Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, premiata pentru Campania Nationala ''Controleaza-ti Diabetul!'' la Gala Medica 2014
Stire medicala
Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul”, organizata stiintific de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice – presedinte: prof. dr. Maria Mota, management eveniment Sanatatea Press Group, a castigat premiul publicului pentru „Cea mai buna campanie de sanatate” oferit de Colegiul Medicilor din Romania.
Distinctia a fost inmanata miercuri seara, in cadrul celei de-a VI-a editii a Galei Medica, eveniment care rasplateste profesionistii din sistemul sanitar romanesc pentru eforturile depuse in promovarea si incurajarea valorilor pozitive ale sanatatii si ale profesiei de medic.
In 2014, premiul publicului pentru „Cea mai buna campanie de sanatate” a fost ridicat de vicepresedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, conf. dr. Cristian Guja.
„In primul rand vreau sa le multumesc colegilor mei, presei, tuturor celor care ne-au votat. Cred ca premiul trebuie dedicat tuturor specialistilor in domeniul diabetului de la noi din tara, care s-au implicat in aceasta campanie – „Controleaza-ti Diabetul”, realizata cu sprijinul Sanatatea Press Group. Scopul ei este de a atrage atentia specialistilor din domeniul medical, autoritatilor si, in primul si in primul rand, populatiei asupra importantei preventiei, diagnosticarii precoce si controlului acestei afectiuni si asupra severitatii complicatiilor asociate.Se stie ca in prezent diabetul zaharat este principala cauza de orbire in tarile dezvoltate, principala cauza de amputatie non-traumatica si principala cauza de boala cronica renala. Va multumesc inca o data si sper ca munca noastra de zi cu zi sa dea un pic de speranta persoanelor cu diabet zaharat”, a declarat conf. dr. Cristian Guja, vicepresedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul” are ca scop principal informarea si educarea publicului larg cu privire la importanta preventiei si controlului eficient al acestei afectiuni, precum i imbunatatirea stilului de viata pentru persoanele cu diabet zaharat. Campania vizeaza implicarea specialistilor, autoritatilor si a mass-mediei in propagarea mesajelor de alarma cu privire la incidenta si prevalenta crescuta a cazurilor de diabet in Romania, promovand adoptarea unui stil de viata sanatos.
Lansata in 2011 la Craiova, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul” a implicat pana in acest moment aproape 2.000 de medici diabetologi si din alte specialitati implicate in managementul diabetului zaharat, prin simpozioanele si cursurile de diabet desfasurate. Peste 7.300 de persoane si-au testat glicemia si hemoglobina glicata in cadrul celor sase editii ale campaniei organizate pana in prezent.
A fost lansat primul imn de lupta impotriva diabetului, au fost colantate mai multe mijloace de transport in comun dedicate preventiei si educatiei in diabet si au fost organizate numeroase activitati centrate pe adoptarea unui stil de viata sanatos: concursuri de volei, flash moburi, concursuri de biciclete, inaltare de zmee, gimnastica ritmica, videoproiectii dedicate preventiei diabetului zaharat, activitati de promovare a miscarii prin dans si conferinte de presa.
„Aceasta campanie este cea mai grea manifestare pe care eu si colegii mei am organizat-o. Complexitatea campaniei este data de numarul mare de actiuni desfasurate: avem o actiune de testare a glicemiei si hemoglobinei glicate, organizam un curs destinat profesionistilor in domeniu, plus o serie de actiuni pentru publicul larg, prin care promovam miscarea ca exercitiu fizic si prin care dorim sa atragem atenia ca diabetul zaharat este o reala problema. Am colantat mijloace de transport in toate oraele in care am facut aceste campanii pentru ca mesajele noastre reprezinta un mijloc important de informare a populatiei cu privire la problematica diabetului zaharat”, a declarat prof. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
Avand in vedere cresterea epidemica a diabetului zaharat la nivel mondial si, implicit, si in Romania, se impun masuri suplimentare de preventie si control a afectiunilor metabolico-nutritionale. „Tratamentul diabetului este extrem de complex, gravitatea complicaiilor este deosebita, iar consecinele sociale, profesionale i familiale sunt devastatoare. Diabetul zaharat este o afectiune complexa, care necesita o abordare multidisciplinara, dar si actiuni de informare si educare a populatiei cu privire la metodele de preventie si control, asa cum este Campania Nationala Controleaza-ti Diabetului”, a mai adaugat prof. dr. Maria Mota.
Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul” se desfaoara anual, prin rotatie, in cele mai importante centre de diabet din Romania. A debutat in Craiova in 2011 si a continuat in 2012 cu editiile de la Constanta si Oradea, iar in 2013 la Pitesti si Cluj-Napoca. In martie 2014 a avut loc editia de la Galati si tot in acest an, Campania ajunge in Capitala. Editia din Bucuresti se va desfasura in perioada 12-15 noiembrie si coincide cu Saptamana de Lupta impotriva Diabetului si cu Ziua Mondiala a Diabetului.
Articole recomandate
- Cum sa iti monitorizezi tensiunea arteriala acasa la tine
- Tot ce trebuie sa stii despre balonare: cauze, simptome si remedii
- Lectii despre perseverenta si consecventa in tratamentul infectiei fungice a unghiilor
- Beneficiile sportului asupra organismului
- Complicatii neurologice ale bolilor metabolice
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Nutritia pe timpul verii
- Dieta si bolile cardiovasculare
- Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate
Citeste pe aceeasi tema
- Examene medicale oftalmologice importante pentru diabetici
- Dr. Simona Carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: Creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! Greselile parintilor moderni
- 6 modalitati prin care reduci riscul unui infarct
- Viata bolnavului de acromegalie
- Obezitatea – ghid medical