Teme de actualitate in cadrul Congresului National al Societatii Romane de Pneumologie 2014
Stire medicala
Tematica celui de-al XXIII-lea Congres National al Societatii Romane de Pneumologie - "Plamanul si legaturile sale primejdioase" abordeaza implicatiile bolilor respiratorii din perspective multiple.
In cea de-a doua zi a congresului, au fost dezbatute subiecte precum situatia tuberculozei in Romania, noutati in somnologie, conceptul de "smoke free houses", noile paradigme in managementul cancerului bronhopulmonar, actualitati in patologia pleurala, managementul persoanelor cu deficit de Alfa 1 Antitripsina si altele.
Medicii prezenti la simpozionul "Tuberculoza in Romania" au aflat situatia actuala a endemiei, posibilitatile de diagnostic si terapie moderna, dar si o comparatie dintre situatia nationala si cea de la nivel mondial si european. Simpozionul a fost moderat de prof. dr. Constantin Marica, dr. Victor Spinu si prof. dr. Gilda Popescu.
In simpozionul dedicat noutatilor in somnologie, moderat de dr. Oana Deleanu si sef lucr.dr. Stefan Mihaicuta, medicii participanti au aflat noutatile privind interrelatia somnologiei cu alte patologii, diagnosticul si managementul sindromului de apnee in somn, precum si noutati privind somnul - ca element important pentru refacerea fizica si psihica a organismului.
Prof. dr. Florin Mihaltan, dr. Ioana Munteanu si dr. Antigona Trofor au prezentat auditoriului conceptul de "smoke free houses", care isi propune sa fie un alt mod de abordare a problematicii fumatului din perspectiva categoriilor vulnerabile, al riscului si al drepturilor. "Acesta este un concept care deschide drumul nu numai catre un control mai eficient al tabagismului, dar si catre eliminarea lui completa" , a mentionat prof. dr. Florin Mihaltan.
Lectorii simpozionului au punctat cat de importanta este legislatia privind controlul tabagismului, care este abordarea "controlului tutunului" din perspectiva drepturilor omului, dar si cum tigara electronica poate fi atat o metoda de sevraj pentru parinti, cat si o initiere a fumatului pentru adolescenti.
Un alt subiect de interes l-a reprezentat dezbaterea noilor paradigme in managementul cancerului pulmonar. Dr. Dorin Vancea si dr. Antigona Trofor au adus in discutie noutatile privind epidemiologia, screeningul, diagnosticul, tratamentul chirurgical si alte aspecte particulare in cancerul bronhopulmonar.
"Romania se afla in topul tarilor europene unde incidenta cancerului bronhopulmonar este foarte mare. Se preconizeaza ca rata de mortalitate prin cancer bronhopulmonar la populatia Romaniei se afla undeva la 35-40 la 100.000 de locuitori, cu o preponderenta mai mare la barbati. Din pacate, pacientii ajung in cabinetele medicilor pneumologi in stadii avansate, in care posibilitatile de tratament se reduc considerabil si speranta de viata este modesta (doar 15-20% beneficiaza de tratament chirurgical corect). De asemenea, exista prea putine centre cu tehnologie avansata de stadializare la diagnostic pentru pacientii cu cancer bronhopulmonar, care reprezinta esenta tratamentului si prognosticului afectiunii", a declarat dr. Dorin Vancea, presedintele Sectiunii de Cancer Bronhopulmonar din cadrul Societatii Romane de Pneumologie.
Un alt moment important in cadrul programului stiintific din ziua a II-a a fost Simpozionul comun cu Societatea Europeana de Pneumologie. Moderat de prof. dr. Florin Mihaltan si prof. dr. Voicu Tudorache, simpozionul a avut ca scop sporirea gradului de cunostinte cu privire la principiile de medicina personalizata in BPOC, aportul practic al exacerbarilor si comorbiditatilor si asimilarea informatiilor cu privire la aspectele clinice si implicatiile terapeutice specifice in BPOC. De asemenea, simpozionul a urmarit si imbunatatirea abilitatilor de operare cu noile tehnologii specifice.
Cel de-al XXIII-lea Congres National al Societatii Romane de Pneumologie reuneste 123 de lectori nationali si internationali, 25 de simpozioane majore si 70 de comunicari orale, in cadrul carora sunt prezentate cele mai noi informatii referitoare la preventia, depistarea precoce, tratamentul si monitorizarea afectiunilor respiratorii.
Manifestarea de anvergura se desfasoara in perioada 8-11 octombrie 2014 la Hotel Ramada din Sibiu.
Organizator stiintific: Societatea Romana de Pneumologie
PR&Comunicare: Sanatatea Press Group
Citeste pe aceeasi tema
- Campania Nationala Zilele V – Protejeaza-ti feminitatea!
- Ziua Mondiala a Spirometriei 2012 sarbatorita in Romania
- Pneumoniile bacteriene si pneumoniile atipice
- Examinari utile in depistarea afectiunilor respiratorii
- Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: “42.000 de romani isi pierd viata ca urmare a bolilor asociate cu fumatul!”