Umiditatea scazuta a aerului poate contribui la raspandirea virusului SARS-Cov-2
Stire medicala
Mai multe studii arata ca umiditatea scazuta a aerului dintr-o incapere contribuie la raspandirea virusurilor, implicit a SARS-COV-2. Specialistii recomanda o umiditatea de 40-60% in spatiile inchise, intrucat noul coronavirus se raspandeste mai mult in interior, prin aerosoli, daca nivelul de umiditate al aerului este scazut.
Exista 10 studii relevante pe aceasta tema, expertii sustinand ca atunci cand persoanele infectate tusesc, vorbesc sau respira, elimina particule mai grele (acele picaturi Pfluge) care ajung la sol. Alte picaturi mai mici pot ramane, insa, in aer minute in sir, iar daca aerul este uscat, cei din jur le pot absorbi foarte usor prin mucoasa nazala.
Prin urmare, este important sa avem grija ca umiditatea din incaperi sa fie de 40-60%. Bineinteles, aceasta masura trebuie sa mearga mana-n mana cu pastrarea distantarii fizice de cel putin 1 metru intre alte persoane si purtarea mastii de protectie.
Surse:
https://medicalxpress.com/news/2020-06-humidity-linked-covid-.html
https://www.dw.com/en/coronavirus-transmission-humidity-aerosols/a-54639765
OMS: Copiii de peste 12 ani ar trebui sa poarte masca de protectie in aceleasi conditii ca adultii
Potrivit recomandarilor OMS, copiii in varsta de 12 ani si peste ar trebui sa poarte masca in aceleasi conditii ca adultii, in asa fel incat sa evite si sa limiteze raspandirea noului coronavirus.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a reunit o echipa de experti internationali multidisciplinara, insarcinata sa treaca in revista datele privind COVID-19 si nivelul de transmitere in randul copiilor, precum si date disponibile privind utilizarea mastii de protectie de catre acestia.
Pe baza acestor informatii, autoritatea sanitara mondiala a emis recomandari detaliate pentru copii, in functie de varsta. Astfel, OMS recomanda portul mastii in randul copiilor de 12 ani si peste, in aceleasi conditii ca adultii, in special atunci cand nu se poate garanta o distanta de cel putin un metru fata de ceilalti.
In schimb, copiii de 5 ani sau mai mici nu ar trebui sa fie obligati sa poarte masca, aceasta indicatie fiind bazata pe siguranta si interesul global al copilului si pe capacitatea sa de a utiliza corect o masca.
In ceea ce priveste copiii intre 6 si 11 ani, OMS recomanda ca decizia utilizarii mastii sa aiba la baza o serie de factori, printre care nivelul de transmisie al virusului in zona in care locuieste copilul si capacitatea acestuia de a utiliza masca corect si in deplina siguranta.
Tot OMS mai explica faptul ca cei mici nu ar trebui sa poarte masca atunci cand fac sport sau practica o activitate fizica precum alergat, sarit sau joc pe un teren de joaca, pentru ca ele sa nu obstructioneze respiratia si face apel la mentinerea unei distante de cel putin 1 metru.
Sursa: https://www.bbc.com/news/world-53877292
825 de cazuri noi de COVID-19 si 37 decese. Cea mai tanara victima avea 18 ani si suferea de comorbiditati
In ultimele 24 de ore au fost raportate alte 825 cazuri de coronavirus, in urma a mai putin de 6.460 de teste. Bilantul infectiilor a ajuns la 79.330, potrivit datelor transmise luni de Grupul de Comunicare Strategica.
Cele mai multe imbolnaviri au fost raportate in Bucuresti, respectiv 140, dupa care in judetele Iasi - 71 cazuri si Prahova - 63. Patru judete nu au raportat nicio imbolnavire. Este vorba despre Caras-Severin, Covasna, Bistrita-Nasaud, Satu Mare.
De asemenea, s-au inregistrat 37 noi decese (18 barbati si 19 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Buzau, Calarasi, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Gorj, Hunedoara, Iasi, Mehedinti, Prahova, Salaj, Sibiu, Timis, Valcea, Vaslui si Municipiul Bucuresti.
Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 10-19 de ani, 2 decese la categoria de varsta 40-49 ani, 2 la categoria 50-59 ani, 11 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 12 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 9 decese la categoria de peste 80 de ani. Toate decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati.
Cea mai tanara victima avea 18 ani si suferea de comorbiditati.
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.410. Dintre acestea, 494 sunt internate la ATI.
Articole recomandate
- Cat inseamna o portie de fructe sau legume?
- Investigatii ale functiei pulmonare
- Adevarul despre soia
- Laringospasmul: cauze, simptome, tratament
- Zaharul din nuca de cocos si efectele acestuia asupra organismului
- Ce beneficii ne ofera suplimentele cu Omega 3 si Omega 6
- Reducerea aportului de sare din organism
- Alimente care determina constipatia
- Sexul si menopauza
Citeste pe aceeasi tema
- Sexul oral poate raspandi bolile cu transmitere sexuala (BTS)
- Care este calea cea mai usoara prin care se transmite coronavirusul? Ce poti face pentru a nu te infecta?
- Cat timp dureaza refacerea dupa ce ai fost infectat cu Covid-19?
- Varianta Delta a noului coronavirus la copii. Ce trebuie sa stie parintii?
- Cum sa previi aparitia pielii uscate pe timp de iarna