Ministerul Sanatatii anunta ca vor fi 900 de centre de vaccinare anti-COVID
Stire medicala
Ministerul Sanatatii anunta infiintarea a 900 de centre de vaccinare impotriva Covid-19, in perioada urmatoare. Urmeaza ca in cursul acestei saptamani sa se definitiveze numarul acestora la nivel national.
Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a participat recent la o videoconferinta privind vaccinarea impotriva COVID-19, sustinuta impreuna cu reprezentantii directiilor de sanatate pentru verificarea stadiului si a modului de organizare a centrelor de vaccinare.
„Astazi incepem un lung sir de intalniri virtuale pentru pregatirea campaniei de vaccinare impotriva COVID-19 care va fi coordonata de catre Comitetul National. Asteptam finalizarea propunerilor pentru organizarea centrelor de vaccinare, atat cele din unitatile de vaccinare, cat si cele din alte spatii identificate. Trebuie sa colaborati la nivel local cu reprezentantii prefecturilor si cei ai comitetele judetene de urgenta care va vor acorda tot sprijinul", a declarat Nelu Tataru, conform HotNews.
Pana acum au fost identificate 302 centre de vaccinare in unitati sanitare pentru demararea imunizarii personalului medical si 597 de centre in alte spatii, pentru etapele de vaccinare II si III.
Directiile de sanatate publica au termen ca pana in 9 decembrie sa transmita informatiile finale privind identificarea spatiilor in care vor fi infiintate centrele de vaccinare, dar si privind resursa umana care va fi implicata in constituirea echipelor de vaccinare.
Surse:
https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-24470643-aproape-900-viitoare-centre-vaccinare-pentru-covid-19-identificate-ministerul-sanatatii.htm
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/900-de-centre-de-vaccinare-pentru-campania-de-imunizare-a-populatiei-cate-vor-fi-organizate-in-spitale-1414562
Vaccinul anti-COVID dezvoltat de AstraZeneca este primul cu rezultate validate de un jurnal stiintific
Vaccinul impotriva noului coronavirus, dezvoltat de AstraZeneca si Universitatea Oxford, a devenit primul vaccin din lume ale carui rezultate de eficiente au fost validate de o revista stiintifica - The Lancet.
Eficienta totala a vaccinului AstraZeneca-Oxford a fost calculata la 70,4%, peste pragul minim de 50% cerut de Administratia americana pentru Alimente si Medicamente (FDA) pentru aprobarea unui vaccin.
Studiul din The Lancet arata ca vaccinul dezvoltat de AstraZeneca si Oxford este, in general, sigur fiindca doar 3 din cei 24.000 de voluntari au dezvoltat efecte secundare severe intr-o perioada de trei luni si jumatate de monitorizare. Mai mult decat atat, cercetatorii nu sunt siguri ca efectele secundare au fost cauzate de acest vaccin.
Oamenii de stiinta nu au putut sa confirme, insa, durata pentru care acest vaccin asigura imunitate impotriva noului coronavirus.
Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca si Universitatea Oxford foloseste o versiune slabita a unui virus de raceala comun de la cimpanzei si contine proteine din structura externa a virusului SARS-COV-2.
Compania farmaceutica a anuntat, in noiembrie, ca va avea disponibile 200 de milioane de doze de vaccin pana la sfarsitul anului. In primul trimestru al anului viitor vor putea fi disponibile 700 de milioane de doze de vaccin in toata lumea.
Surse:
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32623-4/fulltext
https://www.sciencemediacentre.org/lancet-publication-of-the-oxford-astrazeneca-phase-3-covid-19-vaccine-trial/
https://www.nbcnews.com/news/world/oxford-astrazeneca-announces-first-peer-review-covid-vaccine-study-questions-n1250364
STUDIU. Care sunt simptomele COVID-19 care se pot resimti si la 6 saptamani de la infectare
Unele simptome specifice noului coronavirus sunt resimtite dupa mai mult de sase saptamani in unul din trei cazuri. Este vorba despre oboseala, insuficienta respiratorie si/ sau pierderea gustului.
Concluzia apartine celui mai recent studiu realizat de catre cercetatorii de la Universitatea din Geneva care, alaturi de alte institutii, au urmarit evolutia a 699 de pacienti COVID. O treime dintre acestia au semnalat simptome si dupa cea de-a sasea saptamana de la infectare.
Simptomele cele mai comune sunt oboseala, urmata de insuficienta respiratorie, pierderea mirosului si a gustului, precum si, in proportie mai mica, tuse persistenta si dureri de cap.
Expertii au explicat ca studiul va urmari pacientii si pe termen mai lung, de trei, sase si 12 luni dupa contractarea virusului, in asa fel incat sa inteleaga mai bine consecintele pe termen lung ale COVID-19.
Surse:
https://www.news-medical.net/news/20201208/Troublesome-COVID-19-symptoms-could-last-more-than-6-weeks.aspx
https://www.aa.com.tr/en/latest-on-coronavirus-outbreak/covid-19-symptoms-could-last-6-weeks-geneva-study/2070025
7.365 de noi cazuri de COVID-19 raportate in ultimele 24 de ore. Situatia pe judete
Alte 7.365 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, in urma a 31.458 de teste. O scadere usoara fata de ziua precedenta, in ceea ce priveste numarul de cazuri noi de coronavirus!
Bilantul a ajuns la 532.040, potrivit datelor transmise de Grupul de comunicare strategica. in ultima zi alte 161 de persoane au murit din cauza noului coronavirus, iar la terapie intensiva sunt internati 1.271 de pacienti, in scadere fata de zilele precedente.
Capitala continua sa inregistreze cele mai multe cazuri de COVID-19, astazi fiind raportate 1.946 de imbolnaviri, la fel ca ieri. Topul judetelor cu cele mai multe imbolnaviri noi este dechis de Constanta, cu 520 de cazuri, mai multe fata de ziua anterioara, cand au fost raportate 281 de cazuri de COVID-19.
Judetele cu cele mai multe cazuri de COVID-19 inregistrate in ultimele 24 de ore sunt:
• Bucuresti - 1.946 cazuri noi
• Constanta - 520 cazuri noi
• Cluj - 366 cazuri noi
• Brasov - 341 cazuri noi
Rata de infectare cu noul coronavirus in Bucuresti este in crestere, ajungand miercuri la 8,09 de cazuri la mia de locuitori fata de 7,39 cu o zi in urma. In Ilfov a scazut de la 9,88 la 9,54.
Si in Constanta indicele incidentei cazurilor de COVID este in scadere de la 7,93, cat a fost ieri, la 7,63 azi.
Judetele cu cea mai mare rata de infectare sunt:
• Ilfov - 9,54 cazuri la mia de locuitori
• Bucuresti - 8,09 cazuri la mia de locuitori
• Constanta - 7,63 cazuri la mia de locuitori
• Cluj - 6,35 cazuri la mia de locuitori
• Brasov - 5,82 cazuri la mia de locuitori
In intervalul 08.12.2020 (10:00) – 09.12.2020 (10:00) au fost raportate 161 de decese (90 barbati si 71 femei), mai putine fata de ieri, cand au fost inregistrate 218 decese.
Pacientii erau internati in spitalele Alba, Arad, Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Mures, Olt, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov si Municipiul Bucuresti.
Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 40-49 de ani, 14 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 38 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 65 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 43 decese la categoria de peste 80 de ani.
155 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar pentru 6 pacienti decedati nu au fost inregistrate comorbiditati.
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.430. Dintre acestea, 1.271 sunt internate la ATI.
De la debutul pandemiei, 425.816 pacienti au fost declarati vindecati.
Articole recomandate
- Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
- Pandemia de coronavirus: ce trebuie sa faci atunci cand vrei sa calatoresti?
- Cum sa eviti infectia cu coronavirus, dar si alte infectii gripale
- Coronavirus sau gripa? Cum le deosebim?
- Spirtul - bun sau nu impotriva noului coronavirus? Care sunt cei mai buni de ...
- Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care suferi
- Cum este influentata starea de spirit de pandemia de coronavirus
- Cum afecteaza coronavirusul persoanele cu anxietate sociala?
- Care este calea cea mai usoara prin care se transmite coronavirusul? Ce poti ...