Peste 200 de participanti la Cursul Diabet, Sindrom Metabolic si alte boli legate de nutritie Editia Iasi, 2014
Stire medicala
Peste 200 de medici diabetologi, medici de familie, medici internisti, cardiologi, endocrinologi, nefrologi si medici chirurgi au luat parte la prima editie din acest an a Cursului Diabet, Sindrom Metabolic si alte boli legate de nutritie (DIAMOND - Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition - related Diseases), editia Iasi 2014.
Evenimentul a fost organizat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli metabolice, tn parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi, tn data de 15 februarie 2014.
Scopul manifestarii a fost de a oferi medicilor din judetul Iasi informatii de actualitate cu privire la preventia, depistarea precoce si tratamentul diabetului si al complicatiilor bolilor metabolico-nutritionale.
Directorii cursului DIAMOND, editia Iasi 2014, au fost prof.univ.dr. Mariana Graur, seful Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli metabolice din Iasi, si prof.univ.dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
“Ne bucuram foarte mult sa continuam si tn acest an seria cursurilor de diabet, sindrom metabolic si alte boli legate de nutritie. Manifestarea s-a bucurat de un mare interes tn randul medicilor implicati tn managementul diabetului, deoarece a adus un plus de cunoastere tn practica medicala si a reprezintat un bun prilej de schimb de idei si experiente”, a declarat prof.univ.dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
De aceeasi parere a fost si gazda evenimentului, prof.univ.dr. Mariana Graur, seful Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli metaboloce din Iasi: “Cursul Diamond, al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice s-a desfasurat la Iasi tn colaborare cu UMF “Grigore T. Popa” si a fost un curs itinerant, care a dorit sa sensibilizeze si sa informeze lumea medicala asupra problemelor multiple pe care le ridica diabetul zaharat si sindromul metabolic. Educatia medicala continua este un atribut al profesiei noastre. La Iasi s-a vazut foarte bine interesul pentru problematica aleasa, atat prin prezenta, cat si prin discutiile care au avut loc. S-a accentuat necesitatea diagnosticului precoce al bolilor metabolico-nutritionale si lucrul tn echipa”.
Cursul DIAMOND a debutat cu sesiunea “Screening, diagnostic, evaluare, preventie a bolilor metabolico-nutritionale”. Prima tema adusa tn discutie a fost “Screeningul si diagnosticul bolilor metabolico-nutritionale: diabet zaharat, obezitate, dislipidemii, sindrom metabolic” si a fost sustinuta de prof.univ.dr. Maria Mota. Prezentarile au continuat cu “Dislipidemia aterogena”, sustinuta de conf.univ.dr. Romulus Timar, “Trigliceridele – factor de risc pentru bolnavul diabetic”, prezentata de prof.univ.dr. Mariana Graur, precum si „Preventia Diabetului Zaharat de tip 2”, dezbatura de prof.univ.dr. Gabriela Radulian. De asemenea, tn prima parte a cursului, sef lucr.dr. Gina Botnariu a prezentat studiul de caz “Evaluarea initiala a pacientului cu diabet zaharat de tip 2”.
“Complicatii ale diabetului zaharat” a fost tema celei de-a doua sesiuni a cursului DIAMOND, editia Iasi, deschisa de conf.univ.dr. Cristian Serafinceanu, cu prezentarea “Boala cronica de rinichi diabetica: screening, diagnostic, principii de management clinic”. Apoi, sef lucr.dr. Bogdan Mihai va a facut o prezentare practica a hipoglicemiei, prof.univ.dr. Mariana Graur a vorbit despre “Neuropatia diabetica si tratamentul ei”, iar sef lucr. dr. Raluca Popescu a prezentat studiul de caz “Piciorul diabetic”. Sesiunea a fost tnchisa de prof.univ.dr. Radu Lichiardopol, care a discutat despre “Evaluarea riscului cardiovascular la pacientul cu diabet”.
Ultima sesiune a cursului DIAMOND, intitulata “Managementul clinic tn diabetul zaharat tip 2 – abordarea centrata pe pacient” a debutat cu prezentarea “Dietoterapia tn diabetul zaharat tip 2”, sustinuta de sef lucr.dr. Laura Mihalache. Lista temelor a continuat cu “Farmacoterapia controlului glicemic tn Diabetul Zaharat tip 2”, dezbatuta de conf.univ.dr. Cristian Guja, ”Insulinoterapia tn Diabetul Zaharat tip 2”, prezentata de sef lucr.dr. Cristina Lacatusu. Tema dedicata chirurgiei bariatrice a fost adusa tn discutie de conf.univ.dr. Adrian Vlad, iar asist.univ.dr. Alina Popa a tncheiat sesiunea cu o prezentare de caz.
Cursul DIAMOND, editia Iasi 2014, face parte dintr-o serie de manifestari organizate de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice tn toata tara, pentru a facilita accesul continuu al medicilor la informatii de ultima ora privind preventia, depistarea precoce si tratamentul diabetului, precum si complicatiile bolilor metabolico-nutritionale.
Articole recomandate
- Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, sub ...
- Sindromul metabolic un important determinant al bolilor cardiovasculare
- Tratament naturist pentru sindromul metabolic
- Ce modificari ale stilului de viata pot preveni si trata sindromul metabolic?
- Sindromul metabolic
- Sindromul metabolic: Sindromul X metabolic; sindromul de rezistenta la insulina
- Bolile metabolice congenitale
- Leucemia mieloida acuta la copii si alte malignitati mieloide
- Sindromul de colon sau intestin iritabil - diagnostic si tratament