Vaccinul AstraZeneca, mai eficient daca rapelul este facut la 12 saptamani, conform unui studiu
Stire medicala
Rezultatele celor mai recente studii publicate in revista The Lancet, despre eficacitatea vaccinurilor anti-COVID, arata ca serul AstraZeneca atinge potentialul maxim cu a doua doza efectuata la un interval de 12 saptamani dupa prima. Administrarea unei singure doze din vaccinul AstraZeneca are o eficacitate de 76% in primele 90 de zile.
Cercetarile au fost efectuate pe grupuri aleatorii, in Marea Britanie, Africa de Sud si Brazilia, acolo unde au fost identificate cele trei noi tulpini ale coronavirusului. Mai exact, 17.178 de persoane au participat la patru teste clinice, dupa cum urmeaza: 9.696 de femei (56,4%), 12.975 caucazieni (75,5%), 14.413 (83,9%) persoane cu varste intre 18 si 55 de ani, 1.792 (10,4%) cu varste intre 56 si 69 de ani, 973 (5,7%) cu varste de 70 de ani sau peste.
In analizele exploratorii, eficacitatea vaccinului dupa o singura doza standard era de 76,0% din ziua 22 pana in ziua 90, iar nivelul anticorpilor s-a mentinut in aceasta perioada, fiind doar mici scaderi. Cu o a doua doza la interval de 12 saptamani, eficienta creste pana la 81,3%, comparativ cu eficacitatea de 55,1%, in cazul administrarii la un interval mai mic de 6 saptamani.
Autorii studiului subliniaza ca cercetarile nu au fost efectuate special pentru demonstrarea intervalului optim intre administrarea dozelor. De asemenea, participantii nu au fost selectati aleatoriu in functie de intervalul dozelor. Valoarea studiului este ca ofera dovezi legate eficacitatea serului AstraZeneca: o singura doza a vaccinului are o eficacitate puternica 90 de zile dupa vaccinare. Apoi, un interval mai lung de administrare a celei de a doua doze are o eficacitate mai mare. Protectia este mentinuta in ciuda unui interval mai lung de administrare a celei de-a doua doze.
In Romania, rapelul in cazul vaccinului AstraZeneca se face la 8 saptamani. In Marea Britanie, in schimb, Guvernul a hotarat administrarea primei doze la cat mai multe persoane si amanarea celei de-a doua doze pana la 12 saptamani.
Dr. Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID in Romania, spune ca serul AstraZeneca protejeaza intr-o proportie foarte mare fata de formele severe de boala, iar studiile derulate de companie arata ca nu au fost inregistrate internari la pacientii vaccinati. Acesta a mai precizat ca, potrivit protocolului de studiu pentru AstraZeneca, acest vaccin scade cu circa 67% rata de transmitere a noului coronavirus.
Surse:
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS HYPERLINK "https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00528-6/fulltext"0140-6736
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus- HYPERLINK "https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24593932-valeriu-gheorghita-vaccinul-astrazeneca-protejeaza-intr-proportie-foarte-mare-fata-formele-severe-covid.htm"24593932 HYPERLINK "https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24593932-valeriu-gheorghita-vaccinul-astrazeneca-protejeaza-intr-proportie-foarte-mare-fata-formele-severe-covid.htm"-valeriu-gheorghita-vaccinul-astrazeneca-protejeaza-intr-proportie-foarte-mare-fata-formele-severe-covid.htm
STUDIU. Plasma convalescenta a crescut rata de supravietuire de la 2% la 25% la pacientii COVID intubati
In Romania, tratamentul cu plasma convalescenta a crescut semnificativ rata de supravietuire in cazurile grave de COVID-19, arata datele colectate de COVIDPLASMA.RO din spitalele COVID din tara.
In perioada 26 februarie 2020 – 22 februarie 2021, dintr-un total de 13.926 pacienti COVID-19 care au avut nevoie de intubare, au supravietuit doar 365, reprezentand o rata de supravietuire de 2,7% din totalul pacientilor COVID-19 intubati.
Dintre pacientii intubati, in perioada mentionata, doar 417 pacienti COVID-19 au primit transfuzie cu plasma convalescenta, reprezentand doar 3%. Dintre pacientii intubati care au primit plasma convalescenta au supravietuit 103 pacienti, reprezentand o rata de supravietuire de 24,7%.
In total, au primit plasma convalescenta 2.346 de pacienti infectati cu SARS-COV-2, dintre care au supravietuit un numar de 1.427, reprezentand o rata medie de supravietuire de 61%. De asemenea, datele confirma faptul ca eficienta plasmei convalescente este cu atat mai mare cu cat administrarea ei este mai timpurie. Astfel:
•in conditiile in care plasma a fost administrata pacientilor in primele 10 zile de la aparitia simptomelor bolii, iar pacientii nu erau intubati, rata de supravietuire a fost de 73,8%;
•daca plasma a fost administrata pacientilor intre 10 si 15 zile de la aparitia simptomelor, iar pacientii nu erau intubati, dar prezentau o afectare pulmonara de peste 50%, rata de supravietuire a fost de 38,4%;
•daca plasma a fost administrata pacientilor dupa 15 zile de la aparitia simptomelor, cu afectare pulmonara severa si deja intubati, rata de supravietuire a fost de 24,7%.
Potrivit datelor colectate de COVIDPLASMA.RO, numarul romanilor care au donat plasma convalescenta pana acum in Romania este aproximativ 12.000 de persoane, reusindu-se colectarea a 18.500 de doze de plasma, din care peste 65% prin procedura plasmaferezei.
Aceste rezultate nu fac altceva decat sa confirme o serie de studii realizate in strainatate, conform carora plasma convalescenta poate reduce semnificativ progresia bolii si respectiv mortalitatea pacientilor COVID-19.
Sursa:
https://covidplasma.ro/ HYPERLINK "https://covidplasma.ro/2021/03/03/plasma-convalescenta-administrata-pacientilor-covid-19-intubati-a-crescut-rata-de-supravietuire-de-la-2-la-25/"2021
Pacientii care au suferit un transplant si cei aflati pe lista de asteptare pentru transplant au prioritate la vaccinarea impotriva COVID-19
Centrele de transplant intocmesc listele cu persoanele prioritare la vaccinare! Pentru a veni in sprijinul pacientilor care au suferit un transplant sau al celor aflati pe lista de asteptare pentru transplant prevazuti in Etapa a II-a de vaccinare, CNCAV a emis o instructiune referitoare la prioritizarea vaccinarii acestor pacienti, inclusiv a insotitorilor/persoanelor care au aceeasi adresa de domiciliu cu acestia.
Pentru vaccinarea acestei categorii de bolnavi cronici impotriva COVID-19 se va utiliza produsul a carui schema de vaccinare se realizeaza in cel mai scurt interval de timp intre doza 1 si doza 2. Vaccinarea impotriva COVID-19 poate fi efectuata dupa un consult medical prealabil: inainte de transplant, in cazul pacientilor aflati pe lista de asteptare pentru transplant sau la sase luni dupa transplant.
In acest sens, centrele de transplant au obligatia de a elabora listele cu persoanele care solicita vaccinarea si de a le inainta directiilor de sanatate publica judetene, respectiv Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB).
Pacientii care sunt transplantati sau se afla pe lista de asteptare pentru transplant pot declara pe proprie raspundere si datele persoanelor care locuiesc la acelasi domiciliu, respectiv insotitorii acestora, pentru a fi inclusi pe lista celor care solicita vaccinarea, dupa caz.
Directiile de sanatate publica judetene si/sau DSPMB vor aronda persoanele de pe aceste liste la centrele de vaccinare care functioneaza pe raza judetului, pe criterii functionale, si vor comunica aceasta arondare centrelor de transplant.
Persoanele respective se pot vaccina in centrul de vaccinare la care sunt arondate, fara a fi necesara o programare in platforma informatica, sens in care reprezentantii centrelor de transplant trebuie sa informeze centrul de vaccinare cu 72 de ore inainte de data la care persoanele doresc sa se vaccineze si sa puna la dispozitie si lista nominala a celor care solicita vaccinarea.
In centrul de vaccinare, la efectuarea triajului medical, conform procedurilor, persoanele vor prezenta documentul de identitate valid, care sa ateste ca domiciliaza la aceeasi adresa cu pacientul transplantat sau care se afla pe lista de asteptare.
Astfel, centrele de vaccinare vor inregistra persoanele din aceasta categorie de bolnavi cronici care se prezinta pentru vaccinare in Registrul electronic national de vaccinari precum si persoanele care locuiesc la aceeasi adresa cu pacientul transplantat sau care se afla pe lista de asteptare, corespunzator categoriei din care fac parte.
Directiile de sanatate publica judetene, respectiv DSPMB si centrele regionale de distributie, vor asigura dozele necesare pentru vaccinarea persoanelor respective, in functie de solicitarile centrelor de vaccinare.
Sursa:
https://vaccinare-covid.gov.ro/wp-content/uploads/ HYPERLINK "https://vaccinare-covid.gov.ro/wp-content/uploads/2021/03/Comunicat-Prioritate-persoane-cu-transplant-1.pdf"2021 HYPERLINK "https://vaccinare-covid.gov.ro/wp-content/uploads/2021/03/Comunicat-Prioritate-persoane-cu-transplant-1.pdf"/ HYPERLINK "https://vaccinare-covid.gov.ro/wp-content/uploads/2021/03/Comunicat-Prioritate-persoane-cu-transplant-1.pdf"03 HYPERLINK "https://vaccinare-covid.gov.ro/wp-content/uploads/2021/03/Comunicat-Prioritate-persoane-cu-transplant-1.pdf"/Comunicat-Prioritate-persoane-cu-transplant- HYPERLINK "https://vaccinare-covid.gov.ro/wp-content/uploads/2021/03/Comunicat-Prioritate-persoane-cu-transplant-1.pdf"1 HYPERLINK "https://vaccinare-covid.gov.ro/wp-content/uploads/2021/03/Comunicat-Prioritate-persoane-cu-transplant-1.pdf".pdf
Sub 3.000 de cazuri noi de COVID-19 in ultimele 24 de ore, in Romania
Alte 2.280 de cazuri de COVID-19 au fost raportate in Romania in ultimele 24 de ore, in urma a doar 10.440 de teste. De asemenea, in ultima zi au decedat alte 63 de persoane, iar la terapie intensiva sunt internati 1.098 de pacienti.
Bilantul cazurilor de COVID-19, de la debutul pandemiei si pana acum, a ajuns la 830.563, potrivit datelor de luni ale Grupului de Comunicare Strategica.
Coronavirus in Romania pe 8 martie. Situatia pe judete
In Bucuresti au fost raportate aproape 1.000 de cazuri noi de COVID-19, in ultimele 24 de ore. Numarul de imbolnaviri este in crestere si in alte patru judete, respectiv Timis, Cluj, Ilfov si Brasov.
•Bucuresti - 643 cazuri noi;
•Timis - 232 cazuri noi;
•Cluj - 103 cazuri noi.
Rata de infectare este in crestere in judetul Timis, care raporteaza in ultimele 24 de ore aproape 6 la mia de locuitori. De altfel, Timisoara si patru comune din apropiere - Giroc, Ghiroda, Mosnita Noua si Dumbravita, au intrat de astazi, 8 martie, in carantina pentru 14 zile. Deplasarea se face cu declaratie pe proprie raspundere.
Judetele unde rata de infectare depaseste 3 la mia de locuitori sunt:
•Timis - 5,90 cazuri la mia de locuitori;
•Ilfov - 4,39 cazuri la mia de locuitori;
•Cluj - 4,05 cazuri la mia de locuitori;
•Bucuresti - 3,76 cazuri la mia de locuitori;
•Brasov - 3,59 cazuri la mia de locuitori.
Coronavirus in Romania pe 8 martie. 63 decese in ultimele 24 de ore
Pana astazi, 20.963 de persoane diagnosticate cu infectie cu SARS – CoV – 2 au decedat.
In intervalul 07.03.2021 (10:00) – 08.03.2021 (10:00) au fost raportate 63 de decese (31 barbati si 32 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Bacau, Bihor, Braila, Brasov, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Gorj, Hunedoara, Maramures, Olt, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Suceava, Timis, Valcea si Bucuresti.
Dintre acestea, 2 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 30-39 ani, 3 decese la categoria de varsta 40-49 ani, 5 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 11 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 24 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 18 decese la categoria de peste 80 de ani.
62 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbiditati.
Cate persoane sunt internate la ATI?
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.825. Dintre acestea, 1.098 sunt internate la ATI.
Cate teste au fost prelucrate pana acum la nivel national
Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 6.179.281 de teste RT-PCR si 359.429 de teste rapide antigenice. In ultimele 24 de ore au fost efectuate 7.207 teste RT-PCR (5.414 in baza definitiei de caz si a protocolului medical si 1.793 la cerere) si 3.233 de teste rapide antigenice.
Coronavirus in Romania - situatia in tara
Pe teritoriul Romaniei, 47.587 de persoane confirmate cu infectie cu noul coronavirus sunt in izolare la domiciliu, iar 13.913 persoane se afla in izolare institutionalizata. De asemenea, 50.193 de persoane se afla in carantina la domiciliu, iar in carantina institutionalizata se afla 115 persoane.
In ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 2.530 de apeluri la numarul unic de urgenta 112.
761.631 de pacienti au fost declarati vindecati.
Cati romani s-au vaccinat pana acum
Potrivit datelor puse la dispozitia Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) de catre Institutul National de Sanatate Publica (INSP), prin aplicatia Registrul Electronic National al Vaccinarilor (RENV), care tine evidenta vaccinarilor, pana acum s-au vaccinat 1.174.218 de persoane.
Au fost administrate, in total, 1.826.786 de doze de vaccin, dintre care:
- 1.530.463 doze din vaccinul Pfizer/BioNTech;
- 109.029 doze din vaccinul Moderna;
- 187.294 doze din vaccinul AstraZeneca.
Numarul total de reactii adverse inregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (incepand din 27 decembrie 2020) este de 6.049, din care 20 sunt in curs de investigare.
Situatia romanilor din alte tari
In ceea ce priveste situatia cetatenilor romani aflati in alte state, 23.477 de cetateni romani au fost confirmati ca fiind infectati cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.539 in Italia, 16.773 in Spania, 195 in Marea Britanie, 125 in Franta, 3.116 in Germania, 93 in Grecia, 49 in Danemarca, 37 in Ungaria, 28 in Olanda, 2 in Namibia, 4 in SUA, 7 in Suedia, 137 in Austria, 22 in Belgia, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 43 in Elvetia, 3 in Turcia, 2 in Islanda, 2 in Belarus, 7 in Bulgaria, 12 in Cipru, 2 in India, 2 in Ucraina, 8 in Emiratele Arabe Unite, 13 in Republica Moldova, 3 in Muntenegru, 218 in Irlanda, 2 in Singapore, 3 in Tunisia, 7 in Republica Coreea si cate unul in Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federatia Rusa si Croatia. De la inceputul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) si pana la acest moment, 186 de cetateni romani aflati in strainatate, 34 in Italia, 19 in Franta, 43 in Marea Britanie, 60 in Spania, 14 in Germania, 2 in Belgia, 3 in Suedia, 4 in Irlanda, 2 in Elvetia, unul in SUA, unul in Brazilia, unul in Republica Congo, unul in Grecia si unul in Iran, au decedat.
Dintre cetatenii romani confirmati cu infectie cu noul coronavirus, 798 au fost declarati vindecati: 677 in Germania, 90 in Grecia, 18 in Franta, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 2 in Namibia, unul in Luxemburg, unul in Tunisia si unul in Argentina.
Nota: aceste date sunt obtinute de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, fie de la autoritatile competente din statele de resedinta, in masura in care aceste date fac obiectul comunicarii publice, fie in mod direct de la cetatenii romani din strainatate.
Articole recomandate
- Ce se intampla la nivelul corpului si al creierului in timpul unui orgasm
- E timpul sa ii ascultam pe parinti! – Studiu al GSK Romania despre impactu ...
- Efectele negative ale unui stil de viata sedentar
- Care sunt semnele si simptomele unui supradozaj?
- Importanta unui stil de viata sanatos
- Mesele servite la ore tarzii favorizeaza cresterea in greutate?
- Sedentarismul - efecte asupra sanatatii
- Iti faci fotografii zilnic? Afla de ce tulburare suferi daca nu rezisti tent ...
- 10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile