Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

MedLife a identificat 46 de cazuri noi de infectare cu subvarianta BA.2 in urma procesului de secventiere a 171 de probe

Actualizat la data de: 21 Februarie 2022
MedLife a identificat 46 de cazuri noi de infectare cu subvarianta BA.2 in urma procesului de secventiere a 171 de probe

Desi prevalenta acestei subvariante Omicron pe loturile MedLife a crescut de pana la 9 ori in ultimele doua saptamani, evolutia numarului de cazuri la nivel national nu pare afectata in acest moment. Ramane de vazut daca vom asista la o prelungire a valului 5 sau nu”

- In urma secventierii unui nou lot de 171 probe, MedLife a identificat 46 cazuri de infectare cu subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron, 124 de cazuri cu tulpina originala BA.1 si un caz cu B.1.1.161.
- Se confirma faptul ca Omicron pare ca a inlocuit Delta in Romania. Este a doua oara consecutiv cand specialistii MedLife nu au identificat niciun caz cu tulpina Delta pe lotul studiat.
- Specialistii atrag atentia ca in interval de doua saptamani, procentul probelor identificate cu subvarianta BA.2 a crescut de 3% la 27% pe loturile studiate.
- Cele mai multe probe indentificate cu BA.2 provin din Brasov si Bucuresti.
- Desi dinamica este una accentuata pe lotul studiat, in acest moment aceasta subvarianta nu pare sa impacteze evolutia numarului de cazuri la nivel national. Ramane de vazut daca Romania va inregistra o prelungire a valului 5 sau nu.
- Sunt 12 saptamani de cand MedLife monitorizeaza evolutia tulpinii Omicron pe teritoriul Romaniei. in aceasta perioada, MedLife a secventiat 586 de probe si a realizat prescreening pentru 806 probe provenite din cele mai importante orase la nivel national. Compania continua procesul de monitorizare pentru a urmari evolutia pandemiei.

MedLife continua studiul de secventiere a genomului virusului SARS-CoV-2 si anunta noi rezultate privind cazurile de infectare cu subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron. Concluziile acestei etape a studiului arata ca, din cele 171 de probe secventiate, provenite din mai multe orase din tara, 46 au fost depistate cu subvarianta BA.2 a virusului, in timp ce restul de 124 de probe contin varianta initiala BA.1. si o proba - varianta B.1.1.161 (o tulpina cunoscuta de aproximativ un an, dar care in acest moment nu prezinta interes).

Potrivit studiului, prevalenta infectarilor cu BA.2 a inregistrat o crestere importanta in ultimele doua saptamani, de data aceasta fiind identificate de aproape 9 ori mai multe cazuri fata de ultima secventiere facuta de specialistii MedLife (evolutie de la 3% la 27% in interval de 2 saptamani pe lotul de studiu MedLife).

Probele secventiate in cadrul studiului MedLife provin din Brasov, Constanta, Vaslui, Iasi, Galati, Tulcea, Bucuresti si Targoviste. Cele mai multe cazuri cu subvarianta BA.2 provin din Brasov si Bucuresti.

“Daca in urma cu doua saptamani prevalenta BA.2 era de 3% pe lotul studiat la acel moment, astazi am ajuns la o prevalenta de 27% pe noul lot analizat, ceea ce confirma ritmul accelerat de raspandire a acestei subvariante Omicron. insa, dincolo de gradul ridicat de contagiozitate si de raspunsul limitat la vaccin, se pare ca BA.2 se aseamana cu tulpina Delta din punct de vedere al severitatii bolii, avand capacitatea de a provoca forme mai grave. Ramane de vazut, insa, daca BA.2 va influenta sau nu o prelungire a valului 5 ”, a declarat Dumitru Jardan, biolog si doctor in stiinte medicale, coordonatorul studiului de secventiere realizat de MedLife.

Prevalenta subvariantei BA.2, in crestere chiar si in tarile care au atins deja varful valului 5 al pandemiei, generat de tulpina initiala Omicron

Identificata pentru prima oara in Africa de Sud, in decembrie 2021, subvarianta BA.2 are peste 30 de mutatii in comun cu varianta Omicron BA.1, dar si 28 de mutatii aditionale, majoritatea fiind localizate la nivelul proteinei Spike. insa, spre deosebire de versiunea initiala, subvarianta BA.2 este mai greu de identificat prin testele de screening.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la inceputul lunii februarie, BA.2 reprezenta 20% din totalul cazurilor de infectare cu Omicron raportate la nivel global, fiind detectata in 74 de tari si 47 de state din SUA. Specialistii avertizeaza ca noua subvarianta este pe un trend ascendent inclusiv in tarile care au atins deja varful valului 5 al pandemiei, generat de tulpina initiala Omicron, ceea ce ar putea indica o prelungire a valului 5.

Datele OMS arata ca BA.2 ar putea fi chiar si de doua ori mai contagioasa decat varianta initiala BA.1. in plus, studiile internationale sugereaza capacitatea noii subtulpini de a provoca forme mai severe de boala decat varianta initiala si de a ocoli raspunsul imun obtinut prin vaccinare. Toate aceste caracteristici ale BA.2 se bazeaza pe modificarile genetice suferite de virus, noua subvarianta avand zeci de mutatii noi fata de tulpina originala Omicron.

“Evolutia virusului SARS-CoV2 de-a lungul celor doi ani de pandemie ne-a aratat capacitatea sa de a se adapta, astfel incat sa se poata raspandi cat mai mult si cat mai repede. Odata cu aceasta raspandire rapida, cresc sansele sa apara noi mutatii, ajustate in functie de noii factori de rezistenta ai organismului. Un exemplu foarte elocvent este tulpina Omicron, care a putut afecta mult mai usor si persoanele vaccinate in comparatie cu tulpina Delta, responsabila de valul anterior. Acelasi lucru s-a intamplat si cu BA.2, care reprezinta, de fapt, o varianta Omicron «imbunatatita» din punct de vedere al virusului”, a adaugat biologul Dumitru Jardan.

„Trebuie sa ne raportam cu precautie la finalul valului 5 al pandemiei”

Desi Romania pare ca a depasit varful valului 5 al pandemiei, dat fiind faptul ca numarul imbolnavirilor a intrat pe o panta descendenta, si se vorbeste deja despre sfarsitul pandemiei, specialistii in sanatate inca privesc cu precautie aceste previziuni, mai ales in contextul raspandirii subvariantei BA.2.

“Tinand cont de dinamica subvariantei BA.2 din ultimele doua saptamani, cel putin pe loturile analizate de noi, trebuie sa ne raportam cu precautie la finalul valului 5 al pandemiei si sa avem in vedere si scenariul pesimist, in care am putea inregistra un al doilea varf al acestui val, determinat de noua subtulpina. Daca ritmul de raspandire a subvariantei BA.2 se mentine la acest nivel, sunt sanse ca Romania sa inregistreze o prelungire a valului 5.
Asadar, nu e momentul sa lasam in totalitate garda jos sau sa ne relaxam. Respectarea masurilor de preventie si vaccinarea cu schema completa, inclusiv doza booster, raman in continuare esentiale pentru a iesi cat mai curand din acest val. Pandemia nu s-a incheiat. Este foarte probabil ca dupa acest val sa urmeze si alte tulpini. Vom trai cu acest virus mult timp de acum inainte. Este nevoie sa ne adaptam si sa ramanem in continuare prudenti”, a declarat Mihai Marcu, Presedinte & CEO MedLife Group.

***
In calitate de lider al pietei de servicii medicale private si mai ales, de companie cu capital romanesc, Sistemul Medical MedLife a pus bazele unui centru local de cercetare, menit sa sprijine eforturile autoritatilor in lupta cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, compania s-a implicat activ in monitorizarea pandemiei la nivel national, desfasurand pana in prezent 8 studii, exclusiv cu resursele si fondurile proprii. Investitiile companiei in cercetare depasesc la acest moment 1 milion de euro.

MedLife a demerat prima cercetare in aprilie 2020, fiind primul si cel mai amplu studiu din Europa Centrala si de Est cu privire la gradul de imunizare naturala a populatiei Romaniei la COVID-19. Ulterior, compania a desfasurat un studiu pentru a identifica rata de imunizare la noul coronavirus in randul populatiei din Suceava, oras considerat epicentrul epidemiei din Romania in primavara anului 2020. De asemenea, MedLife a fost singura companie care a initiat un studiu in parteneriat cu Institutul de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals si Spitalul Clinic Colentina pentru a urmari evolutia titrului de anticopi la persoanele confirmate pozitiv cu COVID-19 prin testare RT-PCR.

Divizia de cercetare MedLife a fost singura care a studiat orginea virusului SARS-CoV-2 care circula pe teritoriul Romaniei, modalitatea sa de transmitere, dar si prezenta tulpinilor care determina ingrijorare, urmarind evolutia tulpinii britanice (Alpha), identificand primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africana din Romania si monitorizand evolutia in dinamica a tulpinii Omicron in urma proceselor de secventiere si evaluare pre-screening.

Alte studii desfasurate de MedLife au vizat evaluarea gradului de imunizare dobandita natural sau in urma vaccinarii, in Romania, la nivel urban, dar si evaluarea raspunsului imun post-vaccinare, prin urmarirea in dinamica a titrului de anticorpi la 14 zile, 3 luni si respectiv, 6 luni dupa rapel. Compania a continuat cercetarea pentru a monitoriza evolutia gradului de imunitate si dupa administrarea dozei booster. Totodata, inainte de izbucnirea valului generat de tulpina Delta, MedLife a realizat un sondaj privind intentia de vaccinare a romanilor impotriva COVID-19.

Odata cu demersurile derulate consecvent si la o scara ampla, MedLife a devenit primul operator de servicii medicale private care a facut din cercetare un obiectiv strategic. Compania continua sa se concentreze pe zona de cerecetare, in acest sens, luand decizia de a investi intre 3 si 5 milioane de euro pentru amenajarea unui nou laborator de biosecuritate grad III, o premiera in regiune, in cadrul caruia se va lucra cu virusuri vii.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate