Mutatia D614G a coronavirusului, de pana la 10 ori mai infectioasa! A fost identificata si la pacientii romani
Stire medicala
O mutatie din ce in ce mai comuna a virusului SARS-CoV-2, identificata in Europa, America de Nord si in parti din Asia, face virusul sa se transmita mai usor, dar sa fie mai putin mortal, a declarat Presedintele Societatii Internationale pentru Boli Infectioase, Paul Tambyah.
Dovezile stiintifice arata ca proliferarea mutatiei D614G a noului coronavirus in anumite parti ale lumii coincide cu o scadere a ratei mortalitatii, virusul devenind si mai putin letal.
Aceasta mutatie a fost descoperita inca din luna februarie de catre oamenii de stiinta si a circulat in Europa si America, potrivit OMS, care a precizat ca nu exista dovezi ca aceasta mutatie a condus la imblolnaviri mai grave.
Recent, directorul general pentru sanatate din Malaezia, Noor Hisham Abdullah, a recomandat cresterea vigilentei publice dupa ce autoritatile au detectat ceea ce ele cred ca ar fi mutatia D614G a noului coronavirus in doua focare recente.
Mutatia D614G a fost identificata si la pacientii romani
Potrivit unui studiu realizat de MedLife, mutatia D614G a fost detectata inca de acum doua luni, intr-un procent de 96%, si la pacientii din Romania.
Din cele 100 de probe analizate incepand cu luna iunie, de la pacienti infectati din diferite regiuni ale tarii, doar 4 nu prezentau aceasta mutatie. Cu toate acestea, nu au fost identificate date care sa dovedeasca faptul ca pacientii infectati cu tulpina D614G a virusului SARS-COV-2 au dezvoltat forme mai severe ale bolii.
De altfel, studiile spun ca mutatia D614G nu reprezinta un factor mai mare de risc pentru mortalitate, asa cum o reprezinta prezenta comorbiditatilor sau varsta pacientului. De asemenea, este putin probabil ca elaborarea vaccinurilor sa fie afectata de prezenta acestei mutatii.
Sursa: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-mutation/infectious-covid-19-mutation-may-be-a-good-thing-says-disease-expert-idUSKCN25E08Y
1.346 de noi cazuri de coronavirus in Romania! Cele mai multe imbolnaviri in continuare in Bucuresti!
Capitala continua sa fie pe primul loc in ceea ce priveste numarul de cazuri de COVID-19. In ultimele 24 de ore au fost inregistrate 173 imbolnaviri doar in Bucuresti, potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategica. Urmatoarele judete cu cele mai multe cazuri de coronavirus sunt Prahova, cu 108 imbolnaviri, Bihor, cu 85 si Brasov cu 70 de cazuri noi.
Pana astazi, 20 august, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 74.963 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. In ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 1.346 de noi cazuri de COVID-19, din 24.323 teste. La terapie intensiva sunt internati 489 de pacienti.
De asemenea, au fost raportate 48 de decese (31 barbati si 17 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Arges, Bacau, Bihor, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Caras - Severin, Cluj, Dambovita, Dolj, Galati, Gorj, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Suceava, Tulcea, Vaslui, Municipiul Bucuresti.
Dintre acestea, 4 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 40-49 ani, 7 la categoria 50-59 ani, 15 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 11 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 11 decese la categoria de peste 80 de ani. 46 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar doi pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati.
De la debutul pandemiei, 34.196 pacienti au fost declarati vindecati si 8.820 pacienti asimptomatici au fost externati la 10 zile dupa depistare.
A scazut media de varsta a persoanelor infectate cu COVID-19
Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, afirma ca in ultima perioada se observa o scadere a mediei de varsta a persoanelor infectate cu noul coronavirus, dar si o crestere a numarului de cazuri grave la persoane relativ tinere.
Romania se afla in cea de-a doua faza sau a doua cocoasa a primului val pandemic, potrivit Ministrului. Acesta spune ca respectarea unor reguli va duce la scaderea transmiterii in comunitate si la scaderea numarului de cazuri.
Articole recomandate
- Coronavirus sau gripa? Cum le deosebim?
- Spirtul - bun sau nu impotriva noului coronavirus? Care sunt cei mai buni de ...
- Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care suferi
- Cum este influentata starea de spirit de pandemia de coronavirus
- Cum afecteaza coronavirusul persoanele cu anxietate sociala?
- Care este calea cea mai usoara prin care se transmite coronavirusul? Ce poti ...
- Cauzele genetice ale avortului spontan - Mutatii, deletii si mozaicism
- Cum ne putem feri de infectiile din spital?
- Imunoterapia oncologica moderna in tratarea cancerelor solide la pacientii a ...
Citeste pe aceeasi tema
- Ce ar trebui sa stii despre variantele si mutatiile SARS-CoV-2?
- Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
- Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
- Pandemia de coronavirus: ce trebuie sa faci atunci cand vrei sa calatoresti?
- Cum sa eviti infectia cu coronavirus, dar si alte infectii gripale