Parteneriat pentru demnitate – Casa Mihail, centru pilot de incluziune sociala in orasul Mihailesti
Stire medicala
Habitat for Humanity Romania, Pro ACT Suport si Open Society Foundations -Initiativa de Sanatate Mintala au demarat proiectul de constructie a unui centru pilot de incluziune sociala pentru 6 persoane cu dizabilitati mintale care acum locuiesc in centre rezidentiale apartinand DGASPC Giurgiu.
Casa va fi complet accesibilizata, adaptata oricarei situatii care poate aparea la un moment dat in starea de sanatate a oricarei persoane, designul fiind realizat de arhitectii de la Institute for Human Centered Design din Boston, S.U.A. Constructia casei incepe in luna martie si se incheie pe 31 august 2013.
Proiectul este finantat de catre Open Society Foundations - Initiativa de Sanatate Mintala si se desfasoara cu sprijinul autoritatilor locale din comuna Mihailesti, judetul Giurgiu. Scopul proiectului este de a dezvolta si promova un model de incluziune si valorizare sociala cu o contributie importanta in dezinstitutionalizarea persoanelor cu dizabilitati mintale.
“Casa Mihail ofera cadrul necesar dezvoltarii abilitatilor de viata, viitorii locatari castigandu-si astfel demnitatea si implicandu-se in viata comunitatii, fara a fi segregati in institutii in care deseori sunt privati de drepturi fundamentale”, declara Zamfir Todor, Manager Programe, Habitat for Humanity Romania.
Pornind de la nevoile reale ale beneficiarilor proiectului si tinand cont de valorile comunitatii in care se dezvolta, Casa Mihail reprezinta un model care poate fi replicat in alte comunitati la nivel national.
“Casa Mihail este mai mult decat o casa, este un camin care dezvaluie potentialul fiintei umane, contribuind la crearea unei comunitati in care oamenii sunt valorizati”, spune Cerasela Porumb, Director Pro ACT Suport.
Conform Institutului National de Statistica, la data de 31 martie 2012, in Romania existau 17.194 de persoane in institutiile publice rezidentiale de asistenta sociala pentru persoanele adulte cu handicap (institutionalizate). in anul 2006 a fost adoptata strategia nationala pentru protectia, integrarea si incluziunea sociala a persoanelor cu handicap si in 2010 a fost ratificata Conventia Natiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati.
Articolul 19 din cadrul Conventiei – ”Viata independenta si integrare in comunitate” - recunoaste dreptul egal al tuturor persoanelor cu dizabilitati de a trai in comunitate, cu sanse egale cu ale celorlalti. in tara noastra inca nu s-au inregistrat progrese semnificative in vederea dezinstitutionalizarii persoanelor adulte cu dizabilitati si a dezvoltarii solutiilor alternative pentru integrarea in comunitate.
Parteneriatul pentru demnitate aduce laolalta institutii nationale si internationale, care prin pledoaria lor la dreptul la viata in comunitate aduc o contributie semnificativa la cresterea calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati. Open Society Foundations – Intiativa pentru Sanatate Mintala este unul dintre putinii finantatori ai dezinstitutionalizarii persoanelor cu dizabilitati din Romania, in conditiile in care politicile europene promoveaza alternativele de locuire in comunitate.
Habitat pentru Umanitate Romania construieste casa avand o abordare centrata pe munca voluntara si atragerea unor personalitati marcante si, in acelasi timp, se va ocupa de activitatile de informare si constientizare, organizare de evenimente, campania de advocacy si atragerea de parteneri si sustinatori ai proiectului.
Pro ACT Suport ofera toata gama de servicii sociale necesare viitorilor locatari ai Casei Mihail. Se ocupa de selectia si evaluarea nevoilor viitorilor locatari, elaborarea designului alaturi de echipa Habitat, se implica in toate activitatile de lucrul cu pesoanele cu dizabilitatti in timpul constructiei si in campania de advocacy.
Pro ACT Suport contribuie la incluziunea sociala si schimbarea radicala a perceptiei cu privire la persoanele cu dizabilitati, acestea fiind puse in situatii de normalitate si roluri care ii valorizeaza (de exemplu: locuitor intr-o casa si in comunitate, angajat, vecin, prieten, cumparator etc).
Institute for Human Centered Design din Boston - S.U.A. promoveaza conceptul de casa multifunctionala, adaptata oricarei situatii care poate aparea la un moment dat in starea de sanatate a membrilor care locuiesc in casa respectiva. Se ocupa de planurile si designul casei in colaborare cu echipa Habitat si ofera acesteia cadrul si resursele necesare dezvoltarii expertizei interne pentru design universal si accesibilizare.
Open Society Foundations - Initiativa de Sanatate Mintala finanteaza proiectul, incepand de la constructia si accesibilizarea casei pana la derularea serviciilor de incluziune sociala. Astfel, aduce laolalta parteneri care, in functie de expertiza detinuta, contribuie la crearea mediului propice dezinstitutionalizarii persoanelor cu dizabilitati si cresterea calitatii vietii acestora.
Despre ProAct Suport
ProACT este o organizatie non-profit avand credinta ferma in potentialul de dezvoltare al fiintei umane si al crearii unei societati in care fiecare se regaseste si conteaza. Valorile Pro ACT Suport sunt pe cat de simple, pe atat de puternice: incredere, respect fata de fiinta umana, credinta in autodeterminare, justitie sociala, empatie, responsabilitate fata de generatiile viitoare. Prin proiectul Casa Mihail, Pro ACT doreste sa continue demersul inceput prin Centrul pilot de incluziune sociala - Casa Tufa - de a sprijini persoanele cu dizabilitati sa devina cetateni pretuiti de oamenii din jur si contribuabili ai comunitatii locale.
Despre Open Society Foundations - Initiativa de Sanatate Mintala
in toata lumea, personele marginalizate sau discriminate sunt lipsite adesea de ingrijire medicala sau beneficiaza de servicii precare. Open Society Foundations doreste sa stabileasca politici si practici de sanatate bazate pe modele si promoveaza incluziunea sociala, drepturile omului si justitia. Apara drepturile persoanelor institutionalizate si promoveaza locuirea in interiorul comunitatilor ca cetateni egali cu respect, demnitate, acces la principalele servicii si dreptul de a alege cum sa-si traiasca viata.
Despre Institute for Human Centered Design
Institute for Human Centered Design din Boston - S.U.A este o organizatie internationala educationala, non- profit, avand angajamentul de a promova rolul proiectarii pentru extinderea oportunitatilor si imbunatatirea experientei pentru persoane de toate varstele si abilitatile prin excelenta in design. Institute for Human Centered Design combina expertiza legala privind accesibilizarea cu promovarea celor mai bune practici pentru design universal.
Despre Habitat for Humanity Romania
Habitat for Humanity Romania este o organizatie non-profit, a carei misiune este sa elimine lipsa de adapost si locuirea precara a persoanelor din intreaga lume. La nivel global, Habitat for Humanity a construit si reabilitat peste 600.000 de locuinte pentru 3 milioane de persoane din 80 de tari de pe intreg globul. Habitat for Humanity Romania a ajutat, pana in acest moment, peste 4.000 de familii prin programele desfasurate in tara, prin intermediul celor 7 filiale active ale sale din judetele: Arges, Bacau, Bihor, Cluj, Dolj, Prahova si Suceava. in Romania, Habitat for Humanity Romania a dezvoltat proiecte diverse pentru grupuri vulnerabile, construind case complet accesibilizate pentru persoane cu multiple dizabilitati. in anul 2009, Initiativa pentru Sanatate Mintala si Habitat for Humanity Romania si-au unit pentru prima data fortele alaturi de Fundatia “Pentru Voi” pentru imbunatatirea conditiilor de locuire pentru 6 persoane cu dizabilitati din Timisoara.
Articole recomandate
- Cafeaua: afrodisiac pentru femei
- Sfaturi pentru mentinerea sanatatii sexuale
- Igiena intima: ghid pentru femei
- Sex pentru prima data
- Trucuri pentru a va trezi mai usor dimineata
- Diagnosticul infertilitatii masculine
- Cum poate fi recunoscut controlul coercitiv intr-o relatie?
- Agresivitatea in cuplu
- Infectiile cu transmitere sexuala pot fi tinute sub CONTROL
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente