Ziua Nationala a Transplantului, aniversata in cadrul Proiectului S.P.E.R.
Stire medicala
Editia a opta a Zilei Nationale a Transplantului in Romania va fi celebrata anul acesta pe data de 19 iunie 2012, printr-o conferinta aniversara care va avea loc la Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti.
Evenimentul este organizat anul acesta de Fundatia pentru Transplant si Fundatia „Dan Setlacec” in cadrul Proiectului ”Specializare pentru performanta, eficacitate si raspuns in domeniul transplantului de organe - S.P.E.R.”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, si se bucura de sustinerea Asociatiei Romtransplant.
Proiectul S.P.E.R. in domeniul transplantului de organe a inceput la data de 1 Septembrie 2010 si este implementat de Fundatia „Dan Setlacec” din Bucuresti, impreuna cu partenerii sai: Fundatia pentru Transplant din Bucuresti, UMF „Victor Babes” Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Constanta, Institutul de Virusologie „Stefan S. Nicolau” din Bucuresti, Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj si UMF Craiova.
Obiectivul principal al Proiectului S.P.E.R. este crearea unui sistem de formare profesionala specializata pentru cresterea nivelului de competenta si imbunatatirea adaptabilitatii personalului medical din domeniul transplantului, sistem bazat pe o abordare interdisciplinara si tehnici de instruire combinate: e-learning si formare fata in fata. Cateva sute de medici si asistenti medicali din unitati sanitare autorizate pentru realizarea transplanturilor din regiunile: Bucuresti-Ilfov, Vest, Sud Est, Nord Vest, Sud Vest, au parcurs deja o mare parte din cursurile incluse in proiect. Implicit, aceste demersuri vor contribui la largirea disponibilitatii serviciilor medicale de transplant pentru pacienti.
Festivitatile din cadrul Zilei Nationale a Transplantului in Romania reconfirma importanta medicala si sociala a actului transplantului. Aniversarea reprezinta o continuare a campaniei nationale dedicate cresterii numarului de donatori de organe si tesuturi, dar si incurajarii personalului medical in cresterea competentelor sale de transplant. De altfel, aceste motivatii au stat la baza implicarii Fundatiei pentru Transplant si a Fundatiei ”Dan Setlacec” in Proiectul S.P.E.R. in domeniul transplantului de organe.
Pentru a promova faptul ca transplantul salveaza vietile unor oameni care altfel nu ar avea alta sansa, specialistii din domeniul transplantului, reprezentantii mass-media si personalitati ale societatii civile, alaturi de persoanele care au beneficiat de un transplant si familiile acestora, sarbatoresc impreuna, in fiecare an, noua viata dobandita prin transplant.
Editia 2012 a Zilei Nationale a Transplantului se va bucura de prezenta a doi invitati de marca:
Prof. Dr. Francis L. Delmonico, parintele transplantologiei internationale - Profesor si Doctor in stiinte medicale al Clinicii de Chirurgie a Harvard Medical School din cadrul Massachusetts General Hospital, unde este si Director Emeritus al Clinicii de Transplant Renal, Presedinte ales al Societatii de Transplant si coordonator desemnat al Organizatiei Mondiale a Sanatatii in domeniul donarii si transplantului de organe, Director medical al New England Organ Bank.
Dr. Mirela Busic - Presedintele Proiectului S.E.E.H.N. (South-Est European Health Network) pe probleme de transplant
Ziua Nationala a Transplantului este un proiect care si-a insusit stralucire si temeinicie incepand cu anul 2005 cand, la initiativa Fundatiei pentru Transplant si urmand modelul european, Romania a inceput sa sarbatoreasca transplantul de organe, tesuturi si celule, in cursul lunii aprilie. Din motive exceptionale (vizita Prof. Dr. Francis Delmonico), anul acesta, Ziua Nationala a Transplantului se sarbatoreste pe data de 19 iunie.
Ca rezultat al activitatii medicale de transplant, pana in prezent in Romania s-au efectuat peste 2.500 de transplanturi renale (in centrele universitare Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Constanta si Oradea), peste 350 de transplanturi hepatice in Institutul Clinic Fundeni, peste 500 de transplanturi medulare, peste 50 de transplanturi cardiace, precum si cateva mii de transplanturi tisulare. Odata cu infiintarea Agentiei Nationale de Transplant, s-a inregistrat o crestere constanta, cu 25-30% anual, a numarului de proceduri de transplant de organe si tesuturi efectuate in Romania.
Reamintim ca primele incercari de transplant de organe in Romania dateaza inca de la inceputul secolului XX si se datoreaza doctorului Florescu care, lucrand in cadrul laboratorului de chirurgie experimentala al Facultatii de Medicina din Bucuresti, a efectuat mai multe transplanturi experimentale de rinichi.