Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Studiu MedLife: “Aproape 80% dintre cei vaccinati prezinta un nivel protectiv de anticorpi in fata formelor grave de COVID-19, chiar si la 6 luni dupa rapel

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2021
Studiu MedLife: “Aproape 80% dintre cei vaccinati prezinta un nivel protectiv de anticorpi in fata formelor grave de COVID-19, chiar si la 6 luni dupa rapel

Doza a III-a de vaccin devine prioritara pentru barbatii de peste 50 de ani cu diabet, obezitate, boli oncologice sau cardiovasculare si fara istoric COVID”

• 3 din 4 persoane vaccinate au un nivel de anticorpi protectivi impotriva formelor grave de COVID-19 chiar si la 6 luni de la rapel.
• Sub 2% din esantionul analizat in cadrul studiului MedLife a dezvoltat COVID-19 dupa efectuarea schemei complete de vaccinare.
• Femeile pastreaza un titru de anticorpi anti-S intr-o proportie mai mare decat barbatii chiar si la 6 luni dupa cea de-a doua doza de vaccin.
• Persoanele care au trecut prin boala si s-au vaccinat prezinta un nivel mai ridicat de anticorpi protectivi in fata formelor severe ale bolii comparativ cu persoanele care s-au vaccinat, dar nu au trecut prin boala.
• Conform analizelor efectuate de MedLife, in baza testarii deficitare la nivel national, Romania se confrunta deja cu peste 35.000 de infectari pe zi, de 5-7 ori mai mult fata de cifrele oficiale. Dat fiind faptul ca aproape 80% din infectari si peste 90% din decesele inregistrate sunt pacienti nevaccinati, ar fi recomandat ca, in paralel cu demersurile pentru doza a III-a, sa fie luate noi masuri pentru a creste rata de vaccinare mai ales in randul categoriilor vulnerabile.

Specialistii diviziei de cercetare MedLife anunta rezultatele finale aferente celei de-a treia etape din cadrul studiului care evalueaza raspunsul imun al organismului in urma vaccinarii impotriva COVID-19, la 6 luni de la administrarea rapelului. Pentru a urmari evolutia in dinamica a titrului de anticorpi anti-S, demersul a presupus recoltarea de probe biologice in vederea detectarii anticorpilor IgG anti-Spike (anti S) si IgG anti-Nucleocaspida (anti N) la 8-15 zile, 3 luni si respectiv, 6 luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

Rezultatele in ceea ce priveste titrul de anticorpi SARS-CoV-2, precum si toate corelatiile identificate sunt reprezentative pentru segmentul de populatie din Romania care s-a vaccinat cu Pfizer BioNTech, acesta fiind singurul vaccin disponibil in Romania la momentul demararii studiului.

3 din 4 persoane vaccinate au un nivel de anticorpi care ar putea fi protectiv in fata formelor grave de COVID-19 chiar si la 6 luni de la rapel.

Studiul MedLife arata ca desi titrul de anticorpi scade in intervalul de 6 luni de la administrare rapelului (media de scadere a anticorpilor anti-S fiind de 78% pe esantionul studiat - de la 1050 AU/ml pana la 233 AU/ml) 3 din 4 persoane vaccinate au valori ale titrului de anticorpi anti-S mai mari de 80 AU/ml1 chiar si la 6 luni post-vaccin, ceea ce sugereaza o anumita protectie impotriva formelor grave de COVID-19 in cazul expunerii la virusul SARS-CoV-2.

De altfel, procentul persoanelor care s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 in primele 6 luni de la vaccinare este de sub 2% din esantionul total, cele mai multe fiind persoane cu varsta peste 40 de ani, care la 8-15 zile de la rapel nu depaseau valori ale titrului de anticorpi mai mari de 300 AU/ml.

"Datele analizate arata ca 78% dintre persoanele vaccinate prezinta, chiar si la 6 luni de la rapel, un titru de anticorpi anti-S care ar putea sa ofere protectie in fata unor forme severe de boala. Ceea ce este o veste foarte buna, mai ales in contextul in care tulpina Delta, despre care stim ca este cel putin de doua ori mai contagioasa si ca dubleaza riscul de spitalizare in cazul infectarii, a devenit responsabila de cresterea galopanta a numarului de cazuri pozitive de la noi din tara din ultimele zile. Oamenii trebuie sa inteleaga faptul ca singura metoda de a se proteja de formele grave de boala, care ar putea fi generate de aceasta noua tulpina sau de alte mutatii ale virusului, ramane in continuare vaccinarea, coroborata cu respectarea masurilor de protectie”, a declarat Dumitru Jardan, biolog, doctor in stiinte medicale, MedLife.

Sexul, varsta, istoricul COVID, dar si prezenta comobiditatilor, influenteaza dinamica titrului de anticorpi anti-S dobanditi post-vaccin.

Datele analizate de specialistii MedLife indica faptul ca femeile inregistreaza un nivel mai mare de anticorpi anti-S la 6 luni post-rapel intr-o pondere mai ridicata fata de barbati (85% femei vs. 69% barbati). Ponderea ridicata in cazul femeilor se pastreaza chiar si odata cu inaintarea in varsta, in timp ce pentru barbati varsta reprezinta un factor de risc. Astfel, putin peste 50% dintre barbatii peste 50 ani mai prezinta un titru protectiv de anticorpi anti-S si la 6 luni de la rapel, in timp ce in randul femeilor din aceeasi grupa de varsta procentul celor cu un titru protectiv de anticorpi anti-S este de peste 80%.

Studiul MedLife mai arata ca cei care au trecut anterior prin boala si s-au vaccinat au un nivel de anticopi anti-S mai mare fata de cei care doar s-au vaccinat. Astfel, 94% dintre participantii la studiu cu istoric COVID-19 au titru de anticorpi anti-S mai mare sau egal cu 80AU/ml si la 6 luni de la administrarea vaccinului vs. 72% procent inregistrat in randul persoanelor care nu au trecut prin boala.

In ceea ce priveste comorbiditatile, medicii MedLife atrag atentia ca prezenta acestora interfereaza cu nivelul de anticorpi anti- S, valorile titrului de anticorpi dupa administrarea vaccinului in cazul pacientilor cu boli cronice fiind de 2-3 mai mici comparativ cu media calculata la nivelul intregii populatii. De altfel, studiul MedLife arata ca doar jumatate dintre cei care sufera de cel putin 2 afectiuni cronice au in continuare un nivel de anticorpi anti-S care sugereaza protectie in fata formelor grave de COVID-19, in timp ce 8 din 10 persoane fara afectiuni cronice prezinta si la 6 luni de la rapel un titru de anticorpi comparabil. Cei mai vulnerabili sunt pacientii cu varste peste 50 de ani, care sufera de diabet, obezitate, boli oncologice, afectiuni cardiovasculare sau pulmonare.

Persoanele peste 50 de ani, indeosebi barbati, care sufera de diabet, obezitate, afectiuni oncologice, cardiovasculare sau pulmonare ar trebui prioritizate pentru administrarea celei de a treia doze de vaccin.

Cercetarea derulata de MedLife confirma faptul ca raspunsul imun post-vaccinare, chiar si la un interval de 6 luni de la rapel, variaza in functie de mai multe criterii – varsta, gen, boli cronice asociate, motiv pentru care se justifica abordarea diferentiata a schemei de vaccinare si administrarea cu prioritate a celei de-a treia doze de vaccin categoriilor cu factori de risc identificati.

Avand in vedere ca raspunsul imun al organismului post-vaccinare impotriva COVID-19 difera in functie de mai multe caracteristici, doza a III-a de vaccin ar trebui administrata cu prioritate persoanelor din categoriile considerate vulnerabile, care fie au dezvoltat imediat dupa vaccinare un titru redus de anticorpi anti-S, fie au inregistrat scaderi semnificative ale titrului de anticorpi in primele 6 luni post-rapel. si aici vorbim cu precadere de persoane peste 50 de ani, in special barbati, care sufera de boli cronice – diabet, obezitate, boli oncologice, cardiovasculare sau pulmonare si care nu au trecut anterior prin infectie cu SARS-CoV-2.

Totodata, rezultatele studiului nostru ar trebui sa prezinte interes nu doar pentru persoanele vaccinate, ci mai ales pentru cei care nu s-au vaccinat. Numarul infectarilor a inceput sa creasca intr-un ritm foarte alert. Oficial avem peste 7.000 mii de cazuri pe zi. Daca, insa, ne uitam la datele care au rezultat din studiile MedLife, ca urmare a testarii mai reduse la nivel national, cifrele reale sunt de fapt de 5-7 ori mai mari. Astfel incat astazi discutam deja despre 35.000 de cazuri pe zi. Aceste date coroborate cu faptul ca aproape 80% din infectarile cu tulpina Delta si 91% din decese sunt la persoane nevaccinate ar trebui sa fie un semnal de alarma iminent nu doar pentru autoritati, dar si pentru noi toti. Daca vom continua in acest ritm, riscam sa ajungem, relativ curand, la sute de mii de cazuri pe zi. Pe de alta parte, analizele efectuate de medicii MedLife sugereaza faptul ca persoanele vaccinate prezinta un risc scazut de a dezvolta forme grave de boala in cazul infectarii cu tulpina Delta, aceste date fiind intarite si de alte studii internationale. Ca urmare, daca vrem sa iesim din acest val 4 al pandemiei cu daune cat mai mici, respectiv cu un numar cat mai mic de decese, este nevoie de un efort comun, de intelegere, de mobilizare rapida. Vaccinarea si respectarea masurilor de protectie raman in continuare esentiale pentru a depasi aceasta provocare”, a declarat Mihai Marcu, Presedinte si CEO MedLife Group.

Detalii despre esantion si abordarea metodologica

Pentru studiul desfasurat de MedLife in perioada ianuarie – august 2021 au fost selectate persoane apartinand personalului medical si auxiliar din cadrul companiei, carora li s-au recoltat probe biologice in vederea detectarii anticorpilor specifici SARS-CoV-2 IgG anti-Spike si IgG anti-Nucleocapsida, dupa doua doza de vaccin Pfizer BioNTech. Testele de serologice IgG anti-S au fost efectuate pe Liason Diasorin, iar pentru IgG anti-N s-au folosit echipamente Abbott Alinity. Rezultatele obtinute prin alte metode analitice nu sunt intercomparabile.

Spre deosebire de studiul precedent privind imunizarea colectiva impotriva COVID-19 care a fost realizat pe Abbott Alinity, acest studiu a fost desfasurat pe Liason Diasorin, unde dilutiile din testul de neutralizare sunt cele recomandate conform ghidurilor internationale pentru utilizarea terapeutica a plasmei convalescente.

In plus, subiectii selectati au participat la un sondaj pe baza unui chestionar structurat ce a vizat urmatoarele obiective de cercetare: existenta antecedentelor COVID-19, incidenta simptomelor dupa administrarea primei doze de vaccin si a rapelului, prezenta afectiunilor cronice, precum si profilul genetic (grupa sanguina, factorul RH).

NOTA: Studiul de fata a fost efectuat pentru evaluarea eficientei vaccinului produs de Pfizer BioNTech intrucat tot personalul medical care a participat in cadrul studiului a fost vaccinat la inceputul campaniei cu acest vaccin pe baza deciziei guvernamentale.

Evaluarea in dinamica a raspunsului imun post vaccin este cel de-al 7-lea studiu derulat de MedLife in perioada de pandemie, exclusiv cu fonduri proprii. Grupul MedLife este prima companie din regiune care a evaluat nivelul de imunizare naturala pe o populatie mare, a prezentat informatii relevante privind dinamica anticorpilor post-infectie, a efectuat sistematic secventieri pentru genomul virusului SARS CoV2 si a oferit informatii importante privind evolutia tulpinii britanice in Romania.

A fost primul operator medical privat din Romania care a identificat primele mutatii pentru tulpina sud-africana. A fost operatorul medical privat care a oferit o estimare in avans privind intentia de vaccinare in Romania si, totodata, singurul operator medical care a evaluat rata de imunizare colectiva la nivel urban. Aditional, MedLife a fost prima companie de servicii medicale private care a oferit rezultate pe populatia din Romania privind eficienta vaccinului pe baza studiului de evaluare a anticorpilor post-vaccinare. in acest moment, compania are in derulare un alt studiu privind evaluarea imunitatii celulare (T-cells), o noua premiera la nivel de regiune.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate