OMS: Revenirea la “normalitatea” de dinaintea pandemiei nu reprezinta o perspectiva in viitorul apropiat!
Stire medicala
CORONAVIRUS ROMANIA
Numarul cazurilor noi de covid-19 creste din nou! 637 de imbolnaviri au fost raportate in ultimele 24 de ore si 30 de decese!
In ultimele 24 de ore, au fost raportate 637 de cazuri noi de covid-19, din 14.237 de teste. bilantul ajunge, astfel, la 33.585 de cazuri confirmate, potrivit datelor publicate de grupul de comunicare strategica. dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.798 au fost externate, 21.803 fiind pacienti vindecati si 1.995 de pacienti asimptomatici, externati la 10 zile dupa depistare.
De asemenea, pana astazi, 14 iulie, s-au inregistrat in total 1.931 de decese in urma infectiei cu covid-19. in ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 30 de decese (13 barbati si 17 femei), dintre care: 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 40-49 de ani, 3 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 11 decese la categoria 60-69 ani, 10 decese la categoria de varsta 70-79 de ani si 5 decese la persoane de peste 80 de ani. grupul de comunicare strategica sustine ca acesti pacienti au prezentat comorbiditati.
Doar 3 judete nu au inregistrat niciun caz de covid-19 in ultimele 24 de ore: Covasna (331 cazuri in total), Gorj (429 cazuri) si Satu Mare (82 cazuri).
La polul opus se afla judetul arges, unde numarul de cazuri a crescut cu 50% in ultimele 24 de ore, inregistrandu-se 93 de infectari. Urmeaza brasov si bucuresti, cu cate 62 de cazuri noi, dupa care judetul valcea, cu 53 de noi infectari.
Vezi aici numarul total de cazuri pe judete
OMS: revenirea la “normalitatea” de dinaintea pandemiei nu reprezinta o perspectiva in viitorul apropiat!
OMS trage un semnal de alarma, sustinand ca revenirea la normalitate este, deocamdata, doar un vis frumos si ca cei care spera ca vom putea reveni cat de curand la vechea normalitate, vor fi dezamagiti.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul oms, este de parere ca multe tari urmeaza o directie gresita, mai ales ca dup ace s-au inregistrat peste 230.000 de cazuri noi de covid-19 in 24 de ore.
“Cel putin in viitorul apropiat, lumea nu se va intoarce la normalul de dinaintea pandemiei. prea multe tari se indreapta intr-o directie gresita. virusul ramane inamicul public numarul 1, dar actiunile multor guverne si oameni nu reflecta acest lucru!”, explica directorul oms.
Acesta spera ca practicile de comunicare in masa sa fie semnificativ imbunatatite in urmatoarea perioada, intrucat oamenii au nevoie de informatii clare, de mai multa transparenta guvernamentala si de o strategie globala pentru a opri transmiterea covid-19.
Totodata, directorul OMS aminteste ca este responsabilitatea fiecaruia dintre noi sa respecte cateva principii de baza in asa fel incat sa se protejeze atat cat se poate de o posibila infectare cu noul coroavirus: “este nevoie sa controlam adecvat raspandirea virusului, fara sa ne oprim vietile complet si fara sa mergem de la o carantina generalizata la alta. daca nu se iau masurile necesare si oamenii nu respecta anumite reguli pentru incetinirea raspandirii coronaviruslui (distantare sociala, spalatul pe maini, purtatul mastilor, statul acasa atunci cand suntem bolnavi), lucrurile vor continua sa se inrautateasca.”
Studiu: imunitatea la covid-19 ar putea dura doar cateva luni
Potrivit The Guardian, persoanele care s-au vindecat de covid-19 isi pot pierde imunitatea la acest virus in cateva luni. astfel, virusul ar putea ajunge sa reinfecteze oamenii an de an, ca in cazul racelilor obisnuite.
In cadrul studiului realizat de king's college london, publicat pe website-ul medrxiv, a fost analizat raspunsul sistemului imunitar in cazul a 90 de persoane confirmate cu covid-19. rezultate obtinuta arata ca nivelul anticorpilor capabili sa lupte cu virusul ating un varf la trei saptamani dupa deubutul simptomelor, dupa care scad rapid.
Specialistii ne linistesc insa, profesorul imunolog Mala Maini, consultanta la University College London, sustinand ca desi nivelul anticorpilor scad, nu inseamna ca organismul nu are o imunitate protectoare care poate intra rapid in actiune pentru a initia un nou raspuns imunitar in cazul infectarii cu sars-cov-2.
Peste 13 milioane de cazuri de coronavirus la nivel mondial! mai multe state din lume revin la masuri restrictive!
Numarul infectarilor cu noul coronavirus a depasit 13 milioane la nivel mondial. Potrivit ultimelor date publicate pe platforma worldometers.info, numarul total de cazuri a ajuns la 13.267.226, dintre care 7.732.974 fiind pacienti vindecati si 576.316 decese. Principalele focare de coronavirus la nivel mondial, in acest moment, raman Statele Unite cu 3.480.059 cazuri inregistrate si Brazilia cu 1.888.889 cazuri.
In ultima saptamana, in Statele Unite numarul infectarilor cu inceput sa creasca cu aproximativ 60.000 pe zi. Vineri (10.07.2020) au fost raportate peste 68.000 de cazuri de coronavirus, potrivit nytimes.com.
Mai multe orase si state din lume revin la masurile restrictive pentru a combate pandemia de coronavirus, iar OMS avertizeaza ca revenirea la “normalitate” nu reprezinta o perspectiva in viitorul apropiat. spre exemplu, Hong Kong impune noi masuri stricte privind distantarea sociala, in timp ce in Filipine, care se afla pe locul doi in Asia de Sud-est in ceea ce priveste numarul de cazuri de covid-19, cu 57.006 infectari, un sfert de milion de oameni vor intra in carantina in capitala Manila.
Studiu: remdesivir reduce considerabil riscul mortalitatii in cazul covid-19
Cercetatorii din cadrul companiei biofarmaceutice gilead sciences sustin ca pacientii infectati cu covid-19 care primesc tratament cu remdesivir prezinta o rata de deces mult mai mica si se vindeca mai rapid decat cei care nu primesc un astfel de tratament.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1130 de pacienti infectati cu coronavirus, cu manifestari medii si grave ale bolii. cercetatorii au comparat evolutia a 312 persoane internate in spital cu covid-19, care au primit tratament cu remdesivir, cu 818 de pacienti care au primit ingrijiri medicale standard, ce nu includ remdesivir.
Remdesivir a redus cu 62% riscurile mortalitatii in cazul pacientilor bolnavi de coronavirus. mai mult decat atat, 75% din cei care au beneficiat tratament cu acest medicament s-au recuperat in 14 zile de la internare, spre deosebire de 59% netratati cu remdesivir.
Surse:
https://time.com/5865491/remdesivir-covid-study/
https://www.gilead.com/news-and-press/press-room/press-releases/2020/7/gilead-presents-additional-data-on-investigational-antiviral-remdesivir-for-the-treatment-of-covid-19
https://www.cnbc.com/2020/06/18/coronavirus-antibodies-may-last-only-2-to-3-months-after-infection-study-suggests.html
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.07.09.20148429v1.full.pdf
https://edition.cnn.com/2020/07/13/health/covid-immunity-antibody-response-uk-study-wellness/index.html
https://www.nytimes.com/2020/07/10/world/coronavirus-updates.html#link-7ee57c33
https://www.theguardian.com/world/2020/jul/12/immunity-to-covid-19-could-be-lost-in-months-uk-study-suggests
https://www.nytimes.com/2020/07/10/world/coronavirus-updates.html#link-7ee57c33
Articole recomandate
- Leucocitoza sau numarul crescut de globule albe
- Giardioza
- Endometrioza - proliferare endometru
- Cum sa va salvati viata sexuala cand suferiti de depresie
- Coma hipoglicemica
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
- Pandemia de coronavirus: ce trebuie sa faci atunci cand vrei sa calatoresti?
- Cum sa eviti infectia cu coronavirus, dar si alte infectii gripale