Scolarii din Bucuresti continua sa invete ABC-ul ingrijirii animalelor de companie
Stire medicala
Prietenia animalelor de companie genereaza experiente benefice ce vin sa sustina dezvoltarea emotionala a copiilor si ii ajuta sa deprinda un comportament responsabil fata de acestea, cat si fata de familie si prieteni.
Pentru a intari aceasta concluzie, programul "ABC-ul ingrijirii animalelor de companie" derulat de catre Asociatia Romana a Producatorilor de Hrana pentru Animale de Companie (ARPAC), in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Asociatia Generala a Medicilor Veterinari din Romania, anunta reluarea lectiilor interactive pentru elevii de clasa a II-a, pentru a le explica regulile de ingrijire ale animalelor de companie cat si beneficiile convietuirii alaturi de acestea.
In cadrul editiei pilot a programului, derulata in perioada martie-aprilie 2011, 200 de elevi de clasa a II-a din doua scoli din capitala - scoala generala nr.150 si scoala generala nr. 3 – au primit vizita medicului veterinar si au invatat cum sa-si inteleaga mai bine prietenii cu patru labute si cum sa le „citeasca” reactiile si nevoile.
Rezultatele pozitive ale programului cat si receptivitatea de care au dat dovada elevii si profesorii, au determinat reluarea orelor educative si pe parcursul celui de-al doilea semestru din cadrul anului scolar 2011-2012. Saptamanal, in scolile generale din sectorul 5 din Bucuresti, la clasele a II-a, vor intra medici veterinari cu experienta, care pe baza brosurilor special create pentru acest program, ii vor invata pe copii despre felul in care trebuie sa relationeze cu animalele.
"Faptul ca 99% dintre elevii participanti la programul pilot au inteles ca animalele de companie trebuie consultate de medicul veterinar, iar 97% au inteles ca nevoile de baza sunt hrana potrivita si nevoia de miscare in aer liber, ne-a motivat sa mergem mai departe. "ABC-ul ingrijirii animalelor de companie" este un program complex care informeaza copii despre lumea animalelor si ii ajuta sa se dezvolte emotional", a declarat Gratziela Bahaciu, secretar general al Asociatiei Romane a Producatorilor de Hrana pentru Animale de Companie.
Cei 4 medici veterinari care vor sustine lectiile pentru elevi sunt lectori universitari in cadrul Facultatii de Medicina Veterinara din Bucuresti, coordonati de catre medicul veterinar Aurelia Anton, secretar executiv al Asociatiei Generale a Medicilor Veterinari din Romania.
La finalul orelor, elevii si invatatorii primesc chestionare de evaluare cu intrebari care testeaza gradul in care micutii si-au insusit cunostintele de baza privind ingrijirea animalelor de companie, precum si intelegerea responsabilitatii pe care trebuie sa si-o asume.
Potrivit unui studiu recent publicat de catre National Institutes of Health din Marea Britanie, copiii care cresc alaturi de un animal de companie isi dezvolta mult mai bine abilitatile de interactiune si socializare cu oamenii, iar aceasta experienta le este de ajutor pe tot parcursul vietii. Ei invata de la o varsta frageda ce inseamna prietenia si afectiunea si cum sa devina mai responsabili, prin asumarea consecintelor faptelor lor.
In Romania traiesc aproximativ 8 milioane de catei si pisici, conform datelor studiului realiazat de catre Federatia Europeana a Industriei Producatoare de Hrana pentru Animale (FEDIAF) si care si-a propus sa afle din punct de vedere statistic cum arata in cifre populatia de animale de companie din tarile Uniunii Europene si Europa in anul 2010.
Pe primul loc se situeaza Rusia cu o populatie de 12 milioane de caini si 18 milioane de pisici, pe locul al doilea Marea Britanie cu 8 milioane de catei si 11 milioane de pisici, iar pe locul al treilea Franta cu 11 milioane de pisici si 7,5 milioane de catei.
Articole recomandate
- Program de Educatie Medicala Continua la Distanta initiat de revista 'Medic.ro'
- Alergiile cauzate de animalele de companie
- Medicina sportiva
- Homeopatie versus medicina alopata
- Deosebirile dintre medicina clasica si homeopatie
- 11 mituri surprinzatoare din medicina
- Homeopatia si medicina alopata nu se exclud
- Medicina sportiva si riscurile sportivilor
- A XV- A CONFERINTA NATIONALA DE MEDICINA DE URGENTA 'Medicina de Urgenta: Su ...