OMS trage un semnal de alarma cu privire la vaccinul dezvoltat de Rusia: ”Trebuie sa treaca prin proceduri riguroase!”
Stire medicala
In cursul zilei de marti, Vladmir Putin a anuntat ca Ministerul Sanatatii rus a aprobat pentru folosire primul vaccin impotriva noului coronavirus, la mai putin de doua luni de la inceputul testelor pe oameni.
In cadrul unei videoconferinte cu membri guvernului, transmisa in direct de televiziunile rusesti, Putin a declarat ca este ferm convins ca vaccinul dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova este eficient si ca ofera o imunitate durabila. Ba mai mult, presedintele rus a afirmat ca una dintre fiicele sale si-a facut acest vaccin si ca ar fi avut o usoara febra dupa adminstrarea dozei, insa acum se simte bine.
Organizatia Mondiala a Sanatatii trage, insa, un semnal de alarma cu privire la vaccinul dezvoltat de Rusia, mentionand ca trebuie sa treaca de o serie de proceduri riguroase. OMS sustine ca accelerarea progreselor nu trebuie sa insemne compromisuri fata de siguranta.
"Suntem in stransa legatura cu autoritatile sanitare ruse, iar discutiile continua. Precalificarea oricarui vaccin trece prin proceduri riguroase. Precalificarea include analiza si evaluarea tuturor datelor de siguranta si eficacitate necesare colectate in studiile clinice", a explicat marti purtatorul de cuvant al OMS.
Chiar daca Rusia nu a facut publice rezultatele stiintifice ale testelor clinice, Vladimir Putin sustine ca vaccinul este eficient, ca a trecut toate probele necesare si ca permite dezvoltarea unei imunitati stabile la COVID-19.
Potrivit Institutului Gamaleya, vaccinul este pe baza de vector viral, ceea ce inseamna ca foloseste ca suport un alt virus care a fost transformat si adaptat pentru a lupta cu noul coronavirus.
Vaccinul dezvoltat de Rusia are la baza adenovirus, o tehnolgie pentru care a optat de asemenea si Universitatea Oxford.
Surse:
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-russia-vaccine-put/russia-approves-first-covid-19-vaccine-putin-says-idUSKCN25712U?il=0
https://www.nature.com/articles/d41586-020-02386-2
https://www.bbc.com/news/world-europe-53735718
Articole recomandate
- 6 semnale de alarma surprinzatoare pentru bolile de inima
- Sanatatea femeii - semnale de alarma
- Febra la copii - semnal de alarma?
- Herpesul genital semnale de alarma
- 5 semnale de alarma pentru barbati, care arata ca nivelul de testosteron est ...
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- #SUNTBINE – vorbeste, asculta - afectiunile psihologice precum Burnout-ul, ...
- Ce dezvaluie tenul despre starea de sanatate a unei persoane
- 4 obiceiuri bune, 4 rele pentru sanatatea dumneavoastra