6 motive pentru care plang bebelusii noaptea si tu pierzi ore pretioase de somn
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
De ce plang bebelusii
SusA fi mama este cel mai frumos sentiment din lume, insa vine si cu o serie intreaga de provocari, nu intotdeauna usor de depasit. Desi ai fost informata cu privire la noptile lungi nedormite, adevarul este ca nimic nu te poate pregati cu adevarat pentru astfel de bucurii.
Vestea buna este ca bebelusul nu plange fara motiv, asa cum se crede de multe ori, iar daca reusesti sa intuiesti cauzele disconfortului sau, lucrurile vor fi mai simple.
Cuprins articol
Motive frecvente pentru care bebelusii plang noaptea si ce poti face pentru a-i linisti mai usor
Sus1. Colicile
Cea mai frecventa cauza a plansului la bebelusi sunt colicile. De obicei, in acest caz, plansul este insotit de arcuirea spatelui si miscarea picioruselor. De asemenea, fata celui mic se poate inrosi, iar pumnii ii vor fi stransi.
Cauza exacta a plansului excesiv asociat colicilor nu este clara, dar situatia este atat de obisnuita la copii, incat multi experti considera ca poate fi pur si simplu un stadiu normal al dezvoltarii. Indiferent de motivul exact, o solutie este sa-l asezi pe burtica sau pe partea stanga, sa-i ridici piciorusele la piept sau sa-i masezi pe burtica.
Exista si diferite tipuri de ceaiuri, picaturi sau siropuri pe care i le poti administra, insa, atentie, numai dupa ce ai discutat in prealabil cu pediatrul!
Este bine de stiut ca debutul colicilor este undeva la varsta de 6 saptamani si pot tine 6-8 saptamani. In prima luna de viata si dupa ce bebelusul implineste 4 luni, trebuie cautata, in principiu, o alta cauza a disconfortului bebelusului.
2. Foamea
Foamea este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care un bebelus va plange, mai ales daca este nou-nascut. Astfel, cu cat un bebelus este mai mic, cu atat este mai probabil sa ii fie foame si sa isi alarmeze parintii cu privire la acest lucru prin plans.
Micutii au stomacul mic si, de multe ori, mancarea dinainte de somn nu le ajunge pe parcursul intregii nopti. Daca ii dai sa manance atunci cand incepe sa scoata primele sunete, vei observa ca se va linisti repede si va adormi la loc, cu usurinta, evitand astfel o repriza de plans. Cu timpul, parintii vor intelege ca fiecare copil este diferit si vor invata programul acestuia, frecventa cu care i se face foame si cantitatile de hrana ce il vor satura.
Trebuie stiut ca unii bebelusi plang dupa hranire sau chiar in timpul acesteia. In general, cei mici plang in timpul hranirii din cauza pozitiei pe care o au. Mamele vor trebui sa descopere care este pozitia ideala pentru cel mic, astfel incat acesta sa stea comod, sa nu ingereze prea mult aer si se hraneasca cu usurinta. In cazul in care bebelusul plange imediat dupa hranire, este posibil sa-i fie inca foame, asa ca mama ii poate oferi celalalt san sau mai mult lapte din biberon.
3. Scutecul plin
Exista copii pe care scutecul plin nu ii deranjeaza, altii incep sa planga imediat ce scutecul devine incomod. O solutie ar fi sa ii schimbi scutecul inainte sa adoarma.
Poti opta si pentru scutece cu banda care isi schimba culoarea atunci cand se uda, ceea ce te va scuti de verificarea acestuia. Unor copii nu le place sa li se schimbe scutecul din cauza senzatiei ciudate de aer rece pe piele, dar nici nu vor suporta ca acesta sa fie plin . Un scutec de calitate, care are capacitatea de a absorbi umiditatea fara a crea disconfort celui mic, te poate scapa totusi de multe nopti nedormite. In plus, distragerea atentiei celui mic cu un cantec sau cu o jucarie poate fi de ajutor atunci cand se incearca schimbarea scutecului.
4. Dentitia
Aparitia primilor dinti difera de la bebelus la bebelus, dar, in general eruptia dentara incepe la varsta de 6-10 luni cu cei doi incisivi centrali aflati in partea de jos. Semnele care iti arata ca dintisorii se pregatesc sa iasa sunt salivarea abundenta si tendinta copilului de a roade toate lucrurile pe care pune mana. In acest caz, poti incerca jucarii pentru dentitie sau un masaj al gingiilor.
De asemenea, poti sa calmezi durerea cu diferite obiecte tinute la frigider in prealabil. Exista si geluri speciale calmante, insa iti recomandam sa consulti medicul inainte de a le utiliza. Trebuie stiut ca toata dentitia de lapte ar trebui sa erupa pana la varsta de 2-3 ani, dar cum fiecare copil este diferit, acest lucru poate varia. Totusi, parerea unui medic trebuie ceruta daca dentitia celui mic sufera intarzieri sau daca apar alte probleme.
5. Oboseala
De multe ori, bebelusii sunt obositi si nu reusesc sa adoarma tocmai din acest motiv. Poti incerca mai multe variante: infasatul, leganatul, cantatul, muzica linistitoare, diferite sunete care ii plac, povesti etc. Fiecare bebelus este diferit, trebuie doar sa descoperi ce functioneaza in cazul micutului tau. Totusi, o exagerare a acestor metode de calmare poate stimula excesiv copilul si ii poate face adormirea si mai dificila.
Bebelusii vor da anumite indicii cand sunt obositi, de exemplu plansul fara motiv sau la cel mai mic stimul. Nu trebuie sa te panichezi daca nu descoperi aceste indicii imediat, deoarece recunoasterea acestor semne poate dura chiar si cateva saptamani. Cu cat bebelusul este mai mic, cu atat indiciile pe care le ofera sunt mai subtile si mai dificil de recunoscut.
6. Agitatia
Un mediu agitat, o multime de persoane in jurul sau, schimbarile de mediu sunt doar cateva dintre lucrurile care il pot agita pe bebelus, perturbandu-i somnul. Din acest motiv, cand vezi ca bebelusul incepe sa devina nelinistit, cel mai bine e sa-l duci in alta camera si sa il linistesti. Iti recomandam sa il obisnuiesti treptat cu stimulii exteriori, pentru ca micutul sa invete sa gestioneze situatiile mai putin placute.
Este important de stiut ca si temperatura ii poate agita pe cei mici si le poate provoca anumite crize de plans. Temperatura celor mici poate fi simtita usor de mamici prin simpla atingere la nivelul burticii sau in spatele gatului. Temperatura mainilor sau a picioarelor este in general mai mica, asa ca nu este un bun indicator. In plus, parintii trebuie sa evite imbracarea excesiva a celui mic, deoarece acesta s-ar putea supraincalzi si ar putea resimti un disconfort crescut si care va duce la plans.
O baie linistitoare poate ajuta bebelusul sa se calmeze. Temperatura apei trebuie verificata inainte ca cel mic sa faca baie si ar trebuie sa aiba intre 37-38 de grade Celsius. Verificarea temperaturii cu un termometru este ideala, dar daca acesta nu este disponibil la momentul respectiv, apa poate fi verificata de catre mama prin introducerea cotului in aceasta. Parintii trebuie sa stie ca o baie poate, de asemenea, sa provoace sau sa agraveze plansul copiilor, asa ca trebuie sa tina cont de aceste placeri sau antipatii ale celor mici.
Indiferent care ar fi motivele pentru care bebelusul plange noaptea, nu uita sa-ti asculti instinctul matern, care te va ghida cel mai bine spre ceea ce are nevoie micutul tau. Nimeni nu iti cunoaste copilul la fel de bine ca tine, asa ca vei invata cu timpul chiar si anumite tonuri diferite cu care acesta plange, dar si metodele cele mai bune prin care sa il calmezi. In final, daca ai nevoie de ajutor nu trebuie sa eziti sa il soliciti din partea medicului, deoarece acesta poate oferi cele mai bune sfaturi.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Sindromul West, forma rara de epilepsie ce afecteaza bebelusii
- Pirozis si boala de reflux gastro-esofagian la copii si bebelusi
- Sindromul bebelusului scuturat
- Stilmularea lactatiei
- Alaptarea dupa diversificarea alimentatiei
- Remedii naturiste pentru diaree si constipatie
- Remedii naturiste pentru sindromul de colon sau intestin iritabil
- Arsuri stomacale sau infarct miocardic?
- Ce este chiropraxia?