STUDIU: 1 din 5 pacienti cu COVID-19 dezvolta tulburari psihice in primele 90 de zile dupa infectare
Stire medicala
Noul coronavirus poate afecta creierul uman, conform unui studiu amplu publicat in revista The Lancet Psychiatry. 20% dintre pacientii cu COVID-19 dezvolta tulburari psihice in primele 90 de zile dupa infectare.
1 din 5 supravietuitori ai COVID-19 au fost diagnosticati cu o tulburare psihica la 90 de zile dupa infectare. 1 din 4 oameni nu au avut nicio boala mintala pana sa se infecteze cu noul coronavirus.
Cercetatorii de la Universitatea Oxford, care au condus studiul de fata, sustin ca anxietatea, depresia si insomnia sunt printre cele mai intalnite afectuni in randul pacientilor care s-au vindecat de COVID-19. De asemenea, acestia au descoperit si riscuri sporite de dementa, o boala care afecteaza capacitatea cerebrala.
“Oamenii se temeau ca supravietuitorii de COVID-19 se vor confrunta cu riscuri sporite de probleme mintale, iar studiul nostru arata ca acest scenariu este posibil”, a declarat Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford.
Noul studiu a analizat inregistrari medicale in format electronic provenite de la 69 milioane de persoane din Statele Unite, inclusiv de la peste 62.000 de persoane diagnosticate cu COVID-19. Rezultatele vor fi cel mai probabil aceleasi si pentru persoanele afectate de COVID-19 la nivel mondial, spun cercetatorii.
In primele trei luni dupa ce au fost infectati cu COVID-19, 1 din 5 supravietuitori au fost diagnosticati in premiera si cu forme de tulburare psihica, precum anxietate, depresie si insomnie. Acest procent este de doua ori mai mare decat procentele raportate in cadrul celorlalte grupuri de pacienti monitorizati in aceeasi perioada.
Persoanele cu afectiuni psihice preexistente sunt mai predispuse la infectia cu COVID-19
Studiul mai arata ca persoanele care sufera deja de anumite tulburari psihice prezinta un risc cu 65% mai mare de a se infecta cu noul coronavirus, in raport cu persoanele fara astfel de tulburari.
Cercetatorii sunt de parere ca acest lucru se datoreaza, cel mai probabil, unei combinatii dintre factorii de stres psihologic asociati cu aceasta pandemie si efectele fizice ale bolii. Ei mai spun ca afectiunile psihice preexistente ar trebui adaugate in lista oficiala de factori de risc pentru COVID-19.
„COVID-19 afecteaza sistemul nervos central si, astfel, ar putea sa creasca in mod direct afectiunile ulterioare. Insa acest studiu confirma ca teoria enuntata mai devreme nu reprezinta intreaga poveste si ca acest risc este sporit de starea anterioara de sanatate”, a declarat Simon Wessely, decanul catedrei de psihiatrie de la King's College din Londra.
Studiul a fost sprijinit de NIHR Oxford Health Biomedical Research Centre.
Surse:
https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(20)30462-4/fulltext
https://www.ox.ac.uk/news/2020-11-10-almost-20-covid-19-patients-receive-psychiatric-diagnosis-within-90-days
https://www.oxfordhealth.nhs.uk/news/20-of-covid-19-patients-receive-a-psychiatric-diagnosis-within-90-days/
Numarul donatorilor de plasma s-a triplat in ultima luna in Romania!
Numarul persoanelor vindecate de COVID-19 care au donat plasma s-a triplat in ultima luna, in Romania, fata de perioada anterioara.
Intre 7 octombrie si 6 noiembrie s-au realizat 530 proceduri de recoltare de plasma convalescenta prin plasmafereza, respectiv s-au recoltat 1.587 doze, reprezentand tratamentul pentru cel putin 500 de pacienti cu forme severe de COVID-19, potrivit datelor colectate din centrele de transfuzie unde functioneaza echipamentele oferite gratuit de Besmax Pharma Distribution SRL (BPHD), firma care a donat singurele aparate de recoltare de plasma disponibile in Romania.
Orasele cu cei mai mult donatori sunt Bucuresti, Arad, Brasov, Buzau, Pitesti si Iasi. Anterior, in perioada 26 aprilie - 7 octombrie, s-au realizat doar 843 de donari de plasma prin procedura de plasmafereza, respectiv o medie lunara de doar 153 donari pe luna.
Pentru a deveni donator de sange/plasma o persoana care s-a vindecat de COVID-19 trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- varsta cuprinsa intre 18 si 60 ani;
- sa aiba un puls regulat, 60-100 batai/minut si tensiune arteriala sistolica intre 100 si 180 mmHg;
- sa nu fi suferit in ultimele 6 luni interventii chirurgicale;
- (pentru femei): sa nu fie insarcinate, in perioada de lauzie sau in perioada menstruala;
- sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii;
- sa nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima,boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;
- sa aiba o greutate peste 50 kg.
https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-24411822-grafic-numarul-romanilor-vindecati-covid-19-care-donat-plasma-triplat-ultima-luna-eforturile-donatorilor-zadarnice-daca-nu-este-suplimentat-personalul-din-centrele-transfuzii-nu-sunt-corectate-protoco.htm
https://www.medlife.ro/donare-plasma/
Aproape 10.000 de cazuri noi de COVID-19 in ultimele 24 de ore si cel mai mare numar de decese de pana acum!
Romania se apropie din nou de 10.000 de cazuri de COVID-19 pe zi. Alte 9.799 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate in Romania, din 38.863 teste. Bilantul COVID-19 ajunge la 324.094, potrivit datelor transmise miercuri de Grupul de Comunicare Strategica. De la debutul pandemiei, 218.086 de pacienti au fost declarati vindecati.
Cele mai multe imbolnaviri au fost raportate in Bucuresti, respectiv 946 cazuri noi. Urmeaza judetele Cluj - 707 cazuri, Timis - 405 si Ilfov - 398.
Tot in ultimele 24 de ore au fost raportate 203 decese (116 barbati si 87 femei). Este cel mai mare numar de decese de la debutul pandemiei.
Pacientii erau internati in spitale din Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov si Municipiul Bucuresti.
Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 20-29 de ani, 3 decese la categoria de varsta 30-39 de ani, 5 decese la categoria de varsta 40-49 de ani, 31 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 48 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 57 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 58 decese la categoria de peste 80 de ani. 196 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, 5 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati, iar pentru 2 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.687. Dintre acestea, 1.092 sunt internate la ATI.
Articole recomandate
- Celulele stem si incontinenta urinara
- Tehnici si proceduri de marire a penisului
- Refacerea unghiilor afectate de micoza
- Pierderea vederii este strans legata de depresie
- Ai dinti sau masele lipsa? Afla ce poti face
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
- Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
- Pandemia de coronavirus: ce trebuie sa faci atunci cand vrei sa calatoresti?