Studiu: Pacientii vindecati de COVID-19 raman cu leziuni pulmonare dupa externare
Stire medicala
Studii recente arata ca pacientii diagnosticati cu COVID-19 se confrunta cu dificultati de respiratie, tuse si leziuni pulmonare saptamani intregi dupa externarea din spital. Aceste simptome ar putea dura chiar luni de zile dupa ce infectia a fost tratata.
Efectele de lunga durata ale virusului asupra plamanilor si asupra starii generale de sanatate au fost identificate chiar si in randul pacientilor care au dezvoltat forme relativ usoare ale bolii, explica studiul citat de The Guardian.
Cercetatorii din Austria au publicat de curand rezultatele provizorii ale unor studii privind evolutia pacientilor vindecati. Timp de sase saptamani dupa ce au fost externati din spitale, 88% dintre pacienti inca prezentau leziuni vizibile pe radiografie. De asemenea, 47% aveau probleme de respiratie.
La 12 saptamani de la momentul externarii, procentele pentru cele doua categorii erau de 56%, respectiv 39%.
Sursa: https://www.theguardian.com/world/2020/sep/06/covid-patients-have-lung-damage-weeks-after-leaving-hospital
Donarea de plasma pentru tratarea COVID-19 a crescut cu 50% dupa schimbarea metodologiei de colectare. Dar nu este suficient!
Donarea de plasma de la romanii vindecati de COVID-19 a crescut cu 50% in ultimele trei saptamani, dupa eliminarea unei mari parti a birocratiei din procedura, potrivit datelor furnizate de Florin Hozoc, directorul firmei Besmax Pharma Distribution SRL (BPHD), care a donat statului roman singurele 18 aparate de recoltare de plasma din tara.
In primele trei saptamani dupa modificarea metodologiei de colectare, rata saptamanala de colectare aproape ca s-a triplat. Cu toate acestea, Romania inca are putini donatori. Din peste 40.000 de romani vindecati de COVID-19, putini dintre ei au devenit donatori de plasma, unul dintre motive fiind acela ca nu toti pacientii vindecati au dezvoltat suficient de multi anticorpi.
Tratamentul cu plasma poate salva viata pacientilor cu forme grave de COVID-19. Donarea de plasma se face prin doua metode: plasmafereza si donare standard (sange total) din care se extrage apoi plasma.
Cele mai recente date ale Institutului National de Hematologie Transfuzionala, prezentate de Ministerul Sanatatii, arata ca 671 de romani vindecati de coronavirus au donat plasma pentru tratarea pacientilor infectati, in primele 4 luni de la debutul colectarii de plasma convalescenta in Romania, pana pe 21 august.
Procesul de colectare a plasmei de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratarea pacientilor infectati a fost demarat in Romania pe 28 aprilie, la doua luni de la primul caz de infectie cu noul coronavirus inregistrat in tara noastra. Potrivit HotNews, daca la inceputul campaniei de recoltare de plasma au fost si saptamani cu 15-20 de donatori, intre timp, in iulie-august, numarul donatorilor a scazut la doar 4-5 saptamanal.
Surse:
https://360medical.ro/stiri/donarea-de-plasma-convalescenta-pentru-tratamentul-covid-19-a-crescut-semnificativ-dupa-schimbarea-metodologiei-de-colectare/2020/09/03/
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24276370-colectarea-plasma-pacienti-vindecati-covid-19-crescut-50-dupa-modificarea-metodologiei-eliminarea-unei-mari-parti-birocratiei-din-procedura.htm
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24236793-lumanari-paracetamol-iconite-loc-plasma-cum-romania-piciorul-unuia-dintre-cele-mai-eficiente-tratamente-anti-covid.htm
Articole recomandate
- Infectii nozocomiale - infectii dobandite in cursul spitalizarii
- Intolerante alimentare versus alergii alimentare
- Colonul iritabil - recomandari alimentare
- Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care suferi
- COVID-19 in cazul pacientilor cu schizofrenie
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
- Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
- Pandemia de coronavirus: ce trebuie sa faci atunci cand vrei sa calatoresti?