Medicamentul antiviral care ar opri complet raspandirea noului coronavirus in 24 de ore. STUDIU
Stire medicala
Un medicament antiviral opreste „complet” raspandirea coronavirusului in 24 de ore, potrivit unui studiu publicat in Nature Microbiology. Medicamentul a fost initial proiectat sa trateze gripa si sa impiedice virusul sa se inmulteasca.
Chiar daca omenirea asteapta cu sufletul la gura vaccinul care ar putea pune capat pandemiei de COVID-19, cata vreme nu este posibila vaccinarea in masa este importanta oprirea raspandirii comunitare. Potrivit studiilor de la Institute of Biomedical Sciences of Georgia State University, noul medicament antiviral MK–4482 / EIDD–2801 sau Monulparivir a reusit sa opreasca transmiterea noului coronavirus in numai 24 de ore.
„Este prima demonstratie a unui medicament ce poate fi administrat pe cale orala, care blocheaza repede transmiterea virusului SARS-COV-2, asa ca s-ar putea sa fie revolutionar”, scriu cercetatorii in articolul publicat in revista Nature Microbiology.
Expertii dezvaluie ca testele au fost efectuate pe dihori si s-a observat ca prezentau o reducere a volumului de particule virale. Apoi dihorii au fost alaturati unora care nu fusesera tratati. Niciunul din dihorii din al doilea grup nu a fost infectat cu noul coronavirus.
„Suntem de parere ca dihorii sunt un model reprezentativ de transmitere, deoarece ei raspandesc cu usurinta SARS-COV-2, dar cei mai multi nu fac o boala grava, ceea ce este foarte similar cu transmiterea virusului la adultii tineri”, explica dr. Robert Cox, coautor principal al studiului.
Daca datele observate la dihori se vor confirma la oameni, pacientii COVID-19 tratati cu Monulparivir ar putea deveni non-infectiosi dupa 24 de ore de la inceperea tratamentului.
Tratamentul cu Monulparivir poate fi administrat oral si poate fi inceput repede pentru efecte precum: inhibarea progresului pacientilor spre o boala grava, scurtarea fazei infectioase si oprirea raspandirii locale rapide.
Medicamentul antiviral Monulparivir a fost initial proiectat sa trateze gripa si sa impiedice virusul sa se inmulteasca, creand erori in faza multiplicarii ARN. Cercetatorii au observat anterior ca medicamentul are activitate de spectru larg impotriva virusurilor respiratorii ARN si ca tratamentul oral al animalelor infectate reduce cu mai multe ordine de marime volumul particulelor transmise, reducand drastic transmiterea. Aceste proprietati fac MK-4482/EIDD/2801 un candidat puternic la controlul farmacologic al noului coronavirus.
Monulparivir este in prezent in faza avansata a testelor clinice II/ III. A inceput testarea cu trei doze diferite la cate 12 ore timp de cinci zile a unor pacienti cu SARS-COV-2.
Surse:
https://www.nature.com/articles/s41564-020-00835-2
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201203133908.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7553152/
Doua masti te protejeaza de COVID-19 mai bine decat una?
Masca este unul dintre principalii factori care opreste transmiterea comunitara a noului coronavirus. Multi aleg sa poarte masti din bumbac, altii opteaza in continuare pentru mastile chirurgicale sau pentru cele N95.
Nu sunt putini nici cei care poarta cate doua masti in loc de una singura pentru a fi siguri ca astfel vor fi protejati de infectia cu noul coronavirus. Sunt doua masti mai eficiente decat una?
Specialistii spun ca nu este necesara si o a doua masca. Motivul? Mastile conforme sunt realizate din materiale special concepute pentru a opri raspandirea particulelor virale. Mai mult decat atat, acestia sunt de parere ca purtatul a doua masti poate crea un fals sentiment de siguranta si foarte usor putem deveni neglijenti cand vine vorba de respectarea celorlalte masuri de protectie precum pastrarea distantei fizice si spalatul mainilor.
Un lucru este cert. Indiferent de cate masti alegi sa porti, asigura-te ca acestea se asaza bine pe fata si acopera nasul si gura. De asemenea, in momentul in care masca este pusa pe fata, trebuie apasata ferm in asa fel incat partile sale laterale sa fie lipite de obraji, pentru a nu permite particulelor virale sa intre sau sa iasa.
Surse:
https://blogs.webmd.com/public-health/20201106/is-wearing-two-masks-better-than-one
https://choice.npr.org/index.html?origin=https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2020/11/03/929555568/coronavirus-faqs-are-3-masks-better-than-1-will-mouthwash-keep-you-safe
Articole recomandate
- 8 factori pe care medicii ii iau in considerare atunci cand va recomanda un ...
- Cele mai periculoase medicamente pentru corpul uman
- Te doare in gat? Iata 9 remedii care te scapa rapid de problema
- 7 beneficii pe care usturoiul le are asupra sanatatii. Sunt dovedite stiintific!
- Alergia la medicamente - simptome si prim ajutor
- Cum sa vorbiti cu medicul despre medicamente?
- Vitamina C - de ajutor impotriva COVID-19 sau poate face mai mult rau?
- Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
- Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Citeste pe aceeasi tema
- Varianta Delta a noului coronavirus la copii. Ce trebuie sa stie parintii?
- 12 obiceiuri lunare de ingrijire personala pe care sa le adoptati in noul an
- Spirtul - bun sau nu impotriva noului coronavirus? Care sunt cei mai buni dezinfectanti?
- Profilaxie - cum se previne aparitia cariilor la copii?
- Medicamente eliberate si fara prescriptie medicala