Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ai grija la diversificare! Pot aparea reactii alergice!

Actualizat la data de: 22 Februarie 2021
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Generalitati

Sus
Ai grija la diversificare! Pot aparea reactii alergice!

Inca din primul an de viata, copiii pot manifesta reactii alergice la anumite alimente sau la substante din mediul extern.

Cele mai frecvente sunt alergiile cutanate, dar si diversificarea alimentara poate fi o adevarata incercare pentru micutii cu predispozitie alergica. Semnele si simptomele sunt numeroase si alergiile se manifesta diferit de la un copil la altul.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce este alergia
  3. Cum recunosti manifestarile alergice
  4. Cum poti evita manifestarile alergice
  5. Semne si simptome
  6. Intoleranta sau alergie?
  7. Citeste pe aceeasi tema

Ce este alergia

Sus

Alergia este o reactie de hipersensibilitate a organismului la anumite substante din mediul extern, de origine alimentara, inhalatorie, sau cauzata de expunere cutanata. Exista reactii de hipersensibilitate imediata care apar in cateva minute de la contactul cu alergenul, dar si reactii intarziate, al caror raspuns apare in 48-72 ore dupa expunerea la alergen, acestea fiind, in general, provocate de substante secretate de agenti patogeni (paraziti, mycobacterii, fungi).

Alergenii renumiti sunt: praful, polenul, parul de animale, noxele, alunele, ciocolata, mezelurile, fructele de mare, ouale, laptele, produsele fast-food, capsunele, bananele, kiwi, cremele, detergentii, colorantii si vopselurile. Dintre alergenii alimentari, exista si alimente care produc reactii alergice la copil daca sunt consumate de mama care alapteaza fiindca substantele alergene se transmit prin laptele matern.

Cum recunosti manifestarile alergice

Sus

Pentru a putea evita alergiile, trebuie sa stii sa le recunosti. Si la copilul foarte mic, reactiile alergice au simptome clasice: rinoconjunctivita, stranut frecvent, rinoree, prurit nazal, ochi rosii si lacrimare intensa, iar daca este vorba despre alergii alimentare sau produse de medicamente apare urticaria.

Astmul alergic se manifesta prin constrictia cailor respiratorii (bronhoconstrictie) ce determina respiratie sacadata si scurta, tuse si expirarea prelunga. Dermatita este o reactie alergica frecventa la copilul mic si se manifesta prin leziuni pe piele, mancarime si infectii asociate. In cazul alergiilor alimentare simptomele pot fi diverse, incepand cu varsaturi, dureri abdominale si scaune lichide, pana la umflarea tegumentelor fetei si gatului.

Cum poti evita manifestarile alergice

Sus

Introdu un singur aliment nou, o data la 4 zile

Pentru a evita reactiile alergice, este important ca la diversificarea alimentara sa ai mare grija la felul in care introduci alimentele in dieta copilului. Recomandarea generala este sa introduci maximum un aliment la patru zile.

Este necesar sa procedezi in acest mod fiindca reactiile alergice la alimentele noi pot aparea chiar si cu intarziere de cateva zile. Daca vei introduce in dieta copilului mai multe alimente odata, sau mai rapid de 4 zile va fi greu sa identifici la ce substanta a fost produsa reactia alergica si va fi mai greu sa elimini alimentul vinovat.

Semne si simptome

Sus

Iata care sunt semnele si simptomele la care trebuie sa reactionezi, deoarece indica o alergie alimentara: bebelusului tau i se umfla gura sau fata, se scarpina, ii apar mici bubite pe corp, prezinta stari de voma sau are ameteala. De asemenea, este posibil sa-i curga nasul, ochisorii si sa gafaie din cand in cand. Tusea, diareea, durerile de burtica si prezenta gazelor intestinale, dar si tulburarile comportamentale pot fi simptome ale alergiilor alimentare.

Evitarea alergiilor alimentare se face printr-o diversificare corecta a alimentatiei. De obicei, primele alimente solide introduse in dieta copilului sunt fructele: banane, mere, piersici, pere, caise. Principalele legume care se introduc sunt morcovii, cartofii dulci, dovleceii. Trebuie sa fiti atenti daca dati copiilor fructe de mare, alune sau miere. Alunele si fructele de mare sunt celebre din cauza reactiilor alergice severe pe care le pot produce.

Tineti cont si de faptul ca mierea trebuie introdusa in alimentatia copilului numai dupa ce acesta a implinit varsta de 1 an.

Daca apar manifestari alergice, alimentele introduse trebuie scoase urgent din dieta. In timp, copilul ar putea ajunge sa le tolereze, deci nu inseamna ca va fi alergic la ele toata viata. Dar, odata identificate simptomele alergice este indicat sa ii sustii organismul pentru a preveni si alte simptome suparatoare fiindca este clara sensibilitatea speciala a copilului tau.

Intoleranta sau alergie?

Sus

Reactiile fizice la anumite alimente sunt frecvente, dar cele mai multe sunt cauzate mai degraba de o intoleranta alimentara decat de o alergie. O intoleranta alimentara poate provoca unele dintre aceleasi semne si simptome ca si o alergie alimentara, astfel incat oamenii le confunda adesea pe cele doua. In plus, copiii mici nu isi pot exprima intotdeauna simptomele, asa ca adultilor le poate fi dificil sa stie cum se simt cei mici.

O adevarata alergie alimentara provoaca o reactie a sistemului imunitar, afectand numeroase organe din corp. De asemenea, reactiile alergice pot fi uneori severe si pot pune viata in pericol. In schimb, simptomele de intoleranta alimentara sunt in general mai putin grave si adesea limitate la probleme digestive. In plus, persoanele cu intoleranta alimentara pot manca fara probleme cantitati foarte mici din mancarea respectiva, in timp ce in cazul alergiilor pericolul exista chiar si pentru cele mai mici cantitati din alimentele cu probleme.

Cauzele intolerantei alimentare sunt diverse, dar cel mai frecvent este vorba despre absenta unei enzime ce este necesara pentru a digera complet un aliment. Intoleranta la lactoza este unul dintre cele mai frecvente exemple ce poate fi dat in acest context.

Sensibilitatea la aditivii alimentari poate fi de asemenea adusa in discutie, mai ales ca poate declansa atacuri de astm la persoanele sensibile. Boala celiaca este si ea incriminata, mai ales ca are unele caracteristici asemanatoare cu cele ale unei alergii alimentare, deoarece implica sistemul imunitar.

Aceasta afectiune este declansata de consumul de gluten, o proteina care se gaseste in grau si in alte cereale. Simptomele includ adesea probleme gastro-intestinale, dar si manifestari ce nu au legatura cu sistemul digestiv. Cu toate acestea, persoanele ce sufera de intoleranta la gluten nu sunt expuse riscului de anafilaxie.

Este important ca parintii sa recunoasca orice reactie a celui mic la alimente si sa discute cat mai rapid cu medicul. Acesta din urma poate stabili concret daca un copil este alergic la un aliment sau daca are intoleranta la acesta. De asemenea, medicul va recomanda pasii ce trebuie urmati pentru a avea o alimentatie adecvata.

In final, este important ca parintii sa nu oblige copilul sa manance un nou aliment. De asemenea, daca un copil refuza un nou aliment nu inseamna ca are intoleranta sau alergie la acesta. Dupa o perioada de timp se poate incerca din nou introducerea in alimentatie a respectivului produs, moment in care poate fi acceptat cu succes. In plus, trebuie stiut ca specialistii considera ca este nevoie de aproximativ 8-10 incercari pentru a putea spune ca unui copil nu ii place un anumit tip de mancare.


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate