Statutul cognitiv alterat influenteaza aparitia escarelor
Stire medicala
Utilizarea scalelor de evaluare a factorilor de risc pentru escare are drept scop conceperea si implementarea unor strategii eficiente pentru preventia escarelor la pacientii internati.
„Multe studii pun la indoiala utilitatea folosirii scalelor de evaluare a riscului pentru escare in imbunatatirea conduitei clinice, comparativ cu judecata clinica, de aceea se recomanda adesea a le combina”, explica Dr. Gabriela Cirstescu, Societatea Romana Alzheimer.
Statusul cognitiv este un factor de risc major pentru dezvoltarea unor sindroame geriatrice, dar alterarea cognitiva este adesea subestimata la varstnicii spitalizati, in special in unitati de ingijire acuta, din cauza focalizarii pe patologia acuta. „In studiul GIFA aproximativ 20% din escarele nou aparute aveau legatura cu statusul cognitiv alterat. In baza rezultatelor acestui studiu se accentueaza necesitatea screeningului si detectarii precoce a alterarii cognitive la varstnicii spitalizati”, a mai adaugat Dr. Gabriela Cirstescu.
Escarele reprezinta o incarcatura majora a patologiei, iar prezenta acestora reduce calitatea vietii, atat a pacientilor, cat si a celor care-i ingrijesc. Pe langa toate acestea se adauga importanta presiune economica.
Dr. Gabriela Cirstescu, reprezentant, Societatea Romana Alzheimer, va vorbi in cadrul primei conferinte organizate in Romania pe aceasta tema, Managementul Escarelor, 25 septembrie, Bucuresti, despre "Utilizarea scalelor pentru evaluarea riscului de escara. Utilitatea evaluarii statusului cognitiv la pacientii varstnici".
Conferinta Managementul Escarelor, aflata la prima editie, va cuprinde prezentari ale specialistilor din diferite domenii precum si studii de caz si workshopuri.
Articole recomandate
- Escarele - ce trebuie sa stim despre ele?
- Sfaturi practice in ingrijirea escarelor
- Tot ce trebuie stiut despre escarele de decubit
- Cele mai frecvente cauze ale aparitiei abcesului dentar
- Durerea psihogena
- Contraceptivele hormonale si cancerul - mit si realitate
- 10 sfaturi utile in prevenirea cancerului
- Limfomul Hodgkin in timpul sarcinii
- Infectia cu Haemophilus influenzae tip b (Hib)
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?