Studiu: Obezitatea creste cu pana la 50% riscul de deces din cauza COVID-19
Stire medicala
Aproape doua treimi din pacientii infectati cu COVID-19 care prezinta simptome severe, sufera de obezitate, conform organizatiei World Obesity, iar studii recente confirma faptul ca obezitatea creste cu pana la 50% riscul de deces din cauza coronaviruslui.
Expertii avertizeaza ca riscul reprezentat de noul coronavirus pentru persoanele care sufera de obezitate este mai mare decat se credea anterior. Studiul publicat in revista medicala Obesity Reviews dezvaluie ca persoanele obeze, cu indice de masa corporala mai mare de 30, sunt mai in pericol decat restul populatiei. Conform rezultatelor studiului, riscul de a fi spitalizat cu COVID-19 este mai ridicat cu 113%, de a necesita internarea la terapie intensiva cu 74% si de a deceda din cauza coronavirusului cu 48%.
Persoanele obeze au adesea comorbiditati precum diabet de tip 2 sau boli coronare, care le plaseaza intr-o categorie de risc mai ridicat in cazul contractarii virusului SARS-COV-2, explica specialistii. De asemenea, obezitatea poate provoca modificari ale metabolismului precum rezistenta la insulina sau inflamatii care ingreuneaza lupta organismului impotriva infectiilor.
Totodata, aceiasi experti sustin ca un vaccin anti-COVID ar putea sa nu fie la fel de eficient in cazul persoanelor care sufera de obezitate.
https://www.theguardian.com/world/2020/aug/26/obesity-increases-risk-of-covid-19-death-by-48-study-finds
Femeile au un raspuns imunitar mai puternic la COVID-19
Potrivit unui studiu medical recent, raspunsul imunitar al femeilor impotriva noului coronavirus ar putea fi mai puternic decat cel al barbatilor. Acest lucru ar putea explica de ce barbatii sunt mult mai afectati de formele grave ale acestei boli decat femeile.
Se pare ca barbatii si femeile dezvolta diferite tipuri de raspuns imun la COVID-19 si ca aceasta diferenta poate implica si o susceptibilitate crescuta a barbatilor la aceasta boala. Studiul aminteste ca barbatii reprezinta 60% din decesele cauzate de COVID-19 in lume.
Autorii studiului au mai observat ca la barbati, un raspuns mai slab al celulelor T a fost un factor agravant pentru boala. Ba mai mult, cu cat barbatii sunt mai in varsta, cu atat este mai slab acest raspuns.
https://www.nature.com/articles/d41586-020-00502-w
https://www.nature.com/articles/s41586-020-2700-3
1.504 de cazuri noi de coronavirus din peste 25.000 de teste!
Alte 1.504 de cazuri noi de coronavirus au fost raportate in Romania in ultimele 24 de ore, in urma a peste 25.052 de teste efectuate. Bilantul infectiilor a ajuns la 83.150, potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategica.
In continuare cele mai multe cazuri se inregistreaza in Capitala, respectiv 236 depistate in ultimele 24 de ore. Urmeaza judetele Prahova - 87, Bacau - 84 si Vaslui -74. Cele mai putine cazuri - 5 - au fost raportate in judetul Harghita.
De asemenea, s-au inregistrat 38 de noi decese (22 barbati si 16 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Calarasi, Caras-Severin, Covasna, Dambovita, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Olt, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Vrancea si Municipiul Bucuresti.
Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 30-39 de ani, 6 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 7 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 13 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 11 decese la categoria de peste 80 de ani. 37 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.288. Dintre acestea, 492 sunt internate la ATI.
Articole recomandate
- Canicula, un adevarat pericol pentru cardiaci
- Anevrismul aortic (aorta anevrismala)
- Complicatiile tehnicilor de reproducere asistata
- Obezitatea la copii
- 8 moduri sa va reduceti riscul de cancer in fiecare zi
- Tulburarile de crestere la copii: terapiile hormonale si provocarile etice
- Cat de periculosi sunt cartofii prajiti?
- Cum puteti sa preveniti boala cronica de rinichi
- Mentinerea statusului optim al vitaminei D poate asigura protectie impotriva ...