5 semne ca este vorba de colici
Generalitati
SusColicile abdominale sunt cosmarul multor parinti. Bebelusul este agitat, nu se odihneste, refuza mancarea si singurul lucru pe care il face este sa planga in continuu.
Uneori, starea de agitatie este normala la bebelus, atunci cand este de scurta durata si nu este insotita de alte simptome, cum ar fi varsaturile, febra sau eruptiile cutanate. Nou-nascutii sunt solicitati din plin de ritmul alert cu care se dezvolta si de multitudinea de elemente din jurul lor la care trebuie sa se adapteze.
Alteori insa situatia pare sa ajunga la extrem si iti este foarte greu sa il linistesti. Pentru ca adesea este vorba despre temutele colici abdominale si ca sa poti sa ii vii in ajutor micutului tau cat mai repede, trebuie sa stii cum sa interpretezi semnalele pe care acesta ti le transmite.
Cum iti dai seama ca este vorba de colici?
SusCercetatorii au analizat nu de putine ori comportamentul nou nascutilor pentru a vedea in ce masura pot face corelatii intre starea lor si felul de a se manifesta, pozitia corpului, intentistatea si tonalitatea sunetelor. Rezultatele au fost pe masura asteptarilor.
Pentru fiecare emotie si fiecare experienta, bebelusul adopta o postura care transmite parintelui ce se intampla, fie ca este vorba despre o stare pozitiva sau una mai putin placuta.
Care sunt semnalele pe care nou nascutul le foloseste pentru a te anunta de problema colicilor abdominale? Incepe sa planga imediat dupa ce a mancat. Este un plans puternic, de durata, care poate sa tina chiar si mai multe ore si care il priveaza de somnul la care apeleaza de obicei dupa masa. In timp ce plange, se va misca agitat, frecandu-si sau rasucindu-si piciorusele.
Postura corpului tradeaza intotdeauna duerea. Se va incovoia si isi va aduce picioarele in sus, cat mai aproape de abdomen, zona in care s-a instalat disconfortul care il necajeste de fapt. In cazul colocilor abdominale, aceste episoade de plans apar de mai multe ori pe zi si nou-nascutul se va opri mai greu decat de obicei.
In medie, un bebelus plange aproximativ doua ore pe zi. Cand este afectat de colici, este posibil ca un singur episod, care va aparea de mai multe ori pe zi, sa dureze in jur de doua ore.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatrie Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatrie Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
Articole recomandate
- Litiaza biliara (calculii biliari)
- Paralizia cerebrala
- SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV)
- Sindromul bebelusului scuturat
- Primele simptome in caz de apendicita
- Caracteristicile sindromului Williams
- Prezenta sangelui in scaun - cand trebuie sa ne alarmam?
- Colicile
- Colicile la sugari