Reforma distincta in domeniul medicinei de laborator
Stire medicala
Este ceea ce reclama medicii de laborator noii legi a sanatatii in contextul in care, in prezent, laboratoarele de analize medicale se confrunta cu multe probleme de natura administrativa, profesionala si legala.
Competenta in medicina de laborator ramane doar un deziderat, intrucat se considera ca in laboratorul de analize medicale poate sa-si desfasoare activitatea orice persoana - cadru medical sau nemedical, cu studii superioare sau studii medii.
Reamintim ca in urma cu 10 ani, s-au desfiintat scolile post-liceale de 3 ani, cu specific de laborator. De exemplu, in prezent, asistentii medicali cu scoli post-liceale, obtin competenta de laborator dupa 6 luni de activitate in laborator, insa avand in vedere complexitatea activitatii de laborator, acest mod de echivalare nu poate sa fie complet, in primul rand din punct de vedere practic.
In ceea ce priveste cadrele superioare de laborator, subliniem ca medicina de laborator este o specialitate bine definita, care nu poate fi echivalata cu nici o alta forma de invatamant superior, deci nici cu studii superioare de tehnologie chimica, tehnologia industriei alimentare, facultate de agronomie - profil de biologie, chimie alimentara sau industriala, biologie. In tarile din UE, statutul personalului superior din medicina de laborator este foarte bine definit.
O alta problema cu care se confrunta medicii de laborator consista in recunoasterea diplomei de medic de laborator in UE, dupa echivalarea lor la Ministerul Sanatatii din Romania. Mentionam ca SRML a promovat la congresele sale, in randul participantilor, modul de obtinere al Diplomei de European Specialist in medicina de laborator, procedura valabila numai prin inscrierea lor in registrul de evidenta europeana EC-4.
Registrul EC-4 este o baza de date de profesionisti, care au indeplinit cerintele de formare in medicina de laborator, in acord cu Registrul european deschis din ianuarie 1999 si care, pana in prezent, cuprinde peste 2300 de practicanti din 20 de tari din UE. SRML, care anul acesta sarbatoreste 20 de ani, moment aniversat in cadrul Congresului National de Medicina de Laborator (10 – 12 octombrie), a demonstrat echivalenta standardelor intre registrul national si registrul de evidenta europeana EC-4.
De asemenea, SRML intentioneaza sa faca demersuri la Ministerul Sanatatii in vederea urgentarii actiunii de a recunoaste mai usor Diplomele de Specialisti de Laborator in toate tarile UE. In acest sens, toate Comisiile speciale pe probleme de laborator de la nivelul Ministerului Sanatatii vor trebui sa aiba in vedere:
• Uniformizarea invatamantului de laborator cu standardele UE;
• Politica de privatizare a laboratorului clinic;
• Laboratorul clinic in viitor;
• Standardizarea metodelor de analiza in laborator;
• Stabilirea intervalelor de referinta; calibrarea;
• Managementul laboratorului clinic modern.
Pe langa carentele foarte mari de personal de laborator, supunem atentiei si alte probleme cu care se confrunta medicina de laborator: pregatirea personalului, cercetarea stiintifica care nu este suficient sprijinita de catre statul roman, pe masura potentialului uman existent. Bugetul pentru cercetare (ca procent din PIB) este printre cele mai mici din UE, iar in Romania, dupa 1990, au fost desfiintate multe institute de cercetare de traditie, cu realizari stiintifice remarcabile.
Avand in vedere problemele expuse mai sus, SRML a ales ca tema pentru cel de-al 20-lea Congres National de Medicina de Laborator care se desfasora zilele acestea la Institutul National de Statistica din Bucuresti: “Laboratorul medical in sistemul de sanatate”.
Reamintim ca al 20-lea Congres National de Medicina de Laborator reuneste alte 4 manifestari stiintifice:
- Al 8-lea Congres National al Asistentilor Medicali de Laborator
- Al 7-lea Simpozion de Imunopatologie
- Al 3-lea Simpozion National de Monitorizare a Tratamentului si Toxicologie Clinica
- A 2-a Conferinta Nationala „Plasmafereza terapeutica”
Pentru informatii suplimentare referitoare la Congresul SRML 2013, va rugam sa ne contactati la [email protected], iar pentru realizarea acreditarii de presa, va invitam sa completati formularul alaturat sau sa accesati sectiunea “Birou Presa” a paginii de internet oficiale: www.srmlcongres.ro
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre sanatatea dintilor tai
- Prescurtari si termeni folositi de catre laboratorul de analize medicale
- Exprimarea rezultatelor si valori normale ale analizelor medicale
- Lucruri pe care sa nu le faceti inainte de analizele medicale
- Analize medicale necesare inainte de inceperea scolii
- Analize medicale pe care trebuie sa le faci anual
- Medicamentele pot influenta rezultatul analizelor medicale?
- Tipuri de analize medicale si importanta acestora
- Analize medicale si controale anuale pe care trebuie sa le faci obligatoriu. ...