Romania este pe locul 2 in Europa la mortalitatea COVID-19
Stire medicala
Potrivit celui mai recent raport epidemiologic al ECDC (Centrul European pentru Preventia si Controlul Bolilor), Romania este pe locul doi in Europa in ceea ce priveste mortalitatea COVID-19. In ultimele 14 zile, tara noastra a inregistrat o rata a deceselor de 4,5 la suta de mii de locuitori, sau 45 la milionul de locuitori.
In ultimele 24 de ore, in Romania, s-au inregistrat aproape 5000 de cazuri noi de coronavirus, cel mai mare numar de imbolnaviri de pana acum! 4.848 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate in tara noastra, din 37.025 de teste. Bilantul COVID-19 a ajuns la 191.102, potrivit datelor publicate miercuri de Grupul de Comunicare Strategica.
In Bucuresti, rata de infectare la mia de locuitori in ultimele 14 zile, a ajuns la 3,26, fata de 3,23 cu o zi in urma. In ultimele 24 de ore, in Capitala s-au inregistrat 650 imbolnaviri de COVID-19. O crestere alarmanta este si in judetul Cluj, care a raportat 343 de noi imbolnaviri.
Au fost raportate 69 de decese (44 barbati si 25 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Bacau, Bistrita-Nasaud, Braila, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Ilfov si Municipiul Bucuresti.
Dintre acestea, 10 decese a fost inregistrate la categoria de varsta 50-59 de ani, 18 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 18 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 23 decese la categoria de peste 80 de ani. 65 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar 4 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati.
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.250. Dintre acestea, 766 sunt internate la ATI.
De la debutul pandemiei, 137.835 de pacienti au fost declarati vindecati.
Cum te poti infecta cu COVID-19 la toaleta. Ce spun cercetatorii?
Apar noi avertizari cu privire la formele prin care poate fi transmis COVID-19. Specialistii atrag atentia cu privire la modul prin care ne putem infecta cu virusul care inca face ravagii la nivel mondial, de la toaleta.
Particulele eliberate atunci cand tragem apa la toaleta, pot transmite virusul, spun cercetatorii intr-un studiu realizat de Institutul American de Fizica. Acestia au descoperit ca apa trasa la toaleta ar putea proiecta particulele de virus in aer, particule care pot calatori si pana la un metru distanta, putand ajunge chiar si pe suprafetele din baie.
De asemenea, studiu arata ca aceste picaturi microscopice pot ramane in aerul din jurul toaletei timp de un minut, putand fi astfel inhalate de oameni. Cand tragem apa la toaleta, apa eliberata din rezervor creeaza vartejuri si modificari ale fluxului de aer. Cercetatorii descriu acest proces ca ”un vortex al fluxului de aer care apare in zona de deasupra vasului de toaleta”. Daca in toaleta exista fecale infectate, particulele pot contine urme de virus.
Desi nu exista inca suficiente dovezi care sa confirme faptul ca exista o cantitate suficienta de virus pentru a produce infectarea, cercetatorii ne sfatuiesc sa coboram capacul toaletei inainte de a trage apa.
Particulele care provin din vasul de toaleta sunt minuscule, mai mici decat picaturile prin care se transmite noul coronavirus in mod obisnuit. Oamenii de stiinta raman la concluzia ca SARS-COV-2 se transmite, in principal, prin picaturi respiratorii, mai mari de 5 microni, in momentul in care o persoana infectata tuseste, vorbeste sau stranuta.
https://www.nytimes.com/2020/06/16/health/coronavirus-toilets-flushing.html
Articole recomandate
- Varicele: de ce apar si cum se trateaza
- Cum poate fi evitat excesul alimentar de sarbatori?
- Infectia ombilicala - cauze, diagnostic, tratament
- Cum influenteaza obezitatea si anorexia sanatatea inimii
- Ce este cancerul gastrointestinal?
- E timpul sa ii ascultam pe parinti! – Studiu al GSK Romania despre impactu ...
- Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
- Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
- Pandemia de coronavirus: ce trebuie sa faci atunci cand vrei sa calatoresti?
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente