OMS nu recomanda Remdesivir in tratarea pacientilor cu COVID-19
Stire medicala
Remdesivirul este unul dintre singurele doua medicamente autorizate la nivel mondial pentru tratarea pacientilor cu COVID-19. Iata ca acum, unul dintre cele mai populare tratamente impotriva noului coronavirus, a fost eliminat de pe lista medicamentelor recomandate de OMS.
Acest lucru vine ca o lovitura dura pentru compania farmaceutica Gilead care, dupa ce a dezvoltat Remdesivirul pentru a combate Ebola, a incercat sa repozitioneze medicamentul pentru tratarea noului coronavirus.
Organizatia Mondiala a Sanatatii descurajeaza, insa, folosirea Remdesivirului in tratarea bolnavilor de COVID-19, explicand ca pana acum, acest medicament, nu a avut niciun efect care sa conteze pentru pacienti. „In prezent nu exista dovezi ca Remdesivirul reduce mortalitatea pacientilor cu COVID-19 si nu scade nevoia de ventilatie sau durata sederii in spital”, explica grupul de cercetare din cadrul OMS, care nu recomanda utilizarea medicamentului produs de Gilead, indiferent de nivelul de severitate al bolii.
Actuala recomandare se bazeaza pe analiza rezultatelor a patru studii internationale ce au implicat peste 7.000 de pacienti spitalizati cu COVID-19. Dupa examinarea dovezilor, OMS a concluzionat ca Remdesivir nu imbunatateste rata de supravieturire a pacientului, nu scade nevoia de ventilatie sau durata sederii in spital.
De mai multe luni, OMS recomanda folosirea tratamentelor cu Dexametazona pentru cazurile grave de COVID-19. Acest medicament cu corticosteroizi este foarte accesibil pe piata internationala si este printre tratamentele care a dat cele mai bune rezultate pana la aceasta data, spre deosebire de Remdesivir care, fiind administrat intravenos, poate provoca efecte secundare semnificative, avand totodata si costuri destul de ridicate.
Surse:
https://www.nytimes.com/2020/11/19/health/remdesivir-covid-19.html
https://choice.npr.org/index.html?origin=https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2020/11/20/937018585/who-trial-finds-remdesivir-has-no-meaningful-effect-in-covid-19-patients
https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4457
A fost inventat spray-ul care protejeaza impotriva noului coronavirus. Este sau nu eficient?
Cercetatorii din cadrul Universitatii Birmingham, din Marea Britanie, au dezvoltat un spray nazal capabil sa previna infectia cu noul coronavirus si sa impiedice transmiterea virusului de la purtator.
Acest spray functioneaza prin blocarea particulelor de virus in interiorul nasului, de unde pot fi eliminate fie prin suflarea nasului, fie prin inghitire. Asta pentru ca spray-ul contine o substanta care neutralizeaza virusul, asa ca daca particulele virale trec de la o persoana la alta prin stranut sau tuse, aceasta din urma este mai putin probabil se infecteze, explica cercetatorii.
Spray-ul este compus, practic, din doi polimeri polizaharidici - unul este agent antiviral, folosit ca in mod obisnuit ca agent de ingrosare, in mancare, iar al doilea este gelan, o substanta care a fost aleasa datorita abilitatii sale de a se „lipi” de celulele din interiorul nasului.
Studiul nu a fost evaluat, pana in acest moment, de alti specialisti din domeniu, insa rezultatele par a fi promitatoare. Experimentele din laborator au aratat ca spray-ul a prevenit infectia cu noul coronavirus pana la 48 de ore, iar cercetatorii spun ca aplicarea sa in mod regulat ar putea reduce semnificativ transmiterea virusului.
Richard Moakes, co-autor al cercetarii, spune insa ca un astfel de produs nu inlocuieste masurile existente, precum purtarea mastii si spalarea mainilor, vitale pentru evitarea raspandirii noului coronavirus. Pulverizatorul nu ar fi decat o alta masura suplimentara de protectie pentru a incetini transmiterea virala.
Surse:
https://www.news-medical.net/news/20201120/Researchers-develop-nasal-spray-against-COVID-19-virus.aspx
https://www.biospace.com/article/new-covid-19-nasal-spray-formulation-may-now-be-suitable-for-humans/
https://www.telegraph.co.uk/news/2020/11/18/uk-researchers-develop-nasal-spray-protects-against-covid/
Articole recomandate
- Tratamentul chirurgical al distrofiei musculare
- Un nou agent terapeutic biologic mai eficient decat etanercept in tratamentu ...
- Abuzul de narcotice
- Cauze ale respiratiei urat mirositoare
- Hipertensiunea arteriala: tratamente alternative si complementare
- Raceala necomplicata: administram sau nu antibiotice?
- Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent
- Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
- Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Citeste pe aceeasi tema
- Ingrijirea si tratarea pacientelor cu depresie postpartum (dupa nastere)
- Ingrijirea pacientilor muribunzi
- Terapia dialectica comportamentala in tratarea tulburarii de personalitate borderline
- De ce apare si cum tratam sinuzita
- Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: Informatii pentru pacient