Un bebelus de 4 luni este cea mai tanara victima a COVID-19 din Romania
Stire medicala
Un baietel de doar 4 luni si-a pierdut viata in urma infectarii cu COVID-19. Cel mic era internat la Sibu si avea mai multe comorbiditati accentuate, potrivit precizarilor Grupului de comunicare strategica.
In ultimele 24 de ore in Romania si-au pierdut viata 107 persoane infectate cu noul coronavirus. De asemenea, numarul pacientilor din terapie intensiva continua sa fie unul crescut - 861.
Alte 5.343 de cazuri noi au fost raportate in ultimele 24 de ore, in tara, din 36.815 teste efectuate. Cel mai mare numar de cazuri noi de coronavirus continua sa fie in Capitala, respectiv 744. Un numar ridicat de noi imbolnaviri - 356 - a fost raportat in ultimele 24 de ore si la Cluj, unde a trecut de 4. in Bucuresti, indicele este de 3,81, iar in Cluj - 4,09.
Au fost raportate 107 decese (60 barbati si 47 femei) - record absolut. Este vorba despre pacienti infectati cu noul coronavirus internati in spitalele din Alba, Arad, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Calarasi, Caras-Severin, Constanta, Covasna, Dolj, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mures, Olt, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Timis, Vaslui si Municipiul Bucuresti.
Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 0-9 ani, 2 la categoria de varsta 30-39 de ani, 7 decese au fost inregistrate la categoria 40-49 de ani, 17 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 16 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 38 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 26 decese la categoria de peste 80 de ani. 100 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbiditati iar pentru 6 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.
De la debutul pandemiei, 159.855 de pacienti au fost declarati vindecati.
Studiu: 4 din 5 pacienti COVID-19 au lipsa de vitamina D
Un studiu recent, publicat in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, arata ca peste 80% dintre pacientii care sufera de COVID-19 au deficienta de vitamina D.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 216 pacienti testati pozitiv cu noul coronavirus, internati in Spitalul Universitar Marques de Valdecilla din orasul spaniol Santander. Cercetatorii au obsevat ca circa 82% dintre cei 216 de pacienti avea lipsa de vitamina D si ca barbatii prezentau niveluri mai scazute decat femeile.
Potrivit unui comunicat emis de Societatii de Endocrinologie, vitamina D este un hormon produs de rinichi care controleaza concentratia de calciu din sange si care afecteaza sistemul imunitar. Deficienta de vitamina D este asociata mai multor probleme de sanatate, iar comunitatea stiintifica inca cerceteaza motivul.
Expertii sunt de parere ca tratamentul cu vitamina D ar trebui recomandat pacientilor cu COVID-19 cu deficit, intrucat aceasta vitamina ar putea avea efecte benefice asupra sistemului muscular si imunitar.
Expertii nu au gasit, insa, nicio legatura intre concentratiile de vitamina D si gravitatea bolii si recunosc ca studiul are unele limite, avand in vedere ca a fost realizat intr-un singur spital. Cercetatorii atrag atentia ca acesta este un studiu observational, realizat in scopul determinarii posibilitatii ca tratamentul cu vitamina D sa joace un rol in prevenirea sau ameliorarea bolii cauzate de contractarea virusului SARS-COV-2.
Sursa: https://academic.oup.com/jcem/advance-article/doi/10.1210/clinem/dgaa733/5934827
Articole recomandate
- 8 lucruri pe care sa le faceti acum pentru un aspect fizic mai tanar
- Cea mai frecventa afectiune a ficatului
- Care este cel mai bun ulei pentru gatit
- Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
- Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
- Pandemia de coronavirus: ce trebuie sa faci atunci cand vrei sa calatoresti?
- Cum sa eviti infectia cu coronavirus, dar si alte infectii gripale
- Coronavirus sau gripa? Cum le deosebim?
- Spirtul - bun sau nu impotriva noului coronavirus? Care sunt cei mai buni de ...