Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

MedLife: “Am analizat prin pre-screening alte 197 de probe din 8 orase mari din tara. Desi acestea nu prezinta tulpina Omicron, sunt sanse foarte mari ca in perioada imediat urmatoare sa asistam la o crestere accelerata a infectiilor cu noua tulpina"

Actualizat la data de: 22 Decembrie 2021
MedLife: “Am analizat prin pre-screening alte 197 de probe din 8 orase mari din tara. Desi acestea nu prezinta tulpina Omicron, sunt sanse foarte mari ca in perioada imediat urmatoare sa asistam la o crestere accelerata a infectiilor cu noua tulpina

MedLife: “Am analizat prin pre-screening alte 197 de probe din 8 orase mari din tara. Desi acestea nu prezinta tulpina Omicron, sunt sanse foarte mari ca in perioada imediat urmatoare sa asistam la o crestere accelerata a infectiilor cu noua tulpina, date fiind numarul mare de persoane care se intorc in tara de sarbatori si rata crescuta de infectiozitate a noii tulpini.

Probabil ca fiecare roman se va intalni cu tulpina Omicron la un moment dat, ar fi bine sa fie deja vaccinat”

Este a doua saptamana consecutiva de evaluare pre-screening realizata in laboratoarele MedLife, in acest interval fiind analizate 197 de probe.
• Desi pana acum nu au existat suspiciuni de Omicron pe lotul studiat, specialistii MedLife sustin ca acest lucru nu inseamna ca tulpina Omicron nu circula pe teritoriul Romaniei ci ca, probabil, inca nu are o raspandire comunitara larga.
• Probabil ca fiecare roman se va intalni la un moment dat cu Omicron. Conform datelor colectate de OMS privind viteza foarte mare de raspandire in tari unde tulpina Omicron e deja dominanta, aceasta poate avea o crestere spectaculoasa de cazuri identificate, de la cateva cazuri la mii de cazuri pe zi.
• Specialistii MedLife anticipeaza o crestere a numarului de infectari cu tulpina Omicron in perioada imediat urmatoare cauzata, in principal, de rata mult mai mare de transmitere a noii tulpini si fluxul mare de romani care vin in tara in aceasta perioada.
• MedLife sustine efortul autoritatilor de a combate raspandirea noii tulpini si continua evaluarea pre-screening saptamanala, respectiv secventierea genomului virusului pentru cazurile suspecte.
• Vaccinarea, respectarea masurilor impuse de autoritati si a masurilor de protectie raman singurele solutii pentru a tempera valul 5 al pandemiei. MedLife sustine intentia autoritatilor de a introduce testarea periodica a persoanelor nevaccinate in cadrul companiilor.

In contextul cresterii numarului de infectari cu varianta Omicron la nivel mondial, MedLife continua demersurile de cercetare si anunta rezultatele obtinute in urma evaluarii pre-screening a unui nou lot de probe COVID-19 pozitive, provenite din Bucuresti, Timisoara, Cluj, Brasov, Arad, Craiova, Targu Jiu si Targu Mures. Astfel, pentru cele 197 de probe analizate aleatoriu in ultimele 2 saptamani nu au fost identificate suspiciuni de Omicron care s-ar putea preta pentru secventiere ulterioara.

Ce inseamna evaluare pre-screening a genomului?

Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) a recomandat statelor membre implementarea unor strategii de pre-screening a genomului virusului SARS-CoV-2 pentru variantele care determina ingrijorare la nivel mondial, asa cum este si Omicron. in acest fel, sunt secventiate doar probele care, in urma pre-screening-ului, ridica suspiciuni de infectie cu tulpina respectiva.

Exista un kit care ne permite sa facem un screening, in urma caruia sa avem un indiciu ca s-ar putea sa avem de-a face cu varianta Omicron. Daca apare o astfel de suspiciune trebuie sa secventiem pentru a avea o confirmare ferma. insa, in cazul de fata, nu am avut indicii privind prezenta tulpinii Omicron. Cu toate acestea, ne asteptam ca in perioada imediat urmatoare numarul suspiciunilor si implicit, al cazurilor de Omicron sa creasca, avand in vedere gradul mare de transmisibilitate a noii tulpini si eficienta mai redusa a vaccinurilor in fata acesteia”, a declarat Dumitru Jardan, biolog si doctor in stiinte medicale, coordonator stiintific al studiului de secvetiere desfasurat de MedLife.

Este absolut necesara aplicarea si respectarea unor masuri restrictive in perioada sarbatorilor pentru a putea preveni si limita efectele valului 5 al pandemiei”

Autoritatile au anuntat ca in ultimele zile au fost inregistrate in medie 100.000 de persoane intrate in tara in decurs de doar 24 de ore. in acest sens, cu scopul de a combate raspandirea COVID-19, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a stabilit un set minim de masuri restrictive, valabil pana pe 8 ianuarie 2022, pentru persoanele care sosesc in Romania in perioada sarbatorilor de iarna, in functie de riscul de infectare pe care il implica fiecare situatie in parte.

Este a doua saptamana consecutiva in care facem evaluare pre-screening a genomului si, desi probele analizate pana acum in laboratoarele noastre nu au ridicat suspiciuni de Omicron, sunt sanse mari ca in perioada imediat urmatoare sa asistam la o crestere accelerata a infectiilor cu noua tulpina, dat fiind numarul mare de persoane care se intorc in tara de sarbatori. Asa cum am semnalizat in vara iminenta valului 4 determinat de Delta, in acest moment discutam despre o iminenta a valului 5, urmand sa asistam, cel mai probabil, in perioada imediat urmatoare la o crestere abrupta a cazurilor determinate de tulpina Omicron. De altfel, datele publice din strainatate au aratat ca aceasta tulpina a generat in tari cu un nivel foarte ridicat de vaccinare mii si zeci de mii de cazuri pe zi intr-un interval foarte scurt de timp. Este evident si, totodata inevitabil ca dupa sarbatori vom inregistra o crestere accelerata a cazurilor de imbolnavire cu tulpina Omicron. Toti ne vom intalni cu virusul la un moment dat, e doar alegerea noastra daca o vom face vaccinati sau nu. Sustinem fara rezerve vaccinarea si determinarea autoritatilor de a introduce obligativitatea vaccinarii sau a testarii periodice a persoanelor nevaccinate in cadrul companiilor. Oamenii trebuie sa inteleaga faptul ca respectarea unui set de masuri si vaccinarea sunt singurele solutii pentru a preveni si limita efectele valului 5. Altfel, riscam sa ne confruntam cu o crestere abrupta a numarului de cazuri grave, iar situatia din spitale sa devina din nou critica”, a declarat Mihai Marcu, CEO si Presedinte MedLife Group.

Pana in prezent, pe teritoriul Romaniei au fost confirmate 16 cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2. La nivel mondial, aceasta noua varianta a coronavirusului a fost raportata in 89 de ari, iar numarul cazurilor se dubleaza in 1,5 - 3 zile in zonele cu transmitere comunitara, a anunat, pe 18 decembrie, Organizaia Mondiala a Sanataii (OMS).

Noua tulpina se raspandete foarte rapid chiar si in arile cu niveluri ridicate de imunitate a populaiei, dar deocamdata nu este clar daca acest lucru este cauzat de capacitatea virusului de a se sustrage imunitaii organismului, de transmisibilitatea sa crescuta sau de o combinaie a celor doua, se mai arata in declaratiile reprezentatilor OMS.
Pentru a putea veni in sprijinul autoritatilor cu informatii actualizate, care sa contribuie la limitarea raspandirii acestei tulpini, reprezentantii MedLife anunta faptul ca vor continua evaluarile pre-screening saptamanal si vor secventia in consecinta, in functie de rezultatele obtinute.

***
Despre Sistemul Medical MedLife:

Sistemul Medical MedLife a pornit acum aproape trei decenii, s-a dezvoltat sanatos si a devenit cel mai mare furnizor de servicii medicale private din Romania. Antreprenorii romani, care au pus bazele acestei companii, au investit si s-au implicat pentru a aduce schimbare in sistemul de sanatate romanesc, au crezut in inovatie si au indraznit sa tinteasca cat mai sus, pentru a oferi pacientilor romani calitate, profesionalism, grija si respect pentru nevoile lor.

Compania opereaza cea mai extinsa reea de clinici, una din marile reele de laboratoare medicale, spitale generale i specializate i are cea mai mare baza de clieni corporate pentru Pachete de Prevenie in Sanatate din ara. Este, de asemenea, din punct de vedere al vanzarilor, unul dintre cei mai mari jucatori de servicii medicale private din Europa Centrala si de Est.

Grupul MedLife are un istoric de succes in ceea ce priveste atat cresterea organica, cat si cresterea prin achizitii. Echipa sa puternica si experimentata de management, a fost capabila sa creeze si sa gestioneze aceste oportunitati de crestere, dobandind cunostinte si experienta valoroase, care sa ii permita gasirea celei mai bune cai pentru continuarea cu succes a extinderii.

Fiind o companie romaneasca cu traditie, MedLife a ales sa se listeze la Bursa din Romania, fiind un model al listarilor pe piata locala de capital. A deschis orizonturi, iar prin guvernanta corporativa pe care o are implementata, a inspirat si alte companii locale spre a porni pe acest drum si a ajuta la dezvoltarea capitalului romanesc si a economiei. Actiunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzactionare pe piata reglementata la vedere administrata de Bursa de Valori Bucuresti, Categoria Premium, avand simbolul de tranzactionare ″M″.

In perioada de pandemie MedLife a reusit sa joace un rol esential in societate si sa capete un statut de lider in monitorizarea pandemiei prin implicarea activa in zona de cercetare.

Compania continua sa investeasca in proiecte cu impact asupra comunitatii locale in tehnologie si infrastructura. Creaza locuri de munca si dezvolta un ecosistem care contribuie la dezvoltarea si mentinerea unei Romanii sanatoase.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate