Sanatate, Frumusete, Interactivitate - 'Intalnirile SaFrIna', editia Bucuresti
Bucurestiul a gazduit pe data de 12 iunie al patrulea eveniment din seria de manifestari “Intalnirile SaFrIna”, seminarii interactive dedicate publicului larg, pe teme de sanatate si frumusete.
Cu ocazia editiei de la Bucuresti organizata la Casa de Cultura a Studentilor, Houston NPA a adus impreuna publicul larg, medici, farmacisti, profesionisti in frumusete, reprezentanti ai asociatiilor de pacienti si ai companiilor din industria farmaceutica care au promovat informarea medicala in cadrul unor sesiuni interactive, in care cei prezenti au putut adresa intrebari lectorilor.
Printre lectorii evenimentului care au atras interesul publicului prin temele abordate s-au numarat: Dr Alexandru Voican, Asist. Univ. Dr. Ciprian Pop Began, Dr. Valeria Herdea, Dr. Georgeta Popescu, Farm. Ana Maria Petculescu, Dirtu Raluca, Teodor Herdea, Vasile Barbu si Georgeta Crisu.
Dr. Alexandru Voican, medic cardiolog in cadrul Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare “C.C.Iliescu” Bucuresti a prezentat pe intelesul publicului semnele si simptomele care sugereaza bolile inimii, precum si formele tipice si atipice de durere care sugereaza bolile inimii. Au fost explicate publicului prezent notiuni precum dispneea, palpitatiile care de cele mai multe ori sunt descrise de public ca “batai ale inimii care incomodeaza”, sincopa, ischemia si infarctul miocardic acut.
In ceea ce priveste infractul miocardic acut, se actioneaza dupa principiul “time is muscle”, fiecare secunda contand la salvarea vietii bolnavului. Numarul de telefon unic pentru urgente in Romania este 112 si trebuie sa fie cunoscut tuturor si apelat in secunda urmatoare cand simtim urmatoarele semne clinice: durere toracica intensa, cu caracter de presiune, arsura, greutate sau strangere, durerea poate iradia catre umar, brate, gat, abdomen superior, durata durerii este mare, peste 20 minute. Durerea toracica poate fi insotita de alte semne precum ameteli, lesin, transpiratii, senzatie de sufocare, palpitatii.
Dr. Alexandru Voican a prezentat si cateva date despre proiectul anuntat in aprilie 2010, Primul Program National de Tratament Invaziv al Infarctului Miocardic Acut. Programul a fost aprobat de Ministerul Sanatatii la initiativa Societatii Romane de Cardiologie si va fi implementat peste circa doua luni, fiind un program care asigura accesul rapid al unui numar mare de pacienti cu infarct miocardic acut la metode de tratament moderne si eficiente.
Dr. Valeria Herdea, medic primar cu specializarea medicina de familie si coordonatoarea evenimentului, a sustiunut tema “Pacientul roman in sistem sanitar romanesc”, explicand celor prezenti notiuni de baza precum: pacient, medic de familie, casa de asigurari, categorii de asigurati.
Potrivit unui studiu derulat la nivel de cabinet de medic de familie, dr. Herdea s-a aratat extrem de ingrijorata de faptul ca 20% dintre pacienti nu se prezinta la medic decat in situatii in care viata le este amenintata, pacientii acuzand diferite motive pentru care nu merg la doctor pentru consult periodic si sfatuieste pacientii sa creeze o relatie cu medicul lor de familie pentru ca este singurul care ii cunoaste si este primul implicat in ingrijirea starii lor de sanatate.
De asemenea, pacientilor le este recomandat sa fie deschisi si sinceri cu medicul, sa intrebe medicul daca este ceva neclar, dupa ce i-a oferit acestuia in prealabil toate informatiile necesare, apoi sa incerce sa respecte cu grija instructiunile medicului.
Alte sfaturi pentru pacienti venite din partea dr Herdea: “cititi macar o data legea 46 a drepturilor pacientului, achitati asigurarile de sanatate la timp si verificati daca angajatorul dvs. achita la timp asigurarile sociale de sanatate, solicitati casei de asigurari la care sunteti inscrisi informatii asupra calitatii dvs. de asigurat si inarmati-va cu hotarare, calm si multa informatie atunci cand aveti de a face cu sistemul medical.”
Medicii ar trebui sa asculte cu rabdare pacientul, sa fie atenti cum interpreteaza acestia simptomele, sa dea explicatii clare si pe un limbaj adecvat nivelului de intelegere al pacientului, sa acorde sfaturi in vedea preventiei, sa nu isi critice pacientii in public, sa asigure pacientul de confidentialitatea informatiilor si de sprijinul lor.
Raluca Dirtu a vorbit calduros din perpectiva adolescentului, despre tineri si sexualitate, despre moda si sentiment. “Prima tentatie cu care se confrunta tinerii este constituita de sexualitate. De cele mai multe ori, ei sunt constransi de factori externi (precum anturaj, mass-media etc.) sa adopte un drum pentru care nu sunt pregatiti, considerand acest lucru o moda, facand astfel abstractie de sentimentele profunde care trebuie sa insoteasca aceasta decizie”.
Dirtu semnaleaza faptul ca despre contraceptie si educatie sexuala nu se discuta nici astazi deschis, nici intre generatii, uneori nici in cuplu sau la medic. In cadrul perioadei adolescentei, parintii au un rol foarte important in viata tinerilor. De cele mai multe ori parintii sunt dispusi sa discute si sa fie alaturi de copii in orice fel de situatii, dar totul se schimba radical cand se aduce in discutie problema sexului.
Ar trebuie sa se gandeasca ca inainte de a fi parinti, au fost si ei tineri la randul lor. O data cu inceperea vietii sexuale tinerii trebuie sa fie mai atenti la sanatatea lor, sa aibe grija cu cine fac acest pas, sa vorbeasca cu o persoana competenta despre problemele aparute –medic, parinte, psiholog-, sa folosesca mijloace contraceptive eficiente, sa consulte medicul cel putin o data la 6 luni, iar in cazul unor probleme si afectiuni, sa nu neglijeze tratamentul.
Venind in completarea prezentarii drei Raluca Dirtu despre sexualitate, asist. univ. dr. Ciprian Pop Began, medic specialist obstretica-ginecologie la Spitalul Elias, a vorbit despre afectiunile ginecologice frecvente, prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala si infectia cu HPV. Dr. Ciprian Pop Began precizeaza ca in Romania “folosirea prezervativului intampina dificultati nu neaparat din punct de vedere al pretului sau accesibilitatii, ci exista diferite conceptii care tin mai degraba de folclorul popular”, iar pentru a va putea proteja cat mai eficient de sarcinile nedorite si infectiile cu transmitere sexuala, folosirea corecta a prezervativului trebuie sa fie o regula, nu o exceptie cum este in multe cazuri.
Potrivit dr. Ciprian Pop Began, 65% din populatia de gen feminin activa sexual prezinta semne ale infectiei cu HPV - Human Papilloma Virus, iar depistarea precoce a infectiei genitale cu HPV este o modalitate eficienta de prevenire a cancerului de col uterin. “Nu numai prezenta virusului HPV determina aparitia cancerului. Este o conditie necesara, dar nu si suficienta. 99,5% dintre femeile care au cancer de col au si HPV. Cancerul de col nu apare fara infectia cu HPV si a altor factori colaterali, dar inseamna neaparat ca daca o pacienta are HPV face cancer de col!”.
Intrebat daca recomanda vaccinarea impotriva HPV, asist. univ. dr. Ciprian Pop Began spune ca da, dar numai daca infectia cu HPV nu este inca prezenta, iar din punct de vedere al increderii in vaccin, precizeaza ca membrii familiei sale sunt vaccinati anti-HPV.
Dr. Georgeta Popescu, reprezentanta companiei Nycomed Pharma, le-a facut cunostinta celor prezenti cu cel mai nou produs pentru tratamentul arsurilor repetate la stomac, afectiune de care sufera aproximativ 25% din populatie: primul inhibitor de pompa de protoni disponibil fara prescriptie medicala in 27 tari UE (OTC) – „Controloc Control”. Conform ultimelor studii, 38% din populatia UE sufera de arsuri epigastrice, asadar nevoia de tratament este una mare, peste 60% din populatia suferinda neprimind un tratament adecvat.
Farm. Ana Maria Petculescu a informat publicul despre campaniile pentru publicul larg derulate de Farmaciile Dona in vederea promovarii unui stil de viata sanatos. Printre aceste campanii face parte cea pentru monitorizarea tensiunii arteriale, in farmaciile DONA existand posibilitatea masurarii tensiunii arteriale in mod gratuit, de catre personal specializat, fara programare prealabila, iar valorile masurate sunt trecute in propriul “Jurnal Personal Cardio”.
Publicul a fost informat si de cele doua campanii ale Farmaciilor Dona care au o traditie deja si care urmeaza a fi puse si in acest an in practica: programul de evaluare a riscului de dezvoltare a osteoporozei prin aplicarea unor teste de screening in Farmaciile Dona din luna decembrie 2010, iar cel de-al doilea proiect este dedicat evaluarii riscului de dezvoltare al diabetului, program care se deruleaza deja in Iasi si Timisoara, urmand ca din septembrie sa fie introduse si in Bucuresti.
Teodor Herdea a prezentat notiuni ale terapiei alternative aflate la hotarul dintre medicina si religie, vorbind despre mai multe abordari ale pacientului: din perspectiva medicinei clasice prin algoritmi de diagnostic si tratament, din perspectiva religiei crestine si din perspectiva terapiei alternative, a inforenergeticii medicale.
Evenimentul si-a dorit de asemenea sa aduca in atentia publicului bucurestean si asociatiile de pacienti din Romania. In cadrul acestei editii au fost reprezentate 2 asociatii de pacienti: Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, reprezentata de Vasile Barbu, presedinte ANPP care a prezentat obiectivele principale ale Asociatiei: realizarea unei protectii reale a pacientilor prin oferirea de informatii verificate sau de notorietate legate de sistemul sanitar, prin sprijinirea in solutionarea unor sesizari privind incalcari ale drepturilor pacientilor.
A doua asociatie a fost ANCAAR - Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania, reprezentata de Georgeta Crisu, presedinte.
In cadrul evenimentului au fost organizate pentru public tombole cu premii constand in exemplare din „Ghidul Pacientului Roman 2010”, publicatie premium anuala editata de Houston NPA. Compania Dove a oferit cadouri tuturor participantilor la eveniment, iar Sonimpex Serv Com a oferit borcane din Magiunul Natural de Prune Topoloveni, singurul produs alimentar romanesc premiat la Bruxelles la sectiunea gust.
Din partea organizatorilor, fiecare participant a primit „Jurnalul Safrinei”, un bloc notes care contine programul evenimentului, informatii despre sponsori si parteneri, dar si numeroase pagini pentru notite.
La sfarsitul evenimentului a avut loc o lansare de carte, a dr. Aurel Furtuna – „O alta istorie a timpului. Teoria campului celest”, dedicata de autor memoriei lui Albert Einstein. Dr. Furtura l-a avut ca invitat special pe General doctor in stiinte Emil Strainu, care si-a prezentat perpectiva proprie asupra cartii noi-lansate. A fost organizata si doua mini-expozitii de pictura: una apartinand artistei Codrina Floria, iar cealalta fiind reprezentata de cateva desene realizate de un copil cu autism.
“Le multumim lectorilor, participantilor si presei. Am pornit pe un drum greu, pe care ni l-am asumat. Este extrem de dificil sa organizezi acest tip de evenimente pentru ca, pe de o parte oamenii nu sunt obisnuiti sa discute deschis cu cadrele medicale si sa se informeze in vederea preventiei, iar pe de alta parte cadrele medical nu stiu sa se adreseze publicului larg. Mi se pare surprinzator pentru ca, teoretic, in fiecare zi cadrele medicale vorbesc publicului larg.
Numarul de participanti este inca sub asteptari, dar la sfarsitul fiecarui eveniment participantii ne promit ca data urmatoare vor aduce cat mai multi cunoscuti, motivand ca astfel de eveniment nu s-a mai facut si ca au primit informatii extrem de utile. Noi vom continua sa organizam Safrine in toata tara si ne dorim sa cream un grup national de persoane interesate de sanatatea lor, grup catre care sa putem comunica noutatile medicale din surse credibile” a declarat la incheierea evenimentului dr. Maria Szerac, CEO Houston NPA.
Pentru mai multe detalii contactati:
Simona Oprea, PR Manager Houston NPA,
E-mail: [email protected];
Telefon: 0733.076.381
Articole recomandate
- Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna
- Neplacerile sanatatii declansate de caldura
- Cand parintii inainteaza in varsta: 5 semnale de alarma privind sanatatea
- Frumusete din interior catre exterior
- Alergii care umbresc frumusetea
- Mituri despre frumusete
- Beneficiile somnului de frumusete
- 8 secrete pentru mentinerea frumusetii naturale
- Cum se explica frumusetea si stralucirea femeilor in timpul sarcinii