Sectorul farmaceutic este afectat de conditiile nefavorabile de piata
Stire medicala
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) avertizeaza ca sectorul medicamentelor generice si biosimilare resimte in mod profund efectele negative determinate de conditiile tot mai ostile de piata, in pofida datelor statistice relativ optimiste publicate recent de companiile de analiza de piata specializate in industria farmaceutica.
APMGR atrage atentia ca datele statistice sunt doar teoretice, insa in realitate ele trebuie privite in contextul mai larg al pietei care afecteaza profitabilitatea la nivelul companiilor producatoare.
"Exista din pacate o diferenta considerabila intre situatia teoretica si cea concreta, reala a pietei farma si a producatorilor de medicamente. De exemplu, studiile sunt bazate pe un curs leu-euro sub nivelul celui real, in baza caruia opereaza piata. De asemenea cresterile de piata se raporteaza teoretic la preturile din farmacii, dar aceste preturi includ marjele de distributie si reducerile pe care producatorii de medicamente generice si biosimilare sunt obligati sa le plateasca pentru a-si vedea produsele comercializate", a explicat Dragos Damian, presedintele APMGR.
El a mai precizat ca studiile privind evolutia pietei de medicamente ar trebui sa ia in calcul taxa clawback, platita doar de producatori la un nivel de aprox. 14% din cifra de afaceri in prima jumatate a anului curent si sa excluda totodata exporturile paralele, estimate la 15-20% din piata medicamentelor originale si care incep sa atinga inclusiv piata produselor generice.
De asemenea, intarzierile de peste 300 zile la incasarea facturilor pentru medicamentele cu prescriptie determina costuri de acoperire a riscului de neincasare, pe care producatorii sunt obligati sa le suporte. Toate aceste aspecte limiteaza considerabil profitabilitatea companiilor producatoare de medicamente si ar trebui reflectate corespunzator in studiile de cercetare a pietei.
APMGR atrage atentia ca piata de medicamente din Romania se confrunta cu o serie intreaga de necunoscute care impiedica producatorii sa-si dezvolte planuri de afaceri pe termen de mediu si lung, in conditiile in care mediul de afaceri continua sa fie imprevizibil si extrem de impovarator, indeosebi pentru companiile de dimensiuni medii si mici.
"Sunt factori care ingreuneaza foarte mult activitatea producatorilor de medicamente generice si biosimilare, factori cu efecte negative pe care le-am explicat si demonstrat in repetate randuri atunci cand am cerut implicarea autoritatilor. Din pacate, nici estimarile pentru 2014 nu ne dau motive de optimism, in primul rand din cauza lipsei de claritate si transparenta in ceea ce priveste planurile autoritatilor cu privire la noua lista de medicamente, reglementarea diferentiata a taxei claw-back in contextul introducerii in sistemul de compensare a unor molecule noi, modificarea metodologiei de calcul a preturilor la medicamente si plata creantelor in asa fel incat Romania sa respecte prevederile Directivei 7/2011 privind platile intarziate", a declarat Dragos Damian.
APMGR continua sa lucreze impreuna cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si ai CNAS pentru elaborarea unui cadru legislativ i administrativ in domeniul sanatatii care sa imbunatateasca in mod real accesul propulatiei la medicamente, in conditii de eficienta a costurilor bugetare si de evitare a distrugerii industriei farmaceutice.
Articole recomandate
- Cauze surprinzatoare ale constipatiei
- Ce determina uscarea pielii?
- Psoriazisul - evolutie si complicatii
- 50 de sfaturi pentru imbunatatirea dietei
- Mituri legate de poliartrita reumatoida
- Infarctul miocardic si angina instabila
- Insuficienta cardiaca
- 10 sfaturi utile in prevenirea cancerului
- Complicatii rezultate in urma sindromului de colon sau intestin iritabil
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente