. Apa este sanatoasa, fara kilocalorii si fara zahar, avand numeroase beneficii pentru organismul in crestere.
Sugarii in varsta de maxim 6 luni nu au nevoie de apa pentru hidratare, laptele matern/formula fiind suficiente. Incepand cu 6 luni, odata cu diversificarea, se recomanda sa fie introdusa si apa pentru o hidratare optima, intr-o cantitate minima.
Copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani au nevoie de aproximativ 4 cani de lichide pe zi, care includ apa si lapte. Cantitatea necesara creste pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 4 si 8 ani, la aproximativ 6 cani. Pentru copiii mai mari de 8 ani, cantitatea creste in functie de nevoi si de dorintele copilului.
Este important sa retineti ca aceste cantitati pot varia in functie de fiecare organism, in functie de activitatea copilului si conditiile de mediu precum umiditatea sau caldura. Cu siguranta, in zilele in care face efort fizic sau in zilele calduroase din sezonul cald, necesitatile de apa vor creste.
Excesul de apa este foarte rar si apare in principal la copiii mici, sub varsta de 1 an. in rest, fiti atent la dorintele si activitatile copilului si nu ezitati sa ii dati apa ori de cate ori are nevoie.
Importanta apei
SusIn lipsa apei, organismal uman nu ar mai functiona corespunzator. Apa totala din organism constituie cel putin jumatate din greutatea corpului, fiind parte a numeroase fluide biologice. Astfel, nimeni nu poate supravietui mai mult de cateva zile fara apa.
Functiile si beneficiile apei includ:
• Intra in constitutia sangelui. Sangele, cu rolul principal de transport a oxigenului catre toate organele interne, este alcatuit in proportie mare din apa. In lipsa apei, vascozitatea sangelui creste si oxigenarea organelor nu este corespunzatoare.
• Intra in constitutia limfei. Limfa este lichidul ce face parte din sistemul imun, ajutand organismul copilului sa lupte impotriva infectiilor si a altor boli. In lipsa unei cantitati suficiente de apa din organism, imunitatea copilului poate fi sever afectata.
• Termoreglare. Apa are rol in termoreglare, prin sudoratie, proces prin care organismul face termoliza. In lipsa sudoratiei, caldura nu este eliminata din organism si poate aparea febra sau hiperpirexia.
• Rol digestiv. Atat sucurile digestive, de care un copil are mare nevoie pentru a digera alimentele, cat si urina si fecalele, care reprezinta forma de eliminare digestiva, contin si au nevoie de apa in organism. Atunci cand aportul de apa este insuficient, functia digestiva este alterata.
• Apa previne deshidratarea. Starea de hidratare este esentiala pentru buna functionare a sistemului nervos central, dar si a altor sisteme din organism. Si copiii pot suferi de deshidratare, o stare cu grade variate de severitate, ce poate scadea metabolismul copilului. Un copil deshidratat va fi irascibil, obosit, cu dureri de cap si fatigabilitate. Organismul uman nu poate depozita apa, deci aportul de apa trebuie sa fie constant, zilnic, pentru a preveni deshidratarea.
• Previne astmul si alergiile. Copiii au nevoie de apa pentru cresterea celulara. Pe masura ce acestia cresc, volumul fiecarei celule se umple cu apa, pana la 75%. Din acest motiv, copiii sunt susceptibili la a dezvolta astm bronsic si alergii, in perioada de crestere: ei nu au suficienta apa in celule, inca. Numeroase studii arata ca deshidratarea favorizeaza aparitia astmului si a alergiilor sezoniere. De asemenea, atunci cand cantitatea de mancare ingerata creste, dar cantitatea de apa nu, creste riscul copiilor de a dezvolta alergii.
• Reduce fatigabilitatea si ajuta procesul de invatare. Atunci cand sunt deshidratati, chiar si usor, copiii tind sa oboseasca foarte repede in timpul zilei. Astfel, chiar daca este lipsita de kilocalorii, apa este esentiala pentru asigurarea unui nivel optim de energie a copilului, astfel incat acesta sa isi poata desfasura activitatile. O stare buna de hidratare asigura buna functionare a celulelor nervoase si astfel faciliteaza procesul de invatare, gandirea, creatia.
• Imbunatateste memoria de scurta durata. Lipsa apei, chiar si in proportii mici, de 2-3% din organism, poate afecta semnificativ memoria de scurta durata. De asemenea, aceasta lipsa poate cauza probleme de concentrare si de intelegere a unor probleme sau aspect simple. Ingerarea unei cantitati suficiente de apa previne, cu siguranta, problemele de memorie si concentrare.
• Reduce durerile de spate si durerile articulare. Nu doar adultii au aceste dureri, pe masura ce inainteaza in varsta. Copiii, in timpul perioadei de crestere, pot avea dureri articulare, inclusiv la nivelul articulatiilor intervertebrale. O cantitate suficienta de apa ingerata zilnic, reduce aceste dureri in proportie de pana la 80%, conform studiilor.
• Imbunatateste aspectul pielii. Problemele dermatologice si in special problemele tenului sunt deseori cauzate si/sau inrautatite prin deshidratare. Copiii, mai ales atunci cand se apropie de perioada adolescentei, tind sa dobandeasca ten acneic si alte afectiuni ale pielii. in plus fata de tratamentul dermatologic specific, orice copil sau adolescent cu probleme ale pielii trebuie sa fie hidratat intens, prin aport suficient de apa.
Cum sa va convingeti copilul sa bea apa?
SusChiar si pentru adulti, consumul apei poate fi uneori dificil, intrucat nu are un gust specific care sa provoace dorinta de a o bea. Pentru copii, poate fi la fel de dificil, dar exista cateva trucuri foarte eficiente pentru a-i convinge pe acestia sa bea suficienta apa. Primul pas este ca dumneavoastra sa fiti un exemplu real: atunci cand unul dintre parinti bea apa in fata copilului, cel mai probabil, si copilul va dori sa bea apa. Incurajati-l in primul rand prin propriul exemplu, iar apoi prin urmatoarele trucuri:
• Infuzati apa cu lamai, portocale, fructe de padure, menta si alte fructe preferate. Acestea vor da un gust delicios apei si vor fi apreciate de catre orice copil.
• Folositi fructe si legume bogate in apa. Aportul de apa provine si din alimente bogate in apa, dar si din supe sau ciorbe. Unele dintre cele mai hidratante legume sunt castravetele, dovlecelul, rosiile si telina. Fructele ce aduc cel mai mare aport de apa sunt pepenele rosu, capsunile, afinele si portocalele.
• Inghetati fructe in cuburi de gheata. In sezonul cald, faceti cuburi de gheata acasa, adaugand in ele fructele si microplantele preferate. Cei mici le pot adauga in paharul cu apa, pentru un gust bun si racoritor.
• Oferiti cani si sticle de apa frumoase copiilor. Acestia vor fi mult mai tentati sa consume apa daca se afla intr-un recipient atragator.
Concluzie
SusConsumul suficient de apa este esential pentru buna dezvoltare a organismului fiecarui copil. Cantitatea necesara variaza de la copil la copil, in functie de metabolism si activitati, dar principalul scop este asigurarea unei hidratari optime, pentru o dezvoltare armonioasa a celulelor, organelor si implicit a organismului.
Bibliografie:
https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/Choose-Water-for-Healthy-Hydration.aspx
https://goodparentingbrighterchildren.com/benefits-of-drinking-water/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
Articole recomandate
- Simplificarea rutinei zilnice de infrumusetare
- Utilizari alternative pentru alimente obisnuite in dieta zilnica
- Machiajul zilnic iti poate afecta tenul?
- Pasii pentru o rutina de baza de ingrijire zilnica a pielii
- Cata apa trebuie sa bei zilnic?
- Hidratarea
- Igiena zilnica a corpului
- Mastile de fata functioneaza cu adevarat sau sunt doar un moft?
- 6 recomandari pentru o zi mai buna