Parteneriat pentru viata in cadrul luptei Anti HIV/SIDA
Academia Europeana de HIV/SIDA si Centrul Regional HIV/SIDA Iasi lanseaza joi, 2 decembrie 2010, proiectul "Stiinta si spiritualitate. Parteneriat pentru viata." ce are ca obiectiv cresterea aderentei la tratament a persoanelor seropozitive.
Lansarea proiectului va avea loc in cadrul unui eveniment de amploare organizat la Hotelul Mitropoliei din Iasi la care vor participa Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel – Presedinte al Academiei Europene de HIV/SIDA, Prof. Carmen Dorobat - Coordonator al Centrului Regional Iasi, Iulian Petre - Presedinte Executiv UNOPA (Uniunea Nationala a Organizatiilor Pacientilor afectati de HIV/SIDA), reprezentanti ai Patriahiei si Mitropoliei Moldovei, reprezentanti ai Centrului Regional HIV/SIDA Iasi si reprezentanti ai Academiei Europene de HIV/SIDA.
„Aderenta este un factor important in tratamentul medical si in monitorizarea pacientilor cu HIV, fiind strans legata de succesul terapeutic, si implica capacitati de comunicare si strategii comune ale echipei de specialisti si ale pacientului. Este momentul sa ne concentram pe calitatea relatiei dintre pacient si profesionistii din domeniul medical, care din punctul nostru de vedere devine factorul cel mai important in obtinerea unei aderente optime” declara Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel – Presedinte al Academiei Europene de HIV/SIDA.
In cadrul evenimentului de lansare „Stiinta si spiritualitate. Parteneriat pentru viata.”, compania MSD - lider mondial in industria sanatatii si partener al proiectului - a anuntat demararea unui program de recompensare a studentilor seropozitivi cu rezultate deosebite la invatatura si cu posibilitati financiare reduse.
Programul are ca scop atat integrarea socio-profesionala a persoanelor seropozitive cat si incurajarea contributiei active in lupta impotriva discriminarii persoanelor cu HIV si consta in acordarea anuala a Bursei Universitaria in valoare de 2500 de euro unui tanar seropozitiv care indeplineste urmatoarele conditii:
- are 18 ani impliniti la data depunerii aplicatiei pentru solicitarea bursei
- se afla sub tratament in evidenta Centrului Regional HIV/SIDA Iasi
- poate face dovada ca urmeaza cursurile unei institutii de studiu superior acreditata de Ministerul Invatamantului si are media de final de an de peste 7.5
- poate face dovada ca veniturile curente nu ii sunt suficiente pentru continuarea studiilor universitare
- este implicat activ in viata sociala a comunitatii locale (este membru in ONG-uri locale, in asociatii de studenti sau comunitati de tineri)
Aplicatia trebuie trimisa pe adresa de e-mail a Uniunii Nationale a Organizatiilor Pacientilor afectati de HIV/SIDA ([email protected]) in intervalul 1 ianuarie - 30 februarie 2011. Evaluarea dosarelor se va realiza de catre un comitet format din 3 reprezentanti ai partilor implicate (UNOPA, Centrul Regional Iasi si MSD) pana la data de 15 martie 2011. Nominalizarea si anuntarea castigatorului vor avea loc pe 30 martie 2011 pe site-ul UNOPA – www.unopa.ro, cu respectarea dreptului la confidentialitate si a tuturor celorlalte drepturi ce revin persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA.
1 Decembrie, Ziua Mondiala Anti HIV/SIDA
Incepand cu anul 1988, Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit marcarea solidaritatii mondiale impotriva pandemiei SIDA pe 1 Decembrie, zi care a devenit astfel Ziua Mondiala AntiHIV/SIDA. Actiunile desfasurate in aceasta zi au rolul de a comemora victimele SIDA si de a atrage atentia asupra acestei boli. Fundita rosie este simbolul sperantei, al solidaritatii, si arborarea sa este un omagiu adus tuturor celor care au fost atinsi de HIV/SIDA. In Romania exista aproximativ 8,700 pacienti in evidenta activa cu HIV-SIDA, dintre care peste 7,300 sunt in tratament antiretroviral. La nivel mondial numarul persoanelor infectate este de aproximativ 33 milioane persoane, doar in 2007 inregistrandu-se aproximativ 2.7 milioane de noi infectii la nivel mondial.
Despre MSD
MSD este lider mondial in industria sanatatii, contribuind la sanatatea lumii.
In Romania, MSD se implica activ in lupta impotriva SIDA inca din anul 1998 cand a pus bazele primului parteneriat public-privat pentru a spori accesul la tratament al persoanelor cu HIV/SIDA. Astfel, impreuna cu Guvernul Romaniei a implementat Programul National de Prevenire si Control HIV/SIDA prin publicarea primelor scheme de tratament si prin dezvoltarea primei baze de date nationale a pacientilor infectati cu virsusul HIV. Un an mai tarziu, in 1999, MSD a oferit o finantare in valoare de peste 1 milion $ pentru dezvoltarea unei retele nationale de centre de tratament dotate cu echipament modern de diagnosticare HIV/SIDA.
Articole recomandate
- Cele mai bune metode prin care relatia cu medicul poate fi imbunatatita
- Nevoia de a iubi si de a fi iubit
- Poate un tatic sa aiba depresie postnatala?
- Divortul are efecte de lunga durata asupra sanatatii
- Anexita
- Ejaculare precoce
- Metodele contraceptive permanente
- Durerile de cap pot semnala un motiv de ingrijorare?
- Boli oportuniste in HIV: limfomul non - Hodgkin