Recomandarea ferma a Organizatiei Mondiale a Sanatatii: Vaccinarea antigripala a gravidelor
Stire medicala
Gripa – O problema de sanatate publica globala
- Organizatia Mondiala a Sanatatii, recomandare pentru vaccinarea impotriva gripei, 2012: principalul grup tinta - femeile insarcinate
- Principalele grupe de risc: copiii sub 5 ani, varstnicii peste varsta de 65 de ani, femeile insarcinate
- Poate sa afecteze anual pana la 15 % din populatie
- Cel mai eficient mod de a preveni gripa si efectele ei este vaccinarea
Asociatia Romana Pro Imunizare (ARPI) a organizat in data de 16 octombrie, Forumul National STOP GRIPA, un prim demers educational ce a reunit speciali romani si din strainatate in vederea formularii unei opinii comune cu privire la necesitatea prevenirii gripei sezoniere prin vaccinare. Mai mult decat atat, Forumul si-a propus sa obtina un acord vis-a-vis de gripa sezoniera, o boala extrem de contagioasa, o problema de sanatate publica nu doar locala, ci si globala.
Secretarul de Stat in Ministerul Sanatatii, Conf. Univ. Dr. Alexandru Rafila, sef catedra microbiologie si epidemiologie la UMF Carol Davila, Bucuresti si Dr. Adriana Pistol, Director al Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile au facut o radiografie a experientei romanesti in ce priveste boala gripala, prezentand ratele de vaccinare atinse in tara noastra si subliniind importanta dezvoltarii unei culturi a preventiei.
,,Aflandu-ne in pragul sezonului gripal, prima noastra actiune s-a numit Forumul National STOP GRIPA, iar cuvantul care imi vine im minte pentru acest demers este preventia. Prin actiunile noastre ne dorim sa aducem Romania la nivelul tarilor dezvoltate in ceea ce priveste cultura preventiei, pentru a putea scadea incidenta bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare. Gripa este o afectiune contagioasa, cu o frecventa anuala, iar formele ei de prezentare variaza de la usoare la severe. Uneori poate determina si decese”, a declarat Dr. Oana Falup, medic primar pediatrie, Spitalul Clinic de Copii Brasov, Presedintele Asociatiei Romane Pro Imunizare (ARPI).
Pentru sezonul gripal 2012-2013, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) vine cu o recomandare ferma in ce priveste vaccinarea antigripala a gravidelor. Aceasta recomandare este sustinuta atat de potentialul sever al imbolnavirii la gravide, cat si de necesitatea protejarii antigripale a sugarului (<6 luni).
"In Statele Unite si Canada recomandarea pentru vaccinarea antigripala a gravidelor este universala. Daca pana in 2009, in Romania erau vaccinate doar gravidele aflate la risc, este important ca acum, in 2012, sa constientizam faptul ca vaccinarea antigripala este indicata tuturor gravidelor, vaccinulasigurandu-le protectia in fata gripei nu doar lor, ci si a nou-nascutului", a declarat Conf. Dr. Victoria Arama, medic primar boli infectioase la INBI "Prof. Dr. Matei Bals".
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), doar in tarile dezvoltate, anual, se estimeaza un numar intre 0.25-0.5 milioane de decese cauzate de epidemiile anuale de gripa. Cele mai multe decese cauzate de aceasta afectiune se intalnesc la grupa de varsta peste 65 de ani (in tarile dezvoltate).
Vaccinarea antigripala se recomanda a fi efectuata in fiecare an, in lunile septembrie si octombrie (inaintea aparitiei epidemiei de gripa), deoarece organismul are nevoie de cel putin doua saptamani de la vaccinare pentru a se instala protectia si a fabrica anticorpi impotriva virusului. De asemenea, vaccinarea se poate realiza pe toata durata sezonului gripal, pentru cei care nu s-au vaccinat la inceputul toamnei.
Toate vaccinurile gripale, indiferent de producator, respecta compozitia recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Vaccinul gripal recomandat pentru sezonul gripal 2012-2013 (emisfera nordica), contine urmatoarele tulpini A/California/7/2009 (H1N1), A/Victoria/361/2011 (H3N2), B/Wisconsin/1/2010.
Gripa poate cauza serioase probleme de sanatate publica, efectele fiind simtite si din punct de vedere economic prin scaderea productivitatii si cresterea costurilor aferente tratamentului complicatiilor.
,,Vaccinarea este cea mai sigura metoda de preventie atunci cand vorbim despre gripa. Va pot spune ca in perioada 2009 – 2010, toate tarile recomandau vaccinarea impotriva gripei pentru persoanele in varsta, 53% dintre acestea avand o recomandare clara pentru grupa de varsta de peste 65 de ani. Aceeasi recomandare clara o regasim pentru persoanele cu afectiuni cronice – pulmonare, cardiovasculare, renale. incepand cu acest an, cel mai important grup tinta pentru vaccinarea antigripala este reprezentat de femeile insarcinate. Urmeaza cei care activeaza in domeniul sanitar, copiii cu varste intre 6 – 59 luni, persoanele in varsta si tinerii care prezinta riscuri crescute”, a declarat Prof. Dr. David Fedson.
Cel mai eficient mod de prevenire a gripei sezoniere ramane vaccinarea, aceasta masura avand o rata de protectie intre 70% - 90% in ceea pe priveste aparitia bolii in randul adultilor.
Articole recomandate
- Vaccinarea antigripala (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari)
- Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal
- De ce poti raci chiar daca te vaccinezi antigripal?
- Vaccinarea antigripala
- Vaccinarea antigripala la copii
- E timpul sa ii ascultam pe parinti! – Studiu al GSK Romania despre impactu ...
- Ce factori te predispun la aparitia cancerului de san
- 9 alimente recomandate cand aveti gripa
- Gripa - cum separam mitul de adevar
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?