Nautul, sanatate si savoare
Stire medicala
Bogat in proteine, saruri minerale si vitamine, nautul are o valoare alimentara deosebita, putand inlocui cu succes proteinele din carne. Astfel, nu e de mirare ca este unul dintre cele mai vechi alimente. In urma cu cinci milenii, nautul era cultivat, se pare, in bazinul mediteranean. In lumea latina, era cunoscut drept cicer, nume derivat din grecescul vechi kickere (de unde denumirile actuale de pois chiche - franceza, cece - italiana sau chick pea - engleza). Nautul era un aliment popular in randul claselor sarace din Egipt, Grecia si Roma. Potrivit unei legende, insusi poetul Horatiu, plictisit si dezgustat de luxul roman decadent, savura cu mare placere o mancare buna de naut. O alta legenda spune despre vestitul orator roman Marcus Tullius Cicero ca si-ar fi dobandit numele de familie tocmai din cauza unei alunite de pe fata, in forma de boaba de naut.
Specia de naut care se cultiva in zilele noastre se numeste Cicer Arietinum. Astazi, nautul este extrem de popular in India si in tarile musulmane, regasindu-se in nenumarate feluri de mancare traditionale in Orientul Mijlociu, Africa de Nord, dar si in Italia (mai ales in Sicilia) si in Spania. Raspandirea nautului in lumea intreaga, mai ales in America Latina, se datoreaza exploratorilor spanioli. Odinioara, usurinta cu care se putea prepara un fel de mancare pe baza de naut, doar prin adaugarea de apa, a facut ca nautul sa fie considerat alimentul taranilor si al soldatilor, ajungand doar foarte rar in farfuriile nobililor. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, boabele prajite de naut au fost folosite de europeni pe post de inlocuitor pentru cafea.
In momentul recoltei (in luna mai), nautul este verde. La caldura, se usuca rapid, capatand culoarea specifica, brun deschis. Astazi, tarile cunoscute drept mari producatoare de naut sunt India, China, Pakistan, Mexic si Turcia. In Europa, unde principala tara producatoare de naut este Spania, nautul si-a castigat locul datorita entuziasmului europenilor pentru experientele culinare exotice si incercarilor de gasire a unei alternative la proteinele din carne.
Asemenea tuturor leguminoaselor, nautul este un aliment bogat in proteine de origine vegetala, vitamine (din grupul B), minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, seleniu), oligoelemente (oxid de fier) si fibre.
Un atu al nautului este continutul bogat in fibre insolubile, care ajuta la combaterea constipatiei si controleaza pofta de mancare, producand mult mai repede senzatia de satietate. Fibrele insolubile nu sunt absorbite in intestine. Ele se umfla cu apa si stimuleaza peristaltismul intestinal, curatand intestinele si usurand evacuarea materiilor fecale.
Sarac in grasimi, nautul joaca un rol important si in prevenirea afectiunilor cardiovasculare. Consumul de naut poate reduce nivelul de colesterol rau din sange.
Boabele de naut se pot consuma fie ca atare, fie in salate. In cazul in care nu sunt deja preparate, boabele de naut trebuie lasate in apa, sa se inmoaie, timp de aproximativ 12 ore. Apoi se scurg si se usuca bine inainte de a le pregati, la foc mic. Cele mai cunoscute preparate culinare pe baza de naut sunt cele arabe: couscous (cu boabe intregi de naut), houmos (piure de naut) sau falafel (piure de naut prajit). In diferite colturi ale lumii, faina de naut se foloseste pentru produse de panificatie: in Italia, se obtin din ea asa-numitele panelli, la Marsilia - panisse, in India - Besan Puda, in timp ce in Iran si Afganistan faina de naut este folosita la prepararea biscuitilor.
Ca atare sau preparat, nautul se preteaza la nenumarate retete. Le puteti experimenta si dumneavoastra, alegand nautul boabe de la SanoVita!
Pret la raft: intre 6,5 lei si 7,5 lei (500 g).
Articole recomandate
- Alimente care determina constipatia
- Dieta pentru hipoglicemie
- Piramida alimentatiei
- Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva c ...
- Proteinele in dieta vegana
- Profilul nutritional al alimentelor
- Dieta Pritikin
- Alimente bogate in carbohidrati
- 9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa