4 probleme frecvente ale copiilor si cum pot fi ele rezolvate
Generalitati
SusProblemele frecvente ale copiilor sunt de cele mai multe ori subestimate de adulti, desi ele pot fi surse importante de anxietate si stres.
Parintii cred ca perioada copilariei este una lipsita de griji, insa psihologii contrazic aceasta conceptie.
Copiii nu se confrunta cu presiunea platii facturilor si a intretinerii gospodariei, in schimb au parte de propriile indatoriri si dezamagiri, care le pot afecta echilibrul psihic. Specialistii ofera o serie de sugestii utile parintilor care doresc sa isi ajute copiii in rezolvarea problemelor caracteristice varstei.
Cuprins articol
Griji specifice copiilor
SusSpecialistii in psihologie infantila spun ca grijile sunt firesti chiar si in primii ani de viata. Intrucat personalitatea si temperamentul difera la de la un copil la celalalt, problemele sunt si ele percepute altfel la nivel individual. Parintii care isi invata copiii sa gestioneze corect stresul si obstacolele cu care se confrunta (oricat de nesemnificative ar parea ele in ochii adultilor) sunt cei care le dezvolta totodata celor mici increderea in sine si optimismul necesare pentru o viata implinita.
Motivele pentru care se ingrijoreaza copiii variaza si in functie de varsta si etapa dezvoltarii in care se afla. In general, de vina pentru anxietatea celor mici sunt notele de la scoala, sarcinile scolare, testele importante, transformarile corporale, integrarea in grupul de prieteni, performantele sportive sau imaginea lor in grupurile sociale in care activeaza.
Urmatoarele exemple comune, evidentiate de psihologi, va ajuta sa cunoasteti mai bine sursele potentiale de stres ale copilului dumneavoastra si sa identificati cea mai buna cale de a-i oferi ajutor.
1. Neintelegerile cu sora sau fratele
Relatia dintre frati poate fi una conflictuala in copilarie, din cauza diferentelor de temperament, a punctelor de vedere diferite, luptei pentru statutul dominant sau castigarii titlului de copil favorit in fata parintilor. Iar pentru ca cei mici nu au maturitatea sa isi gestioneze singuri disensiunile, interventia adultilor este vitala pentru armonizarea legaturii fraternale.
In afara de respectarea principiului egalitatii intre frati, parintii trebuie sa isi invete copiii cum sa comunice deschis cu sora sau fratele. Acesta este un prim exercitiu de interactiune corecta cu cei din jur pentru copii si cea mai eficienta modalitate de temperare a conflictelor.
Incurajati copiii sa isi marturiseasca reciproc motivele supararii si isi respecte punctul de vedere, gandindu-se de fiecare data la o cale de mijloc avantajoasa pentru amandoi. In clipele de furie, sfatuiti copiii sa ia o pauza si sa isi consume energia intr-un mod placut, iar abia cand reusesc sa se calmeze, sa discute despre ce compromis pot face pentru solutionarea disputei.
2. Presiunea temelor pentru acasa
Dupa o zi lunga de scoala, cei mai multi copii ajung sa fie coplesiti de gandul ca trebuie sa isi incheie ziua rezolvand temele pentru acasa. Oboseala si presiunea performantei scolare pot avea un impact major asupra psihicului elevilor, de aceea este intotdeauna utila interventia parintilor in organizarea programului zilnic.
Astfel, puteti sfatui copilul sa isi programeze o pauza dupa orele de curs, in care sa faca miscare. Sportul energizeaza si imbunatateste capacitatea de concentrare. Potrivit studiilor de specialitate, 20 de minute de activitate fizica stimuleaza randamentul intelectual al copiilor, ajutandu-i sa aiba performante mai bune la studiu. Oxigenarea prin sport este si ea benefica functiilor cognitive.
De asemenea, ajutorul primit de la un parinte sau de la un frate contribuie la perceperea temelor dintr-o perspectiva pozitiva.
3. Succesul activitatilor extrascolare
Activitatile extrascolare pot deveni cu usurinta o sursa de griji si stres pentru copii, mai ales atunci cand acestora li se impune o anumita disciplina sau se confrunta cu esecuri care le afecteaza stima de sine.
Daca un copil practica baschetul, de pilda, insa pare descurajat constant de rezultatele sale, trebuie sa fie consiliat de un adult in vederea continuarii acestui sport. Intrebati copilul daca agreeaza intr-adevar activitatea si daca se crede cu adevarat lipsit de talent sau a avut doar cateva meciuri proaste. Explicati celui mic ca pana si jucatorii profesionisti se confrunta cu esecuri, insa continua sa persevereze din pasiune.
De asemenea, puteti incuraja copilul sa aleaga activitati extrascolare in care sa se implice cu placere si pe care sa le intreprinda cu relaxare, nicidecum prin prisma obsesiei pentru a obtine doar cele mai bune rezultate.
4. Transferul la o alta scoala
Acomodarea intr-o noua scoala este o piatra grea de incercare pentru orice copil, care simte nevoia sa fie acceptat in grupul de colegi, nicidecum stigmatizat pentru ca este colegul nou. Explicati copilului ca este firesc sa se simta stanjenit in timpul procesului de integrare, dar ca are la dispozitie mai multe arme prin care sa isi faca misiunea mult mai usoara.
Sfatuiti astfel scolarul sa evite sa se izoleze de ceilalti si sa interactioneze cu colegii cu care crede ca ar impartasi aceleasi interese. Astfel, se poate inscrie intr-un club de sah, la cursuri extracurriculare de teatru, poate da o proba pentru corul scolii sau se poate oferi voluntar la o asociatie la care sunt inscrisi si alti colegi de clasa.
In gestionarea problemelor pe care le pot avea copiii, exemplul parintilor este de cele mai multe ori cea mai buna solutie. Lectiile de viata se invata, in copilarie, cu ajutorul demonstratiilor oferite de adultii din jur. Modul in care un parinte reactioneaza in fata grijilor, stresului si frustrarilor va fi copiat intocmai de copii. Astfel, cand mama sau tata lasa furia sa domine propria ratiune, copilul isi va asuma in mod inconstient aceeasi atitudine.
Pe de alta parte, cand parintii transmit mesaje pozitive prin discurs si gesturi, vor insufla copiilor incredere si optimism, doua elemente de baza in infruntarea dificultatilor cotidiene. Iar aceasta reteta a succesului sta la baza formarii unui viitor adult capabil sa depaseasca momentele grele si sa isi rezolve problemele eficient.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- 6 greseli frecvente pe care le fac femeile in materie de sex
- Cum alegem o pasta buna de dinti?
- Pneumonia la copii
- Rahitismul - deficitul de vitamina D la copii
- Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat?
- Problemele sexuale, cauza divorturilor moderne. Tratamentul disfunctiilor er ...
- Constipatia la copil
- Alunitele, cand sa ne alarmam?
- Alergiile la copii din ce in ce mai frecvente - cum le identificam si tratam