Premiera nationala la Spitalul European Polisano: remodelling de aorta pentru tratarea anevrismelor
Stire medicala
Inaugurarea Centrului de excelenta in Chirurgia aortica pune Spitalul European Polisano in topul international al institutiilor de profil.
Viata unui pacient in varsta de 57 de ani, diagnosticat cu anevrism de aorta, a fost salvata printr-o operatie de remodelling de aorta realizata cu succes in premiera nationala la Spitalul European Polisano, de catre echipa de medici Heart Team.
Cu acest prilej, Spitalul European Polisano anunta lansarea Centrului de excelenta in Chirurgia aortica si afectiunile cardiovasculare complexe.
Pacientul a fost diagnosticat cu anevrism de aorta la iesirea din inima. Anevrismul aortic reprezinta o dilatare patologica a unui segment al aortei, determinata de factori precum inaintarea in varsta si slabirea rezistentei peretelui aortic, depunerea placii aterosclerotice pe peretele vascular, traumatisme sau factori genetici.
Netratata, aceasta dilatatie se extinde, ducand la slabirea vasului si in final ruperea sa, fenomen ce determina instalarea une hemoragii interne masive si fatale in lipsa unei interventii urgente. Jumatate din pacientii cu ruptura de anevrism nu ajung la spital la timp pentru a fi salvati.
Interventia de remodelling de aorta a durat aproximativ patru ore si a constat in excizarea anevrismului prin remodelarea radacinei aortice cu un inel protetic Coroneo si reimplantarea arterele coronare. In comparatie cu procedura de implantare de valva mecanica, interventia de remodelling ofera pacientului posibilitatea de a-si pastra valva aortica nativa, scutindu-l astfel de dependenta de tratament medicamentos pentru inima.
„Astazi este o zi cu totul speciala pentru noi. Ne mandrim cu doua performante importante care ne plaseaza in topul spitalelor de referinta internationala in chirurgia cardiovasculara complexa si in special in patologia aortei. Remodellingul de aorta este inca una dintre interventiile moderne realizate in premiera nationala in spitalul nostru, care ofera pacientilor un plus de beneficii fata de interventiile clasice. Centrul lansat este singurul de acest gen din Romania care vine in intampinarea cazurilor grave, pentru care romanii ar fi plecat in mod normal la clinicile din strainatate” a declarat dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano si seful sectiei de Chirurgie cardiovasculara si toracica.
Operatia a fost realizata de catre Echipa Inimii – Heart Team, alcatuita, dupa model european, din chirurgi cardiovasculari si cardiologi interventionisti de renume international: Conf. Dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano si seful sectiei de Chirurgie cardiovasculara si toracica, Dr. Nicolae Florescu, seful sectiei de Cardiologie interventionala si Dr. Alexandru Voican, medic specialist Cardiologie interventionala, impreuna cu anestezisti si cardiologi clinicieni.
In medie, echipa medicala trateaza anual aproximativ 60 de cazuri de patologie aortica.
Comunicarea acestei reusite reprezinta pentru Spitalul European Polisano prilejul oportun de a anunta deschiderea in cadrul spitalului a Centrului de excelenta in Chirurgia aortica si afectiunile cardiovasculare complexe.
Proiectul consta intr-un parteneriat incheiat cu 4 institutii medicale din Suedia, Marea Britanie si Franta si Irlanda, prin intermediul caruia medici cu experienta vor asista echipa spitalului in realizarea interventiilor deosebit de complexe.
Centrul este inaugurat in cadrul unei conferinte de presa a Spitalul European Polisano impreuna cu Universitatea Lucian Blaga Sibiu, eveniment onorat de distinsa prezenta a Prof. Univ. Dr. Sherif A H Sultan, chirurg, profesor si cercetator renumit la nivel international, cu contributii remarcabile, inovative si de pionerat in domeniul medical si universitar.
Profesorul este atat Vicepresedintele Societatii Mondiale de Chirurgie Vasculara si Presedinte al Institutului Vascular de Vest, cat si membru al altor 13 societati nationale si internationale de chirurgie vasculara, endovasculara si angiologie.
Cu ocazia lansarii centrului, Prof. Sultan a asistat echipa Heart Team la efectuarea a trei operatii de endoprotezare aortica cu MFM Streamliner pentru tratarea disectiei de aorta. Aceasta procedura a fost realizata in premiera nationala la Spitalul European Polisano, in 2014, de catre Dr. Victor Costache.
Pe langa reusitele medicale, Spitalul European Polisano primeste recunoasterea comunitatii stiintifice internationale prin participarea in prezidiul congresului mondial CICE 2015, conferinta renumita la nivel international, dedicata progresului teoriei si practicii educationale.
Despre Spitalul European Polisano:
Infiintat in anul 2013, Spitalul European Polisano din Sibiu este cea mai recenta si moderna investitie in domeniul medical din Romania, realizata prin prisma celor 20 de ani de experienta si activitate a grupului Polisano.
Acesta face parte dintr-o structura integrata de centre de excelenta in medicina si reprezinta o noutate pe piata serviciilor medicale din Romania, atat prin dotarea de exceptie, cat si prin colaborarile stabilite in premiera cu universitati de medicina de prestigiu din Austria, Franta, Marea Britanie, Suedia,Statele Unite si Canada, dar si prin acordurile incheiate cu Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu si cu Spitalul Clinic Judetean Sibiu.
Articole recomandate
- Substantele de igienizare din spitale si riscul lor
- Pneumonia - ghid de recuperare
- Colita cu clostridium difficile sau colita pseudomembranoasa
- Interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Directorul Centrului de Chirurg ...
- Chirurgia estetica si procedurile cosmetice
- Pasi de urmat dupa o interventie chirurgicala
- Ovarectomia (chirurgia indepartarii ovarelor)
- Cum alegem un chirurg plastician bun
- Transplantul de par - aspecte generale
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?