Spitalul Sf. Constantin Brasov demareaza proiecte de transplant hepatic si renal
Stire medicala
Spitalul Sf. Constantin Brasov anunta demararea proiectului pentru efectuarea transplantului hepatic si renal. In momentul de fata, singurul centru in care se efectueaza transplant hepatic in Romania este Institutul Clinic Fundeni, iar transplantul renal se realizeaza doar la Bucuresti si la Cluj; Spitalul Sf. Constantin ar fi primul spital privat in care sa se implementeze un astfel de program.
Momentul a fost marcat de simpozionul de transplant hepatic desfasurat joi seara la Hotel Aro Palace Brasov. In cadrul simpozionului au sustinut prezentari cei trei invitati speciali, nume marcante din domeniul transplantului hepatic:
- Prof. Dr. Yaman Tokat, seful sectiei de chirurgie generala si transplant de organe de la Spitalul Florence Nightingale Istanbul
- Prof. Dr. Irinel Popescu, Presedinte al Academiei de Stiinte Medicale, Director al Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic al Institutului Clinic Fundeni
- Dr. Isabelle Morard, hepatolog, sef adjunct al Departamentului de Transplant Hepatic al Spitalului Universitar Geneva.
La simpozion au luat parte reprezentanti ai lumii medicale brasovene, personal medical si studenti ai facultatii de medicina. Vizita acestor personalitati are o insemnatate deosebita pentru Spitalul Sf. Constantin, intrucat au fost initiate demersurile pentru proiectul de transplant hepatic la spitalul privat din Brasov.
Dr. Bogdan Angheloiu, managerul general al Spitalului Sf. Constantin a declarat „La un an de la inaugurarea spitalului, ne exprimam dorinta de a investi cat se poate de serios in acest proiect. Ne bucuram de sustinerea Prof. Dr. Yaman Tokat si a Dnei Dr. Isabelle Morard, speram ca ne va sustine si Prof. Dr. Irinel Popescu; anul acesta ne vom antrena echipele, chirurgii si anestezistii nostri vor pleca la Istanbul, Geneva si Bucuresti, iar specialistii de acolo vor veni de asemenea la Spitalul Sf. Constantin pentru a ne ajuta. Alaturi de transplantul hepatic pentru care ne pregatim, speram sa demaram anul acesta si transplantul renal, precum si alte surprize placute pe alte specialitati cum ar fi ORL, urologie si neurochirurgie.”
Prof. Dr. Yaman Tokat, unul din cei mai renumiti specialisti in transplant la nivel mondial, a raspuns astfel vizitei efectuate anul trecut de reprezentantii spitalului brasovean la Istanbul si s-a declarat incantat de dotarile si personalul spitalului privat „Mi-a placut foarte mult orasul Brasov. Ma asteptam sa gasesc aici un spital mic si banal, dar am fost foarte surprins sa descopar unul din cele mai bine dotate spitale pe care le-am vazut in experienta mea. Atat personalul - bine instruit si cu initiativa, cat si dotarile – chiar mai bune decat in multe spitale cu care am lucrat, imi spun ca merita sa lucrez cu acest spital. Echipa noastra de la Istanbul este interesata sa-si impartaseasca experienta si cunostintele in transplant cu partenerii de la Spitalul Sf. Constantin Brasov.”
Prof. Dr. Irinel Popescu a declarat in incheierea simpozionului ca se bucura pentru initiativa Spitalului Sf. Constantin din Brasov si recomanda si punerea la punct a unui program pentru donatori, intrucat marea problema in momentul de fata este lipsa donatorilor de organe.
In cadrul vizitei, atat Prof. Dr. Irinel Popescu, cat si Prof. Dr. Tokat au tras un semnal de alarma privind importanta efectuarii unui numar cat mai mare de transplanturi hepatice, intrucat pentru afectiunile ficatului nu exista terapie alternativa, iar numarul de decese cauzate de acestea este foarte mare. De asemenea, Prof. Dr. Tokat a subliniat ca implicarea mass-media este vitala, intrucat ii stimuleaza pe medici sa sustina programe avansate de transplant si de asemenea incurajeaza numarul donatorilor.
Spitalul Sf. Constantin, inaugurat in luna martie 2011, este un proiect dezvoltat de SC Teo Health SA, companie medicala brasoveana cu capital exclusiv privat si beneficiaza de investitii in valoare de 20 milioane euro.
Spitalul privat cuprinde 7 sectii cu saloane pentru spitalizare continua si de zi totalizand 79 de paturi si ofera conditii de tratament la nivel international chirurgie generala, chirurgie plastica-estetica, kinetoterapie, neurochirurgie spinala, oncologie medicala, O.R.L. adulti si copii, ortopedie-artroscopie, urologie, un bloc operator cu trei sali de operatie multifunctionale si o sectie de terapie intensiva dotata cu 13 paturi specializate.
Articole recomandate
- Ce ai de facut dupa ce te-ai vindecat de COVID-19
- Insuficienta hepatica
- Intoxicatia cu paracetamol
- Hepatita toxica
- Hepatita alcoolica
- Raspunsuri la intrebari frecvente despre bolile hepatice
- Afectiunile hepatice
- Hepatita autoimuna
- Hepatita virala C (etiologie, simptome, factori de risc, mod de transmitere ...
Citeste pe aceeasi tema
- Interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, Prof. Dr. Irinel Popescu
- Transplantul hepatic - cand si cum se realizeaza
- Hepatita autoimuna o afectiune rara care afecteaza ficatul
- Informatii esentiale despre transplantul de organe
- Rolul transplantului de organ in tratamentul cancerelor