Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Terapia PRP numita si terapia vampir

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021
Terapia PRP numita si terapia vampir

Terapia PRP, numita si terapia Vampir, este o procedura folosita timp de ani de zile pentru a vindeca leziuni si accidentari ale sportivilor, acum devenita un tratament de succes impotriva ridurilor faciale, cicatricilor, leziunilor solare sau chiar cercurilor intunecate de sub ochi.

Tratamentul numit Plasma Rich Platelet este o procedura din ce in ce mai cunoscuta datorita naturii sale organice si bineinteles, datorita faptului ca intr-adevar functioneaza. Efectele secundare ale acestui tratament sunt practic inexistente datorita procedurii prin care aceasta plasma este obtinuta.

Este folosit la obtinerea plasmei chiar sangele pacientului, ceea ce este foarte putin probabil ca organismul sa respinga propriul sange.

Tratamentul a devenit popular sub numele de Platelet-Rich Plasma Facelift datorita unei celebritati care a incercat si a recomandat procedura.

Dovada stiintifica

Site-ul institutului national de sanatate citeaza mai multe articole din revistele medicale, si vorbeste despre studiile efectuate pe terapia vampir.

Un astfel de studiu publicat de "Journal of Drugs in Dermatology" din editia mai 2010, a avut loc pe o perioada de trei luni, in care 23 de pacienti au fost tratati o data pe luna. Le-a fost administrat un amestec de PRP si un agent de activare, in anumite puncte standard de pe fata si de pe gat.

Participantii la studiu au fost fotografiati cu dispozitive medicale de imagistica, un dermoscop si o camera digitala, inainte si dupa tratament. La o luna dupa tratament, pacientii au revenit pentru evaluarea finala.

Studiul a concluzionat ca rezultatele sunt satisfacatoare, tratamentul este eficace iar pacientii care au participat la acest studiu nu au prezentat efecte secundare grave sau persistente.

Rezultate reale

Majoritatea femeilor care au incercat terapia vampir spun ca sunt multumite de rezultatele lor. O femeie de 54 de ani din New York a renuntat la botox in favoarea terapiei vampir, aceasta fiind extraordinar de multumita de rezultat si bineinteles de decizia luata.

Combinand PRP cu micronice pentru rezultate mai bune

Un studiu efectuat de "Jurnalul de Chirurgie Cutanata si Estetica", a comparat rezultatele a doua tratamente combinate, diferite. In prima combinatie au asociat PRP cu un tratament numit "Microneedling", care este terapia de inductie cu colagen.

Aceasta combinatie a fost comparata cu "Microneedling" asociat cu vitamina C. Tratamentele au fost efectuate pe pacienti cu cicatrici din cauza acneelor.

Treizeci de pacienti cu varsta cuprinsa intre 19 si 34 de ani au participat la acest stiudiu, fiecare dintre ei primind cate patru tratamente, acestea fiind aplicate la un interval de 4 saptamani.

Partea dreapta a femei a fost tratata cu Terapia vampir, iar partea stanga cu combinatia de vitamina C. Pentru a fi inclus in studiu, cicatrizarea in urma acneelor trebuia sa fie de gradul II, III sau IV pe scara Goodman si Baron.

Fotografiile digitale ale ambelor laturi ale fetei fiecarui pacient au fost luate inainte ca tratamentele sa fie aplicate, iar dupa tratament, au fost refotografiate folosind aceleasi pozitii, lumini si fundal.

Cicatricele au fost din nou clasificate pe scala Goodman si Baron dupa tratament, iar atat pacientii cat si medicii au evaluat imbunatatirea si schimbarea gradului de cicatrizare al acneei. Dintre cei treizeci de pacienti, la cel putin 23 dintre ei au fost imbunatatiri vizibile iar gradul de cicatrizare a fost redus cu unul sau chiar doua grade prin combinatia cu PRP.

Daca nu incercati Terapia Vampir, pierdeti

Majoritatea femeilor care au incercat pana acum Terapia Vampir, au revenit cu un feedback pozitiv. Acest lucru este posibil datorita faptului ca plasma PRP obtinuta din sangele pacientului, stimuleaza celulele stem ale acestuia in mod natural si le "trezeste" determinandu-le sa produca mai mult colagen, ceea ce face ca aspectul pielii in zona aplicata sa para mult mai tanar.

Plasma contine molecule si proteine care furnizeaza elemente nutritive celulelor pielii, deci este cel mai sanatos si natural mod de a imbunatatii aspectul ridurilor, cicatricelor si a altor efecte ale imbatranirii.

Cuplat cu colagen suplimentar, care este de asemenea natural, acesta procedura devine chiar mai eficienta.

Precautii care trebuie luate

Majoritatea medicilor care aplica Terapia Vampir, aplica gheata pacientilor in zonele proaspat tratate, pentru a minimiza vanataile care pot aparea termporar in punctele de injectare. Aceste efecte sunt temporare si dispar de cele mai multe ori in cateva zile.

Pacientii cu pielea sensibila sun nevoiti sa ia precautii suplimentare recomandate de medicii lor. Faceti o pauza suficienta intre tratamente, astfel incat pielea sa aiba timp sa se vindece. Prea multe proceduri efectuate intr-un interval scurt de timp, pot provoca inflamatii sau chiar infectii ale pielii.

Efectele Terapiei Vampir sunt durabile

Femeile care au beneficiat de tratamentul PRP spun ca tenul lor arata chiar mai bine la doar cateva luni dupa ce au urmat tratamentul. Acest lucru este posibil datorita faptului ca plasma stimuleaza celulele stem ale pielii pentru a produce mai mult colagen, pentru a creste celule noi si pentru a intineri pielea.

Noua crestere a celulelor din piele, dureaza de la cateva saptamani pana la cateva luni, motiv pentru care arata mult mai bine o data cu trecerea timpului. Botoxul si alte tratamente de umplutura, se descompun in timp, insa PRP dureaza si arata mult mai bine la 18 luni pana la doi ani de la tratamentul propriuzis.

PRP nu este considerat un tratament in adevaratul sens al cuvantului, iar acest lucru se datoreaza faptului ca plasma este "construita" din sangele pacientului, iar efectele secundare sunt extraordinar de scazute.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate