Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Scaunul ergonomic, primul pas spre sanatate

Actualizat la data de: 10 Mai 2010
Scaunul ergonomic, primul pas spre sanatate

Am ajuns sa ne petrecem cea mai mare parte a timpului stand pe scaun, scriind, citind, lucrand la calculator, discutand, mancand etc. Dar, cum acest timp devine pe zi ce trece din ce in ce mai lung, s-au intensificat si durerile de spate, durerile de cap sau dificultatile de concentrare. Cu toate acestea, ignoram aproape complet calitatile ergonomice ale aparent banalului scaun, in care ne petrecem atatea si atatea ore pe zi si de care depind sanatatea si randamentul nostru.

Prin aceasta, scaunul este atat o problema personala a fiecaruia dintre noi, dar este, probabil, si cel mai simplu si mai eficient mijloc de crestere a productivitatii muncii de birou, de la manager la secretara sau la functionarul de la biroul de informatii.

Scaunul trebuie sa fie ajustabil dimensiunilor corpului nostru. Nu numai in inaltime, dar si in adancime. Apoi, cotierele, pe care de regula le tratam cu atata usurinta, joaca un rol determinant in stabilirea pozitiei noastre, ele trebuind la randul lor sa prezinte posibilitatea de reglaj, atat pe inaltime, cat si ca inclinatie. Dar aceste date nu depind doar de conformatia noastra, ci si de pozitia adecvata activitatii pe care o desfasuram in acel moment. Ele trebuie sa fie reglate intr-un fel cand suntem aplecati in fata, atunci cand scriem, de exemplu, si altfel atunci cand ne indreptam partial, pentru a citi sau a urmari diferite imagini pe monitor.

Cerintele se schimba din nou daca ridicam privirea pentru a vorbi cu cineva sau daca ne lasam pe spate pentru a ne relaxa. in toate aceste situatii, spatarul scaunului trebuie si el sa ne ofere un sprijin ferm, asigurand presiunea optima. Cu alte cuvinte, spatarul trebuie si el sa fie reglabil ca inclinatie. In cadrul acestor miscari, ne repartizam in mod diferit greutatea asupra sezutului, astfel ca si aceasta suprafata a scaunului trebuie sa aiba nu numai posibilitatea de culisare, pentru a asigura adancimea corespunzatoare gabaritului nostru, dar si o miscare de rotatie.

In functie de tipul de activitate pe care il desfasuram, este preferabil ca scaunul sa urmareasca, in mod continuu, dinamic, miscarile noastre sau, in alte situatii, este preferabil ca el sa poata fi blocat conform anumitor reglaje prestabilite. Astfel, corpul isi va putea gasi mereu pozitia anatomic corecta, functionala si relaxanta.

Un asemenea scaun versatil si inteligent nu este decupat dintr-un film SF. Aceste scaune au fost concepute si optimizate in urma unor indelungate cercetari si sunt produse de o companie germana care a cucerit deja cu produsele ei zeci de tari. Scaunele Dauphin sunt disponibile astazi si la noi datorita firmei Hansen, importator in Romania. Cu ele puteti spune adio durerilor de spate, durerilor de cap si oboselii.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate