Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Medicii de familie si cooperarea institutionala au avut contributii decisive la succesul retetei electronice

Actualizat la data de: 16 Aprilie 2014
Medicii de familie si cooperarea institutionala au avut contributii decisive la succesul retetei electronice

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) ii felicita pe cei 11200 de medici de familie din Romania pentru contributia decisiva la succesul Sistemului Informatic de Prescriptie Electronica (SIPE) care a castigat saptamana trecuta marele premiu la categoria Enterprise Solution of the Year, la Londra.

Reusita exceptionala pentru sistemul asigurarilor de sanatate si pentru informaticienii din Romania se datoreaza in cea mai mare masura medicilor de familie din Romania, care au sprijinit proiectul retetei electronice de la inceput, precum si cooperarii institutionale, avand scopul declarat de a isi sprijini pacientii pentru a se adapta rapid la noul sistem de prescriere.

“La data de 1 februarie 2012, cand a fost demarat proiectul Retetei Electronice, am raspuns apelului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru sprijin si consiliere. Am gandit impreuna de la zero ambitiosul proiect SIPE, pe parcursul mai multor intalniri. A fost o cooperare binevenita care a contribuit la succesul obtinut saptamana trecuta de proprietarii si dezvoltatorii SIPE la Londra.” – Dr. Doina Mihaila, presedinte FNPMF

“Reprezentantii CNAS au fost invitati la manifestarile noastre stiintifice, in sesiuni dedicate retetei electronice, pentru a isi prezenta proiectul, dar si pentru a prelua problemele semnalate ulterior. Ne-am alaturat apoi acestora in emisiuni televizate si conferinte de presa pentru a explica pacientilor nostri reteta electronica. Am propus si sustinut variantele pentru cazurile cand nu va exista acces la internet sau la curent electric ori cand SIPE va avea mici blocaje. De asemenea am gasit o solutie pentru retetele prescrise in cazul consultatiilor la domiciliu.” – Dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF

In prima luna de implementare, deja 96% din medicii de familie foloseau retetele electronice, in prezent procentul acestora atingand 99%, conform datelor comunicate de CNAS. Exceptiile sunt cauzate de accesul deficitar mentionat, in special in anumite zone rurale.

FNPMF si SNMF isi manifesta in continuare disponibilitatea spre comunicare si cooperare in toate aspectele ce tin de sistemul de sanatate. Ne dorim ca si viitoarele proiecte de informatizare ale CNAS, printre care Dosarul Electronic de Sanatate si cardul electronic de asigurat, sa fie construite pe baza transparentei, onestitatii si cooperarii. Acestea includ si construirea si respectarea legislatiei, precum si organizarea unor dezbateri publice adecvate dimensiunii si importantei subiectului in societatea romaneasca.

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) este o organizatie profesionala, stiintifica, nonguvernamentala, apolitica, de drept privat, cu personalitate juridica, constituita din organizatii judetene, cu personalitate juridica, ale medicilor de familie din judetele Romaniei si a municipiului Bucuresti.

Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federatie patronala care reuneste organizatii patronale ale medicilor de familie. Federatia are caracter non profit, apolitic si neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, sustinerea ai aprobarea intereselor membrilor sai in relatiile cu autoritatile publice, cu sindicatele si cu alte persoane juridice si fizice.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate