Sanofi lanseaza Facultatea de Excelenta in Insulinoterapie
Stire medicala
Sanofi lanseaza Facultatea de Excelenta in Insulinoterapie, un program complex de cursuri de educatie si perfectionare adresat atat personalului medical, cat si pacientilor cu diabet.
Proiectele educationale desfasurate sub egida Facultatii de Excelenta in Insulinoterapie vor fi dedicate medicilor, asistentelor medicale, pacientilor si publicului larg, fiind dezvoltate in colaborare permanenta cu societatile medicale de profil.
Pana la sfarsitul anului, peste 400 de medici, 300 de asistente-educator si mii de pacienti vor beneficia de proiectele educative dedicate.
Compania Sanofi lanseaza „Facultatea de Excelenta in Insulinoterapie” (FITS), un program educational unic, dezvoltat la nivel national, in parteneriat cu societatile medicale de profil. Prin acest program, compania va continua derularea si dezvoltarea de activitati educative dedicate medicilor (specialisti si rezidenti), asistentelor medicale, pacientilor si publicului larg.
Se estimeaza ca in Romania aproximativ 800.000 de persoane sufera de diabet, dintre care circa 200.000 sunt pacienti aflati in tratament cu insulina. Terapia cu insulina este considerata cea mai complexa forma de tratament din patologia umana. Ea presupune o participare interactiva medic-asistent educator-pacient si familia acestuia.
Analiza din ultimii ani semnaleaza existenta unor progrese notabile in insulinoterapie, dar exista inca o mare nevoie de implicare si perfectionare a activitatii medicilor, educatorilor si a persoanelor cu diabet. in acest context, lansarea FITS raspunde nevoii de perfectionare continua, avand ca obiective principale:
- actualizarea cunostintelor teoretice in domeniul insulinoterapiei,
- optimizarea implementarii ghidurilor si recomandarilor in practica medicala,
- instruirea actualizata a educatorilor in diabet,
- cresterea nivelului de educatie a pacientilor, inclusiv pentru automonitorizare si control al diabetului.
„Persoanele cu diabet zaharat tip 1 se trateaza intotdeauna cu insulina, iar cele cu diabet zaharat tip 2 intr-un procentaj de 20-30% beneficiaza de acelasi tratament. Insulinoterapia este cea mai complexa forma de tratament din medicina. O buna insulinoterapie presupune o echipa foarte bine pregatita, care are in centrul ei chiar persoana cu diabet zaharat. Din echipa mai fac parte medicul specialist, care este coordonatorul tuturor actiunilor, asistentele medicale educatoare, psihologul, precum si familia persoanei tratate. Realitatea ne arata ca, din cauza complexitatii sale, insulinoterapia nu se face intotdeauna in mod corespunzator. Pentru a optimiza aceasta complexa forma de tratament din diabet, compania Sanofi initiaza Facultatatea de Excelenta in Insulinoterapie (FITS). Suntem convinsi ca ea va contribui in mod decisiv la calitatea asistentei diabetologice din Romania”, a explicat Prof. Dr. Nicolae Hancu, Presedinte Onorific al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
„Savantul roman Nicolae Paulescu a avut o contributie enorma la descoperirea insulinei (in anul 1921), ceea ce a facut posibila inceperea tratamentului cu insulina la primele persoane in anul 1922. Asadar, in acest an celebram 90 de ani de insulinoterapie, iar Facultatatea de Excelenta in Insulinoterapie este contributia companiei Sanofi la acest moment aniversar.”
Primul proiect care urmeaza a se desfasura sub egida FITS este „Junior Club”. Evenimentul se adreseaza tinerilor medici specialisti aflati la inceput de drum si medicilor rezidenti din anii terminali. Pe parcursul a doua zile, 21-22 aprilie, acestia vor beneficia de cursuri medicale aprofundate si de aplicatii pe studii de caz, referitoare la insulinoterapie.
Tot sub egida „Facultatii de Excelenta in Insulinoterapie”, Sanofi va continua organizarea de simpozioane si mese rotunde la nivel national pentru medici si specialisti si workshop-uri pentru asistentele medicale din diabetologie, in vederea imbunatatirii aplicarii ghidurilor de insulinoterapie in practica medicala. Compania estimeaza ca peste 400 de medici si aproximativ 300 de asistente-educator vor beneficia anul acesta de aceste proiecte educative.
Pentru pacienti si publicul larg, „Facultatea de Excelenta in Insulinoterapie” va lansa doua platforme online: T1Dstars si Complete Life. Prima este dedicata copiilor si adolescentilor diagnosticati cu diabet tip 1 si va fi activa la sfarsitul lunii mai.
Cea de-a doua, Complete Life, se adreseaza intregii comunitati interesate de tema diabetului zaharat in Romania: personal medical, educatori si pacienti, vizand cresterea nivelului educational si inlesnirea comunicarii intre membrii acestei comunitati.
O problema des intalnita la majoritatea pacientilor este reticenta de a trece la tratamentul bazat pe insulina. insa, ca urmare a amanarii insulinoterapiei, pacientul se expune riscului de a dezvolta complicatii grave. Prin urmare, un alt obiectiv important al FITS este tocmai sa ii ajute pe pacienti sa inteleaga oportunitatea insulinoterapiei in prevenirea complicatiilor diabetului, mai ales atunci cand tratamentele non insulinice disponibile nu le mai pot asigura controlul glicemic adecvat.
In acest sens, Sanofi va asigura suportul logistic pentru peste 25 de manifestari educative (simpozioane, workshop-uri si mese rotunde) dedicate pacientilor, pentru a-i ajuta sa isi controleze mai bine diabetul.
In cursul acestui an, vor fi organizate si doua Marsuri de Combatere a Diabetului, la Sibiu si Cluj. Cele doua evenimente publice continua traditia marsurilor Sanofi de lupta impotriva diabetului, traditie demarata in 2010.
Evenimentele promoveaza adoptarea unui stil de viata activ ca metoda eficienta de prevenire a diabetului zaharat, precum si a complicatiilor acestuia si sunt totodata un mijloc de atragere a cat mai multor donatii in beneficiul pacientilor cu diabet.
„De foarte multi ani, lupta pentru combaterea diabetului si a complicatiilor acestei boli a devenit o prioritate pentru Sanofi. Ne-am implicat activ in cresterea nivelului de educatie in randul populatiei si al pacientilor prin organizarea de campanii de educare („Hula Hoop pentru Diabet” - 2009, „impreuna putem face mai mult” - 2010, „Castiga pas cu pas” - 2011), marsuri umanitare (la Cluj, Sibiu, Oradea) si evenimente medicale, la care au participat peste 400 de medici diabetologi din Romania. Prin lansarea Facultatii de Excelenta in Insulinoterapie dorim sa intensificam eforturile depuse pana in acest moment. Astfel, ne dorim sa putem face saltul de la tratamentul diabetului la ingrijirea diabetului. Dorim ca FITS sa fie un proiect pe termen lung, cu beneficii in imbunatatirea starii de sanatate a tuturor persoanelor suferinde de diabet din Romania”, a declarat Dr. Ovidiu Saltas-Dabija, Director Medical Sanofi Romania.
Despre Divizia de Diabet Sanofi
Sanofi incearca sa ajute persoanele diagnosticate cu diabet in managementul acestuia prin furnizarea de solutii personalizate, inovatoare si integrate. Fiind atenta la nevoile pacientilor, compania dezvolta parteneriate pentru a le putea oferi terapii, servicii si dispozitive. Sanofi comercializeaza atat medicamente orale, cat si injectabile pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1 si tip 2.
Articole recomandate
- Copiii si alcoolul
- Beneficiile cerealelor integrale
- Alimentele organice mai bune pentru sanatate
- Afectiuni cutanate in diabetul zaharat
- Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie
- Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat
- Genetica diabetului
- Esti predispus la diabet de tip 2?
- Ingrijiri pentru diabeticii cu deficiente de vedere (vedere slaba)
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate