Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Taxa clawback blocheaza accesul la tratament pentru sute de mii de pacienti

Actualizat la data de: 11 Iulie 2014
Taxa clawback blocheaza accesul la tratament pentru sute de mii de pacienti

Taxa clawback blocheaza accesul la tratament pentru sute de mii de pacienti, creste cheltuielile in sistemul sanitar, prin disparitia medicamentelor accesibile si distruge industria farmaceutica locala.

In perioada 2011-2014 au disparut de pe piata 1.332 de medicamente, din care peste jumatate costau mai putin de 50 Ron, iar 45% erau fabricate in Romania. Aceasta tendinta se va accentua, cu efecte sociale si economice grave.

Din cauza taxei clawback, Romania risca sa rateze numai in acest an investitii de peste 50 milioane de euro in dezvoltarea facilitatilor de productie locale.

APMGR solicita guvernului sa corecteze neintarziat mecanismul de aplicare al taxei clawback prin introducerea unui calcul diferentiat pentru medicamentele generice, in acord cu recomandarile organismelor financiare internationale.

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, cere guvernului corectarea neintarziata a formulei de calcul a taxei clawback, pentru evitarea disparitiei de pe piata a medicamentelor accesibile, cu consecinte negative asupra accesului pacientilor la tratament si pentru a debloca investitiile in industria farmaceutica romaneasca.

De la introducerea taxei clawback in actuala formula de calcul, in 2011, au disparut de pe piata 1.332 de medicamente, conform datelor Cegedim. Mai mult de jumatate din aceste medicamente disparute (888 in total) sunt medicamente cu pret mai mic de 50 RON, iar 45% erau fabricate in Romania. Prin disparitia acestora si utilizarea variantelor mai scumpe sistemul public, dar mai ales pacientii, trebuie sa plateasca mai mult pentru acelasi tratament.

"Datele confirma avertismentele noastre: medicamentele accesibile dispar de pe piata, iar cresterea taxei clawback la peste 20% in ultimele trei trimestre va accentua acest proces dramatic atat pentru pacienti cat si pentru producatorii locali,” a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR.

Taxa clawback va continua sa creasca in conditiile actualizarii listei de medicamente compensate cu noi molecule: numai includerea celor 17 medicamente orfane, implementata deja de Ministerul Sanatatii, va determina o crestere cu inca 10% a taxei clawback, dupa ce in T4 2013 aceasta a inregistrat o crestere de 20% fata de trimestrul anterior, ca urmare a renuntarii la listele de asteptare pentru programele nationale. in absenta unei formule de calcul diferentiat al taxei clawback, povara fiscala rezultata se va transfera in mod injust asupra producatorilor de medicamente generice.

Taxa clawback afecteaza in special producatorii de medicamente generice: conform calculelor APMGR, din 2011 s-a inregistrat o reducere a consumului de medicamente generice in favoarea variantelor mai scumpe, de la 36% la 28%, ceea ce inseamna ca atat statul cat si pacientii platesc mai mult, pentru compensarea, respectiv coplata unor medicamente de doua ori mai scumpe.

"In plus, din cauza taxei clawback, Romania risca sa rateze, numai in acest an, investitii de peste 50 milioane de euro in dezvoltarea facilitatilor de productie locale. Guvernul trebuie sa intervina pentru salvarea industriei locale, pana nu este prea tarziu,"
a mai declarat Damian.

APMGR reaminteste ca solutia unui clawback diferentiat, bazata pe introducerea unei proportii de maximum 65% in calculul procentului 'p' din formula, a fost deja agreata de Ministerul Sanatatii, CNAS si acceptata de Ministerul de Finante si de catre organismele financiare internationale ca fiind neutra din punct de vedere bugetar, insa aplicarea ei intarzie in mod nejustificat.

Propunerea de modificare asigura o corelatie justa intre pretul medicamentului generic (reglementat la maxim 65% din pretul originalului, conform OMS 75/2009) si taxa clawback calculata pentru aceasta categorie de medicamente.

Un calcul diferentiat pentru medicamentele cu pret accesibil, care sunt in majoritatea lor generice, ar afecta pozitiv doua treimi din tratamentele utilizate pentru bolile cronice, folosite de cele mai vulnerabile categorii sociale in tratarea unor afectiuni precum cancer, diabet, afectiuni cardiovasculare, reumatice, ale aparatului respirator, precum si antibioticele la preturi accesibile.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate