O noua clasa terapeutica in tratarea diabetului zaharat de tip 2 disponibila in Romania
Stire medicala
O noua clasa terapeutica in tratarea diabetului zaharat de tip 2 disponibila in Romania
Incepand din aceasta primavara, pacientii cu diabet zaharat (DZ) de tip 2 din Romania beneficiaza de un nou tratament care, pe langa controlul glicemiei, are doua beneficii suplimentare extrem de importante: scaderea in greutate si scaderea tensiunii arteriale.
Tratament inovator in diabetul zaharat de tip 2
"Incepand de astazi, Romania se aliniaza la terapiile antidiabetice moderne folosite deja in Europa. Avem astfel posibilitatea de a ne trata pacientii cu diabet zaharat de tip 2 conform noilor recomandari ale ghidurilor internationale. Compania AstraZeneca aduce in Romania o noua clasa de medicamente, cu un mecanism de actiune inovator dupa aproape 7 ani de la ultima lansare a unei clase terapeutice noi in tratamentul acestei afectiuni”, declara Prof. Cristian Serafinceanu, Presedinte Asociatia Romana de Studii Reno-Metabolice.
Aproape doua milioane de romani, victime ale diabetului
Romania se numara printre tarile din Europa cu cea mai mare prevalenta a diabetului zaharat, dupa Turcia, Spania, Portugalia. Aceasta este concluzia ingrijoratoare a unui studiu realizat in premiera in Romania.
Este vorba despre studiul PREDATORR, potrivit caruia aproape doua milioane de romani sufera in acest moment de diabet zaharat, ceea ce reprezinta 11,6% din numarul locuitorilor cu varste cuprinse intre 20 si 79 ani.
Din pacate, dintre acestia doar 70% isi ridica o reteta gratuita, ceea ce inseamna ca numarul pacientilor tratati ajunge la 700.000. Judetele cu cea mai mare prevalenta a diabetului zaharat sunt: Arges, Teleorman, Prahova, Ialomita, Giurgiu si Calarasi.
Mai bine, din acest punct de vedere, stau regiunile din vestul si centrul tarii" precizeaza Prof. Univ. Dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
Diabetul zaharat de tip 2 este o afectiune cronica in care pancreasul nu produce suficienta insulina pentru a controla concentratia de glucoza din sange sau in care organismul nu poate utiliza insulina in mod eficace, ceea ce determina concentratiile mari de glucoza din sange.
O noua paradigma in tratamentul diabetului zaharat de tip 2
"Vorbim astazi despre inovatie in acest domeniu pentru ca vorbim despre un tratament al carui mod de actiune este revolutionar. Dapagliflozin este prima molecula, inregistrata in Europa, dintr-o noua clasa de medicamente care actioneaza prin blocarea unei proteine din rinichi, numita co-transportator 2 de sodiu/glucoza (SGLT2). Aceasta este o proteina care absoarbe glucoza din urina transportand-o in circulatia sanguina dupa ce sangele este filtrat in rinichi.
Prin blocarea actiunii acestei proteine (SGLT2), o cantitate mai mare de glucoza este eliminata prin urina, reducand astfel concentratiile de glucoza din sange", mentioneaza Prof. Univ. Dr. Romulus Timar, sef Clinica Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, Timisoara.
Noul tratament are beneficii importante pentru pacienti cu DZ2 dincolo de reducerea glicemiei: scaderea greutatii si a tensiunii arteriale
Diabetul creste in mod dramatic riscul declansarii diverselor probleme cardiovasculare, cum ar fi boli coronariene, infarct miocardic, accident vascular cerebral, ingustarea arterelor si hipertensiunea arteriala. Din pacate, bolile cardiovasculare raman principala cauza de mortalitate pentru pacientii cu diabet.
"Pacientii cu diabet au trebuie sa tina cont de numeroase aspecte. Trebuie sa trateze boala, dar si sa previna sau sa trateze complicatiile care apar ca urmare a acesteia. Aceasta noua clasa terapeutica inseamna pentru pacientul cu diabet zaharat de tip 2 obtinerea cu mai mare usurinta a unor obiective de tratament.
Ceea ce vreau sa comunic este ca obiectivele tratamentului in terapia DZ2 trebuie sa includa pe langa controlul glicemic, scaderea in greutate si scaderea tensiunii arteriale si controlul lipidelor, toate contribuind semnificativ la imbunatatirea calitatii vietii. in plus, noua clasa terapeutica asigura un bun control glicemic, pana la punctul normal, fara sa existe riscul de hipoglicemie, avand in vedere ca hipoglicemia determina aparitia altor riscuri", considera prof. univ. dr Nicolae Hancu, Medic Primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Presedinte de Onoare Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Membru de Onoare al Academiei Romane, Cluj Napoca.
Fiecare clipa castigata este importanta pentru viata pacientilor cu diabet zaharat
"Diabetul zaharat reprezinta o problema globala. Ne confruntam cu mai multe dileme in ceea ce priveste tinerea sub control a acestei epidemii. Una dintre acestea este timpul prea lung scurs de la declansarea bolii pana la diagnosticarea ei. O alta problema este controlul parametrilor glicemici – o interventie precoce pentru reducerea glicemiei cumulata cu un control eficient si al altori factori de risc poate duce la scaderea riscului cardiovascular, in schimb o interventie tardiva poate duce la complicatii majore pentru pacient, amenintatoare de viata, asa cum este infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
Tocmai de aceea, noi, diabetologii, avem si un rol de medici cardiologi preventivi. Progresele facute in depistarea, tratamentul si monitorizarea pacientilor cu diabet zaharat de tip 2, duc la cresterea duratei de viata si a calitatii vietii acestora. Astazi suntem in fata unei noi sanse pentru pacientii din Romania. Toate acestea vin sa se alature eforturilor comune de a-i ajuta pe pacientii cu diabet zaharat sa adere la un stil de viata sanatos dar si la respectarea tratamentului indicat" spune Prof. Univ. Dr. Mariana Graur, din Iasi, Presedinta Societatii de Nutritie din Romania.
Referitor la complicatiile diabetului zaharat de tip 2 si oportunitatile oferite pacientilor din Romania de aceasta noua clasa terapeutica, Conf. Dr. Ioan Veresiu, Presedinte Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, din Cluj Napoca declara:
"Prevalenta obezitatii in randul persoanelor cu DZ de tip 2 este de aproape 90%, deci cu siguranta avem nevoie de un tratament care sa diminueze si acest factor de risc pentru complicatii. Un stil de viata sanatos, dar si tratamentul individualizat aduc succesul in tratamentul pacientilor cu DZ 2. Acest medicament nou care se lanseaza si in Romania se poate administra inca din etapele initiale ale bolii, conform ghidului 2015 ADA/EASD pentru treapta a II-a de tratament, dupa metformin".
"Dapagliflozin este inclus in noua lista de medicamente compensate si conform protocolalelor de prescriere este rambursat in dubla terapie in asociere cu Metformin sau Sulfoniluree sau Insulina, la pacientiii cu functie renala prezervata, atunci cand aceste medicamente, impreuna cu exercitiul fizic si regimul alimentar, nu asigura un control adecvat al diabetului. De mentionat ar fi faptul ca 90% dintre pacientii cu diabet zaharat de tip 2 sunt cardiaci si obeyi", completeaza prof. univ dr. Amorin Popa, Sef Clinica Medicina Interna 2 – Diabetologie, ef Centru Judetean Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Bihor.
Aproape 200 de specialisti diabetologi se intalnesc pentru a discuta noua directie in tratamentul diabetului zaharat de tip 2
Sambata, 4 aprilie, aproape 200 de specialisti din intreaga tara vor participa la un simpozion stiintific pentru a discuta despre noua clasa de medicamente si modul in care Forxiga (dapagliflozin) poate schimba viata pacientilor cu diabet zaharat de tip 2. Provocarea a fost lansata de compania AstraZeneca, cea care a reusit sa aduca si in Romania aceasta noua clasa de tratament.
"Noul tratament se afla deja in ghidurile internationale, deci este de datoria noastra sa prezentam acesta noua alternativa terapeutica in tratarea DZ de tip 2 specialistilor din Romania. Medicii sunt cei care zi de zi lupta alaturi de pacientii lor pentru un control cat mai bun al acestei boli. Misiunea AstraZeneca este de a oferi specialistilor optiuni de tratament inovatoare, mai eficiente", conchide Radu Rasinar, director general AstraZeneca Romania.
Despre AstraZeneca
AstraZeneca este o companie biofarmaceutica centrata pe inovatie, orientata catre cecetarea, dezvoltarea si comercializarea unor medicamente in tratamentul bolilor cardiovasculare, metabolice, respiratorii, inflamatorii, autoimune, cancer, infectii si afectiuni ale sistemului nervos central.
AstraZeneca opereaza in peste 100 de tari iar medicamentele ei inovatoare sunt utilizate de milioane de pacienti in intreaga lume.
Dapagliflozin nu este indicat pentru tratamentul obezitatii si al hipertensiunii arteriale. Modificarea greutatii a fost obiectiv secundar in studiile clinice.
Acest medicament face obiectul unei monitorizari suplimentare. Acest lucru va permite identificarea rapida de noi informatii referitoare la siguranta. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactii adverse suspectate.
Pentru mai multe informatii despre AstraZeneca: http://www.astrazeneca.com
Articole recomandate
- Gustari rapide indicate in diabetul zaharat de tip 2
- Dieta pe baza de plante reduce riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip 2
- Diabetul zaharat de tip 2 si sindromul ovarelor polichistice
- Tratamentul si ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2
- Consecintele diabetului zaharat de tip 2 la copii
- Protectia cardiovasculara a pacientului cu diabet zaharat de tip 2
- Legatura dintre boala Alzheimer si diabet zaharat
- Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent)
- Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii