Romanii stiu mai multe despre boala reumatica decat europenii
Afectiunile reumatismale reprezinta cea mai frecvent raportata cauza de boala la populatia adulta, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. La toate categoriile de varsta, aceasta grupa de boli este cauza majora de reducere a mobilitatii si a doua cauza de limitare a activitatii profesionale, dupa bolile cardiovasculare.
Desi prevalenta bolilor reumatice creste odata cu varsta, ele afecteaza starea de sanatate a unui numar tot mai mare de adulti, tineri si copii.
Ziua Mondiala a Artritei si Ziua Mondiala a Osteoporozei, nu intamplator, toamna
Ziua Mondiala a Artritei si Ziua Mondiala a Osteoporozei sunt marcate in aceasta perioada. "Nu intamplator! Odata cu venirea toamnei, toate afectiunile articulare sunt resimtite mult mai dureros", sustin specialistii.
In acest an, Ziua Mondiala a Artritei sa desfasurat, in intreaga lume, sub sloganul "Living better, ageing well" (" Sa traim mai bine, sa imbatranim frumos").
In ceea ce priveste Ziua Mondiala a Osteoporozei, sloganul campaniei din 2013 este "Oase puternice fac femei puternice".
Cele doua evenimente isi propun sa creasca nivelul de informare a profesionistilor in sanatate, a pacientilor si, nu in ultimul rand, a publicului larg cu privire la aceasta afectiune.
Romania este prezenta la conferina cu focus pe Bolile cronice care va avea loc la Parlamentul European
Pe 17 octombrie, Romania va participa in Parlamentul European la conferinta "Bolile cronice si asigurarea serviciilor de sanatate 2020: Provocarea bolilor reumatice.
Rezultate si perspective din proiectul EUMUSC". Romania va fi reprezentata de dna prof dr Ruxandra Ionescu, presedintele Societatii Romane de Reumatologie, alaturi de toti prededintii Societatilor europene. Obiectivul principal este sensibilizarea autoritatilor in legatura de gravitatea acestor boli.
Incidenta bolilor reumatismale
"Bolile reumatice sunt reprezentate de peste 200 de afectiuni. Din pacate, frecventa acestora este in continua crestere pentru ca asistam la un proces de imbatranire al populatiei", precizeaza prof.dr. Ruxandra Ionescu, Presedintele Societatii Romane de Reumatologie.
Poliartrita reumatoida este cea mai frecventa boala inflamatorie articulara si afecteaza aproximativ 1% din populatia generala, ceea ce inseamna cel putin 200.000 de pacienti in tara noastra. "Poliartrita reumatoida are consecinte grave atat asupra starii de sanatate fizica a celor afectati, cat si un impact negativ asupra calitatii vietii pacientilor", subliniaza prof. dr. Ruxandra Ionescu.
Regretul este ca, in prezent, medicina are solutii pentru diagnostic, dar pacientii se prezinta in continuare foarte tarziu la medic", atrage atentia dr. Catalin Codreanu.
Cu o incidenta de 23 ori mai mare la barbati, spondilita anchilozanta este mai frecventa la barbatii tineri, cu debut in decada a treia de varsta. Studiile recente arata ca pacientii sunt afectati de boala in perioada cea mai productiva a vietii, iar evolutia bolii severa, cronica, invalidanta face ca un numar mare de bolnavi sa-si intrerupa prematur activitatea profesionala sau sa nu se poata angaja.
Artroza este de departe cea mai frecventa suferinta articulara si a 2-a cauza de invaliditate la persoanele de peste 50 de ani, dupa boala ischemica coronariana, ceea ce atrage dupa sine un impact economic enorm si o transforma intr-o adevarata problema de sanatate publica.
Incidenta ei creste cu varsta, fiind maxima intre 55-75 de ani.
Osteoporoza, boala care se instaleaza silentios, afecteaza 22 milioane de femei si 5,5 milioane de barbati cu varsta intre 50 si 84 ani au osteoporoza. In Romania, prevalenta osteoporozei este estimata la 11,5% ceea ce inseamna ca 1 din 3 femei va fi osteoporotica dupa varsta de 55 ani. Aderenta la tratament ramane o problema majora.
Aderenta la tratament ramane o bariera in ingrijirea pacienilor cu boli reumatice. "Din fericire, terapiile biologice sunt incluse in programele de sanatate. Din pacate, programul nu a mai fost actualizat din 2008 si sunt multe terapii biologice pe lista de asteptare", mentioneaza prof. dr. Ruxandra Ionescu. Insa, specialistul considera ca pacienii cu boli reumatice sunt intr-o perioada buna pentru ca au acces la terapii biologice de ultima generatie.
Lipsa aderenei la tratament determina i costuri indirecte mai mari. "Costurile indirecte sunt cele mai importante. Chiar daca tratamentul pacientului este costisitor, cu sigurana acest cost este mai mic decat costurile indirecte pentru handicapul funcional. Pentru poliartrita, de exemplu, pierderea medie pentru incapacitate de munca este de 30.000 de euro/an. In mod evident, nu exista niciun medicament care sa coste atat de mult. si, in mod la fel de evident, pentru stat este profitabil sa trateze pacienii. In caz contrar, acestia devin o povara", atrage atenia dr. Catalin Codreanu.
Adresabilitatea redusa la medicul reumatolog constituie o bariera. Sunt frecvente cazurile in care pacienii, daca au o durere, se duc la ortoped. in traseul corect, medicul de familie ar trebui sa fie prima veriga. Apoi, acesta decide daca pacientul trebuie sa mearga la ortoped sau reumatolog, explica dr Ruxandra Ionescu.
Diagnostic precoce si terapii eficace singura metoda de oprire a bolii
"Incidenta bolilor reumatice este foarte mare, astfel incat implicit si impactul socioeconomic este major. Costurile socioeconomice pe care le genereaza bolile reumatice sunt impresionante, dar studiile de economie sanitara au demonstrat ca dimensiunea cheltuielilor generate de complicatiile bolii, spitalizare, interventii chirurgicale si reducerea veniturilor prin incapacitate de munca depasesc cu mult costurile determinate de consultatiile medicale si tratamentul intensiv al cazurilor incipiente, ceea ce subliniaza eficienta economica a profilaxiei si tratamentului precoce, fata de cel tardiv. tin sa subliniez ca diagnosticul precoce si aplicarea timpurie a unor terapii eficace constituie singurele metode de oprire a evolutiei acestor boli", precizeaza dr. Catalin Codreanu, Centrul Clinic de Boli Reumatice Bucuresti.
Pacientii romani cu poliartrita reumatoida, mai bine informati decat pacientii europeni
Romania a fost inclusa, pentru prima oara, in cel mai mare raport realizat la nivel global pe pacientii cu artrita reumatoida. Conform acestui raport, peste 60% dintre pacienti detin informatii corecte cu privire la afectiune si peste 70% au un plan de gestionare a bolii pe termen lung, stabilit impreuna cu medicul lor.
"Cifrele din studiu reflecta o realitate imbucuratoare: pacientii romani sunt informati cu privire la boala, sunt constienti ca este o boala severa, progresiva si au un plan de tratament corespunzator. Atentia noastra, a medicilor specialisti, ar trebui sa se indrepte catre ceilalti 30% care nu inteleg pe deplin implicatiile majore ale bolii si caracterul ei ireversibil", mentioneaza dr. Catalin Codreanu.
Cand vine vorba de intelegerea bolii, 83% dintre pacientii romani considera ca stiu foarte multe despre boala, in timp ce doar 78% dintre pacientii europeni intervievati pot afirma acelasi lucru. Pentru a obtine informatiile necesare, pacientii romani apeleaza in proportie de 81% la medici de specialitate, 26% la alti pacienti cu aceeasi afectiune, iar 19% la asociatii de profil ale pacientilor.
Peste 63% dintre romani sunt constienti ca boala are un caracter ireversibil, comparativ cu 51% dintre europeni. De asemenea, 73% stiu ca boala poate progresa desi durerea este sub control. Prin comparatie, doar 71% dintre europeni au afirmat acelasi lucru. Totodata, peste 89% dintre romani inteleg ca boala poate cauza dizabilitati permanente, cu 3 procente mai mult decat pacientii europeni.
"Acest nivel de informare asupra bolii vine si din faptul ca mai mult de 90% dintre pacientii cu artrita reumatoida viziteaza de cel putin patru ori pe an un medic reumatolog. Peste 90% dintre acestia afirma ca reumatologul esre principalul responsabil de gestionarea bolii lor. Diagnosticarea bolii in Romania se face in medie in doi ani de zile de la debutul bolii, conform acestui raport, si este extrem de important pentru pacienti sa mentina permanent legatura cu reumatologul pentru a ajunge cat mai repede la diagnosticul corect, pentru a incepe tratamentul si pentru a stabili impreuna cai de a incetini evolutia bolii", adauga dr. Catalin Codreanu.
in Romania, au participat la studiu 124 de pacienti, 84% femei, cu o varsta medie de 50 de ani.
InspirArt, reuniunea medicilor cu pacientii
Programul InspirArt Emotii articulate, lansat in premiera in Romania in 2012, reprezinta o initiativa care a reunit lumea pacientilor care sufera de poliartrita reumatoida cu cea a medicilor reumatologi si a artistilor plastici, in vederea articularii experientelor personale, a obstacolelor si a provocarilor la nivel medical si emotional prin intermediul artei.
In acest an, programul a continuat cu Academia de Arta a ingrijirii, dedicat asistentelor medicale si menit sa ajute la formarea legaturii emotionale dintre asistentele medicale si pacientii care sufera de poliartrita reumatoida.
"Este nevoie de astfel de initiative. Doar asa vezi ca nu esti singur, doar asa intelegi ca arta poate sa fie un mijloc de eliberare, un mijloc de a spune ce simti. Iar, in cele din urma, o astfel de initiativa duce, cred eu, si la aderenta la tratament", considera Codruta Zabalan, Liga Romana Contra Reumatismului.
Boala, prin ochii pacientilor
Fiecare pacient are nevoie de ajutor, iar acest ajutor trebuie sa vina din mai multe surse: personal medical, dar si familie sau alti pacienti. in acest sens, iata parerea unui pacient despre boala sa: “Primul semn de boala a fost la varsta de 16 ani.... M-am internat in spital unde am inceput analize specifice si tratamente pe masura, insa nu raspundeam la nici un medicament. Ma dezmorteau putin incat sa ma pot duce la toaleta rezemandu-ma de zi, dar atat. Eram demoralizat total, nu imi vedea sa cred ca nu ma pot deplasa singur, iar durerile erau groaznice imediat ce efectul perfuziilor si al anti-inflamatoarelor disparea. Ma gandeam ca nu mai pot juca niciodata fotbal, nu voi mai putea avea un serviciu, o familie. Tot timpul a fost langa mine familia si prietena mea. Numai cu ajutorul lor mi-am putut recapata forta de a lupta sa imi traiesc viata din nou....”
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Dr. Gabriela Teona David -
Citeste pe aceeasi tema
- Dr. Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergolog, despre sensibilizarea alergica incrucisata
- Dieta adecvata la copii poate preveni astmul sau alergiile
- Riscurile si cauzele anafilaxiei - cum trebuie sa reactioneze parintii?
- Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic
- Zooterapia: animale care vindeca oameni