Tu stii ce pericole ascunde aparatul tau de aer conditionat? Sfaturi pentru a te bucura de racoare fara griji
Stire medicala
Generalitati
SusSezonul estival se apropie cu pasi repezi, iar canicula ne ameninta din nou cu temperaturi greu de suportat. Solutia cea mai la indemana pentru a asigura confortul locuintei tale ramane aparatul de aer conditionat.
Cu toate acestea, tot mai multi medici ne atentioneaza de pericolele pe care aerul conditionat le ascunde, astfel ca trebuie sa avem grija la modul de utilizare al acestuia. Iata, pe scurt, cateva informatii importante pe care orice utilizator al unui dispozitiv de racire trebuie sa le stie.
Cuprins articol
Unde se ascund pericolele din aerul conditionat
SusLa prima vedere, aerul nostru conditionat nu are prea multe de ascuns. Este un dispozitiv complex, a carei instalare presupune destul de mult efort si ajutor din partea unei echipe de specialisti.
Desi problemele de sanatate cauzate de aerul conditionat sunt cel mai adesea puse pe seama curentului, in adevar acest fenomen afecteaza foarte putini oameni. Nu trebuie sa neglijam efectele pe care schimbarile bruste de temperatura le au asupra organismului nostru, mai ales in cazul personelor mai sensibile, asa ca aveti grija ca trecerea la temperaturi mai joase decat cele din exterior sa se faca treptat.
Cu toate acestea, adevaratele pericole din aparatul de aer conditionat vin din microorganismele depozitate in diferite componente ale dispozitivului (in special filtre). Intr-un aer conditionat se poate intalni adesea intreaga gama de patogeni, intre care bacterii, virusi si ciuperci.
Sa nu uitam totusi ce se intampla in cazul amplasamentului nepotrivit al unui dispozitiv de racire. Suflul de aer rece indreptat direct spre persoanele dintr-o casa poate duce la afectiuni serioase ale musculaturii din cauza contractiilor involuntare.
Cele mai frecvente afectiuni cauzate de aerul conditionat
SusCea mai mare amenintare a unui aer conditionat sta in filtre- aspiratoare de praf si alergeni. Numeroasele microorganisme din aparatul de racire sunt adesea cauza infectiilor la nivelul amigdalelor si a urechilor, precum otita sau rinita. Raceala si gripa sunt si ele efecte frecvente ale utilizarii neadecvate a aerului conditionat, urmate adesea de alte afectiuni ale tractului respirator. Nu uitam nici de conjunctivite virale, cauzate deseori de organismele ascunse in filtrele aerului conditionat.
Mai mult decat atat, trecerile bruste de la cald la rece pot sa aduca dezechilibre persoanelor sensibile. Acestea se manifesta prin dureri sau contractii musculare sau, in cazuri mai grave, prin suferinte la nivelul coloanei vertebrale.
Aerul rece si uscat este, de asemenea, cauza ochilor uscati, precum si a problemelor cu tenul. Astfel, aerul conditionat poate inrautati simptomul de ochi uscati, accentuat la persoanele ce utilizeaza lentile de contact, dar si uscarea excesiva a tenului. Nu uitam nici de uscaciunea nazala, manifestata de obicei prin mancarimi, cruste sau sangerari.
Cum ne putem proteja de pericolele aerului conditionat
SusDesi tot mai multe persoane au devenit constiente de problemele pe care aerul conditionat le poate produce, putini sunt cei care stiu cum sa faca fata acestora.
Cel mai adesea, probemele cauzate de aerul conditionat sunt declansate de lipsa de intretinere a aparatului.
Specialistii ne atrag atentia asupra importantei reviziilor bianuale (la inceputul si la finalul sezonului estival) necesare pentru a mentine performanta si siguranta aerului conditionat si ne indeamna sa apelam cu incredere la o echipa de specialisti in domeniu, intrucat o revizie completa si care sa nu puna in pericol functionalitatea aparatului este dificil de realizat.
Profesionistii pot igieniza complet dispozitivului, curatand sau inlocuind filtrele, furtunul de evacuare a apei si tavita de scurgere. Mare atentie insa la perioada in care doriti sa apelati la o astfel de firma specializata, intrucat pe perioada sezonului estival, cele mai multe echipe de profesionisti sunt rezervate.
Atentie!
SusCeea ce trebuie sa retineti cat priveste afectiunile cauzate de aerul conditionat este ca, desi pericolul alergenilor si al microorganismelor este destul de mare, vara aceasta nu trebuie sa stati cu grija problemelor de sanatate daca urmati cateva sfaturi simple. In primul rand, nu ezitati sa cereti ajutorul unei echipe de specialisti care sa realizeze o igienizare si o revizie complete ale aparatului de aer conditionat.
Mai apoi, aveti grija la aclimatizare atunci cand vine vorba de trecerea de la cald la rece. Si, nu in ultimul rand, aveti grija la pozitia corpului fata de suflul de aer rece pentru a evita eventualele probleme ale muschilor.
Articole recomandate
- Pneumotorax- metode de tratament
- Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate?
- Cancerul renal
- Greseli in ingrijirea dentara
- Condimente si ierburi aromatice pe care merita sa le incercati
- Cum sa preveniti rezistenta la antibiotice
- Ochelarii de protectie pentru calculator
- Cum sa elimini germenii periculosi din casa
- Terapia adjuvanta in cancer