Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

S-au descoperit semne ale imunitatii durabile la COVID-19 chiar si la pacientii cu simptome usoare

Actualizat la data de: 18 August 2020
S-au descoperit semne ale imunitatii durabile la COVID-19 chiar si la pacientii cu simptome usoare

Noi studii indica faptul ca sistemul imunitar uman stocheaza informatii despre noul coronavirus, astfel incat sa poata combate virusul in cazul reinfectarii.

In cel mai recent studiu, citat de New York Times, au fost monitorizate raspunsurile imune la virusul SARS-Cov-2, iar oamenii de stiinta au observat semne incurajatoare ale aparitiei imunitatii puternice si de durata chiar si la persoanele care au dezvoltat simptome usoare ale bolii.

Anticorpii pentru combaterea bolilor, precum si limfocitele B si T, despre care stim ca sunt capabile sa recunoasca virusul, par sa persiste in organism mai multe luni dupa ce infectiile au disparut.

Cercetatorii spun, insa, ca nu pot prognoza inca durata acestor raspunsuri imune, insa expertii considera ca noile date sunt incurajatoare, fiind un indiciu ca celulele isi fac treaba si ca ar putea ajuta la stoparea ingrijorarilor cu privire la capacitatea sistemului imunitar de a recunoaste virusul.

Cu toate acestea, expertii subliniaza faptul ca protectia impotriva reinfectarii cu COVID-19 poate fi complet confirmata abia cand vor exista dovezi ca majoritatea persoanelor care se confrunta cu virusul pentru a doua oara, il pot invinge mai repede.

Surse:
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.08.11.20171843v2
https://www.nytimes.com/2020/08/16/health/coronavirus-immunity-antibodies.html

Ministrul Sanatatii: ”Nu ajungeam aici daca dupa 15 mai se respectau regulile

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, spune ca Romania a trecut prin a doua cocoasa, mai agresiva decat primul val al pandemiei de coronavirus. Acesta este de parere ca daca s-ar fi respectat regulile stabilite in momentul relaxarii, pe 15 mai, nu am fi ajuns in aceasta situatie.

Nelu Tataru a facut aceste declaratii chiar astazi, cand a fost intrebat cat de periculoasa i se pare relaxarea din ultima perioada. El a mai precizat ca, la acest moment, in spitalele din tara sunt spre 1.034 de paturi de terapie intensiva complet dotate, la ATI fiind internati 479 pacienti.

Ministrul a mai adaugat ca situatia actuala poate fi gestionata, insa nu poate fi lasata doar in baza corpului medical, el precizand ca peste 4,000 de cadre medicale si personal auxiliar s-au infectat cu COVID-19. De asemenea, Tataru a mai declarat ca daca intr-o prima faza, autoritatile s-au confruntat cu pacienti asimptomatici care cereau sa fie externati, acum se confrunta cu pacienti asimptomatici care, vazand evolutia bolii, refuza sa iasa din spital.

1.014 cazuri noi de COVID-19, in ultimele 24 de ore

In ultimele 24 de ore au fost confirmate 1.014 cazuri noi de COVID-19, din 21.289 de teste efectuate. 715 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Bilantul ajunge la 72.208 potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategica.

Numarul deceselor a atins 3.074, in ultimele 24 de ore fiind raportate 45 de noi decese (31 barbati si 14 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Arges, Bacau, Bihor, Braila, Brasov, Buzau, Dambovita, Dolj, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Mehedinti, Neamt, Satu Mare, Timis, Vaslui, Vrancea, Ilfov si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 2 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 40-49 ani, 7 la categoria 50-59 ani, 11 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 17 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 8 decese la categoria de peste 80 de ani.

43 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, un pacient decedat nu a prezentat comorbiditati, iar pentru un pacient nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 1.542.094 de teste.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate