Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Simptomele COVID-19 la copii. Cum ii afecteaza pe copii noile tulpini ale virusului - explicatiile OMS

Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2021
Simptomele COVID-19 la copii. Cum ii afecteaza pe copii noile tulpini ale virusului - explicatiile OMS

Auzim multe despre COVID-19 si simptomele sale. Un studiu recent, de exemplu, a constatat ca pierderea mirosului ar putea fi cel mai bun indicator al bolii. Doua cercetari au sugerat aceasta concluzie, iar constatarile au fost publicate in revista Chemical Senses. Alte simptome frecvente ale COVID-19 includ tuse uscata, febra, dispnee, pierderea gustului, dureri, dureri in gat si cefalee, printre altele. Dar cum afecteaza boala copiii? Sunt simptomele diferite in cazul lor? Dr. Maria Van Kerkhove, directorul tehnic pentru coronavirus al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a oferit explicatii in acest sens.

Din fericire, copiii si adolescentii tind sa aiba forme mai usoare ale bolii, in comparatie cu adultii, informeaza dr. Maria Van Kerkhove. Majoritatea copiilor tind sa fie chiar asimptomatici:

"Majoritatea persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 prezinta probleme respiratorii. Incep sa se simta rau, au febra, tuse sau dureri in gat sau stranut. Unele persoane pot avea simptome gastro-intestinale, iar altii isi pot pierde simtul mirosului sau gustului. Simptomele tind sa fie mai usoare la copiii mai mici. Nu au la fel de multe simptome ca si adultii. Unii copii pot prezenta simptome gastro-intestinale, cum ar fi diaree sau varsaturi, dar tind sa fie mai usoare", afirma dr. Kerkhove.

In ceea ce priveste transmiterea, in cazul variantei de virus care a fost identificata in Regatul Unit, s-a observat o crestere a transmisibilitatii la toate grupele de varsta, inclusiv la copiii mai mici. „In zonele in care circula aceasta varianta de virus, scolile erau deschise. Virusul a circulat printre studenti si facultati. Studiile sunt inca in derulare, insa pana acum nu indica faptul ca virusul vizeaza in mod specific copiii mici”, a explicat reprezentantul OMS. Acest lucru inseamna ca variantele virusului nu infecteaza copiii mai mult decat alti virusi.

Cu toate acestea, OMS este in continuare de parere ca preventia este cel mai bun tratament si revine cu cateva precizari legate de regulile de protectie anti-COVID:

- Asigurati-va ca cei mici au mainile curate si se spala pe maini in mod corespunzator cu apa si sapun sau ca folosesc solutile dezinfectanta pentru maini pe baza de alcool;

- Daca sunt adecvate varstei, atunci chiar si copiii ar trebui sa urmeze indrumarile locale de a purta o masca. Cu mainile curate, asigurati-va ca masca este pusa peste urechi si ca acopera urechile, nasul si gura;

- Parintii ar trebui sa se asigure ca cei mici au inteles sa stranute si sa tuseasca in cot, pentru a nu imprastia virusul (daca e cazul) si celor din jur;

- Copiilor trebuie sa li se explice ca nu trebuie sa isi atinga masca si ca ar trebui sa-si curete mainile la scoaterea mastii;

- Parintii ar trebui sa incerce sa raspunda la toate intrebarile referitoare la COVID-19 ale copiilor, astfel incat sa le atenueze frica si sa ii faca sa inteleaga ca pot primi toate informatiile de la ei.

Surse:
https://www.ndtv.com/health/covid-19-symptoms-in-children-how-coronavirus-and-its-new-variants-affects-children-from-who-experts-2357584

Mai trebuie sa purtam masca si dupa ce ne vaccinam? Ce spune Ministerul Sanatatii

Astazi a ajuns in Romania cea de-a sasea transa de vaccin Pfizer/BioNTech. 92.430 doze urmeaza sa fie distribuite in centrele de vaccinare din Bucuresti si din tara, iar urmatoarea transa de vaccin ar urma sa fie adusa in Romania marti, 26 ianuarie.

Incepand in 27 decembrie 2020 pana in prezent 446.285 de persoane s-au vaccinat impotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer/ BioNTech, potrivit datelor puse la dispozitia CNCAV de catre Institutul National de Sanatate Publica, prin aplicatia Registrul Electronic National al Vaccinarilor (RENV), care tine evidenta vaccinarilor.

In plina campanie de vaccinare, multe persoane se intreaba daca masca de protectie si masurile de distantare sociala se mai aplica si dupa imunizare. Ministerul Sanatatii a facut cateva precizari categorice in acest sens, intr-o informare transmisa duminica.

Masca de protectie ramane obligatorie chiar si dupa administrarea ambelor doze de vaccin, la fel si respectarea regulilor de distantare sociala. „Vaccinul va protejeaza pe dumneavoastra, purtarea mastii ii protejeaza pe cei din jur care nu au fost inca vaccinati. ”, explica Ministerul Sanatatii. „Chiar si dupa ce vi s-a administrat a doua doza de vaccin, este recomandat sa continuati sa purtati masca de protectie si sa respectati regulile de distantare sociala”.

De ce trebuie sa purtam in continuare masca de protectie?

Ministerul Sanatatii mai explica faptul ca pana in acest moment nu se cunoaste inca gradul de eficacitate a celor doua vaccinuri (Moderna si Pfizer/BioNTech) impotriva infectiilor asimptomatice. De asemenea, intre administrarea celor doua doze de vaccin, exista o „fereastra” de doua saptamani in care ne putem infecta si dezvolta forme severe ale COVID-19.

Precizarile Ministerului Sanatatii:

•Nu se cunoaste inca gradul de eficacitate al celor doua vaccinuri impotriva infectiilor asimptomatice. Nu exista suficiente studii care sa indice daca o persoana vaccinata poate sa fie purtatoare a virusului si care este riscul de transmisie a SARS-CoV-2. Este posibil ca o persoana vaccinata asimptomatica sa poata raspandi virusul si, astfel, sa infecteze o persoana nevaccinata.

•Veti obtine un nivel crescut al imunitatii in aproximativ doua saptamani numai dupa administrarea celei de-a doua doze de vaccin (rapel). Pana cand trec aceste doua saptamani de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin va puteti infecta si dezvolta formele severe de COVID-19.

•Vaccinul nu garanteaza imunitate 100%. Eficacitatea in prevenirea bolii COVID-19 este de 95% pentru vaccinul BioNTech-Pfizer si de 94.1% pentru vaccinul Moderna.

• Institutiile de Sanatate Publica din lume, inclusiv din Romania, continua sa monitorizeze gradul si modalitatea de raspandire a virusului pe masura ce tot mai multe persoane sunt vaccinate. Autoritatile publice recomanda in continuare sa ne spalam des pe maini, sa evitam spatiile aglomerate, sa purtam masca de protectie si sa respectam distantarea sociala.

Surse: https://www.facebook.com/MinisterulSanatatii/photos/a.175201909501249/1359714911049937
https://vaccinare-covid.gov.ro/a-sasea-transa-de-vaccin-pfizer-biontech-soseste-maine-in-tara/
https://vaccinare-covid.gov.ro/actualizare-zilnica-24-01-evidenta-persoanelor-vaccinate-impotriva-covid-19/

1.551 de noi cazuri de COVID-19 in ultimele 24 de ore, in Romania!

Alte 1.551 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, in urma a 9.119 teste efectuate. Bilantul ajunge astfel la 712.561, din care 654.875 de pacienti vindecati, potrivit datelor furnizate luni de Grupul de Comunicare Strategica.

Numarul deceselor raportate in ultima zi este de 65, iar la terapie intensiva sunt internati 1.017 pacienti.

Coronavirus in Romania pe 25 ianuarie. Situatia pe judete

Dupa ce ieri in Bucuresti se inregistrase cel mai mic numar de cazuri din ultimele trei zile, respectiv 342, in ultimele 24 de ore au fost raportate 400 de noi imbolnaviri.

Judetele cu cele mai multe cazuri de COVID-19 sunt:
Bucuresti - 400 cazuri noi;
• Cluj - 234 cazuri noi;
• Ilfov - 150 cazuri noi;
• Constanta - 125 cazuri noi;
• Timis - 126 cazuri noi.

Coronavirus in Romania pe 25 ianuarie. 65 decese in ultimele 24 de ore

Pana astazi, 17.841 de persoane diagnosticate cu infectie cu SARS – CoV – 2 au decedat.

In intervalul 24.01.2021 (10:00) – 25.01.2021 (10:00) au fost raportate 65 de decese (38 barbati si 27 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Bacau, Bihor, Botosani, Bistrita-Nasaud, Braila, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iasi, Maramures, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Vaslui, Vrancea si Bucuresti.

Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 40-49 ani, 3 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 14 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 26 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 21 decese la categoria de peste 80 de ani.

62 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, 2 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

Cate persoane sunt internate la ATI?

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.018. Dintre acestea, 1.017 sunt internate la ATI.

Cate teste au fost prelucrate pana acum la nivel national

Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 5.306.711 teste RT-PCR si 81.125 de teste rapide antigenice. in ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.921 teste RT-PCR (4.311 in baza definitiei de caz si a protocolului medical si 1.610 la cerere) si 3.198 de teste rapide antigenice.

Coronavirus in Romania - situatia in tara

Pe teritoriul Romaniei, 44.260 de persoane confirmate cu infectie cu noul coronavirus sunt in izolare la domiciliu, iar 10.807 persoane se afla in izolare institutionalizata. De asemenea, 68.498 de persoane se afla in carantina la domiciliu, iar in carantina institutionalizata se afla 153 de persoane.

In ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 1.565 de apeluri la numarul unic de urgenta 112.

Cati romani s-au vaccinat pana acum

Din 27 decembrie 2021 pana in prezent s-au vaccinat 446.285 de persoane, potrivit datelor puse la dispozitia CNCAV de catre Institutul National de Sanatate Publica, prin aplicatia Registrul Electronic National al Vaccinarilor (RENV), care tine evidenta vaccinarilor.

Numarul total de reactii adverse inregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (incepand din 27 decembrie 2020) este de 1.174 reactii comune si minore, din care:
– 371 reactii de tip local cu durere la locul injectarii;
– 803 reactii generale (febra, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).

Nu exista reactii adverse in curs de investigare.

Situatia romanilor din alte tari

In ceea ce priveste situatia cetatenilor romani aflati in alte state, 7.771 cetateni romani au fost confirmati ca fiind infectati cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.991 in Italia, 1.681 in Spania, 173 in Marea Britanie, 125 in Franta, 3.115 in Germania, 93 in Grecia, 49 in Danemarca, 36 in Ungaria, 28 in Olanda, 2 in Namibia, 4 in SUA, 7 in Suedia, 131 in Austria, 22 in Belgia, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 37 in Elvetia, 3 in Turcia, 2 in Islanda, 2 in Belarus, 2 in Bulgaria, 12 in Cipru, 2 in India, 2 in Ucraina, 8 in Emiratele Arabe Unite, 13 in Republica Moldova, 3 in Muntenegru, 203 in Irlanda si cate unul in Argentina, Tunisia, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Singapore, Slovenia, Federatia Rusa si Croatia. De la inceputul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) si pana la acest moment, 145 de cetateni romani aflati in strainatate, 33 in Italia, 19 in Franta, 43 in Marea Britanie, 20 in Spania, 14 in Germania, 2 in Belgia, 3 in Suedia, 4 in Irlanda, 2 in Elvetia, unul in SUA, unul in Brazilia, unul in Republica Congo, unul in Grecia si unul in Iran, au decedat.

Dintre cetatenii romani confirmati cu infectie cu noul coronavirus, 798 au fost declarati vindecati: 677 in Germania, 90 in Grecia, 18 in Franta, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 2 in Namibia, unul in Luxemburg, unul in Tunisia si unul in Argentina.

Nota: aceste date sunt obtinute de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, fie de la autoritatile competente din statele de resedinta, in masura in care aceste date fac obiectul comunicarii publice, fie in mod direct de la cetatenii romani din strainatate.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate