Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Alimentele care va scapa de constipatie

Actualizat la data de: 21 Septembrie 2015
Alimentele care va scapa de constipatie

Sansele sa fi experimentat constipatia sunt destul de mari.

Daca va intalniti cu aceasta problema mai mult decat ocazional sau aveti dureri severe sau sangerari, este important sa consultati medicul cu privire la simptomele care pot fi semnul unei tulburari digestive destul de serioase.

Totusi, in majoritatea cazurilor, constipatia este doar un semn ca alimentatia dumneavoastra are nevoie de mai multe fibre. Un adult are nevoie in medie de 25-30 de grame de fibre pe zi pentru a face fata constipatiei.

Pentru a evita balonarea si crampele, trebuie sa adaugati gradual fibre in dieta. Alimentele de acest fel impreuna cu un consum necesar de apa ajuta tractul digestiv sa isi desfasoare corespunzator activitatea.

Fructe de padure

Pentru a trata usor constipatia, cumparati sau culegeti zmeura, mure si capsuni. Toate sunt exemple de fructe care au un continut ridicat de fibre. O jumatate de ceasca de capsuni proaspete aduce 2 grame de fibre, in timp ce aceeasi cantitate de mure contine 3,8 grame, iar zmeura 4 grame. Fructele de padure sunt slabe in calorii, asa ca le puteti consuma ca desert cu frisca slaba in grasimi sau le puteti adauga in cerealele de la micul dejun ori in briose.

Popcorn

Acest aliment este o modalitate buna de a consuma fibre in dieta dumneavoastra, mai ales ca este o sursa slaba de calorii. Insa daca le consumati cu sare sau unt, puteti diminua unele dintre beneficiile sale. Popcorn-ul este o cereala integrala, iar marind continutul de astfel de alimente in dieta, veti reduce efectiv constipatia.

Fasolea

Fasolea contine de pana la 2 ori mai multe fibre decat cele mai multe legume. O jumatate de ceasca de fasole marina va aduce cu sine 9,5 grame de fibre, in timp ce aceeasi cantitate de fasole boabe rinichi contine 8,2 grame. Acest aliment poate fi consumat in salate, supe si paste.

Fructele uscate

Fructele uscate precum curmalele, smochinele, prunele, caisele si strugurii sunt o alta sursa excelenta de fibre zilnice care actioneaza ca un remediu impotriva constipatiei. Prunele uscate, sunt bune, deoarece au un continutul mare de fibre, in plus contin si sorbitol, un laxativ natural. Acesta este un fel de carbohidrat cu o structura moleculara asemanatoare zaharului. Fibrele nu sunt digerate si astfel se retine apa la trecerea prin intestin. Apa inmoaie scaunul, ajutandu-va sa scapati de constipatie.

Cerealele de la micul dejun bogate in fibre

Acum cativa ani, cerealele consumate la micul dejun se asemanau la gust cu cartonul, dar acum nu mai este cazul. Exista multe feluri de cereale bogate in fibre. Este bine sa alegeti cereale cu cel putin 5 grame de fibre per portie.

Broccoli

Ca fasolea, broccoli este o sursa foarte buna de fibre, fiind in acelasi timp scazuta in calorii si continand multi nutrienti. Ar trebui sa consumati broccoli in stare cruda, deoarece gatitul ii poate reduce continutul de fibre. Totusi, daca va place cel gatit, incercati fierberea lui pentru a evita caloriile in plus. Puteti sa il tocati, adaugand putin ulei de masline, sare si piper pentru o aroma placuta.

Prunele, perele si merele

Constipatia va poate cauza si sentimentul de balonare. Consumand mai multe fructe in stare naturala poate fi un tratament impotriva contipatiei pentru ca si fructele sunt bogate in fibre. Prunele, perele si merele sunt o buna alegere, deoarece fibrele sunt continute in coaja acestor fructe. O para contine cam 4,4 grame de fibre, iar un mar mediu are 3,3 grame de fibre.

Nucile

Nucile sunt o alta sursa foarte potrivita pentru reducerea constipatiei. O portie contine cam 3,3 grame de fibre. Insa, aveti grija cate nuci consumati, pentru ca acestea au si o densitate destul de crescuta de calorii. Cu acest truc va puteti da seama cate ar trebui sa mancati: acoperiti-va palma tinuta caus cu nuci si aceasta este cantitatea potrivita.


Medici specialisti Gastroenterologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate