MEDAS se alatura luptei impotriva cancerului de piele
Stire medicala
Mai si Iunie devin "luni de lupta impotriva cancerului de piele", in cadrul carora MEDAS ofera gratuit consultatii screening si reduceri pentru investigatii dermatologice
Cancerul de piele a devenit cel mai frecvent tip de cancer la om. Unul din trei pacienti depistati la nivel international sufera de aceasta boala iar numarul lor este intr-o continua crestere, conform ultimelor statistici ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ale Skin Cancer Foundation.
Anual sunt inregistrate 132.000 de noi cazuri de melanom malign, una dintre cele mai agresive forme de cancer de piele, care, in 2010 omora un pacient la fiecare 62 de minute potrivit Societatii Americane de Chirurgie Dermatologica.
In Romania, unde se inregistreaza aproximativ 2.000 de noi cazuri de melanom malign pe an, incidenta deceselor ramane ridicata mai ales din cauza depistarii tardive a leziunilor cutanate, cand sansele de supravietuire sunt minime, potrivit Societatii Romane de Dermatologie (SRD).
Aceasta situatie alarmanta este, de asemenea, intretinuta de expunerea neprotejata la soare si de lipsa monitorizarii starii alunitelor la risc. Totul poate fi insa evitat foarte simplu prin control medical periodic si prin verificarea dermatoscopica a alunitelor.
Pentru a sublinia importanta depistarii melanomului malign intr-o faza incipienta, singurul mod de crestere a sanselor de vindecare, Centrul Medical MEDAS lanseaza o oferta speciala pentru investigatii dermatologice.
In cadrul acestei initiative, valabile in perioada mai-iunie, toti cei interesati de verificarea starii de sanatate pot beneficia gratuit de consultatii screening si de reduceri de 50% la consultatiile de dermatoscopie computerizata Fotofinder si la microscopia confocala in vivo, premiera in sistemul medical privat din Romania.
Referitor la aceasta initiativa, Dr. Simona Iolanda Ateia, director general al lantului de clinici MEDAS, a declarat „Pentru a putea sprijini cat mai mult imbunatatirea starii de sanatate a romanilor, investim constant in dotarea clinicilor MEDAS cu aparatura performanta si suntem mereu la curent cu inovatiile din domeniu. in acelasi scop, ca parte a activitatilor noastre, punem mare accent pe importanta preventiei si lansam constant oferte prin care incurajam romanii sa mearga periodic la consultatii si sa realizeze investigatii pe baza recomandarilor primite de la medic. Acesta este si cazul ofertei dedicate dermatologiei, pe care o derulam in prezent si prin care declaram lunile mai si iunie drept Luni de lupta impotriva melanomului malign. Ne alaturam astfel eforturilor de lupta impotriva acestei forme agresive de cancer derulate atat in tara, cat si in strainatate."
Dermatoscopia computerizata Fotofinder este o metoda moderna, total neinvaziva, superioara dermatoscopiei clasice, care permite cu ajutorul tehnicii Mole-Analyzer screeningul rapid al cancerelor cutanate, diagnosticul si urmarirea evolutiei in timp a alunitelor (nevi pigmentari) cu potential de transformare in cancer de piele - melanom malign.
Dermatoscopul Fotofinder mareste optic leziunea de peste 100 de ori. Astfel, nevul (alunita) este fotografiat si analizat pe monitorul aparatului la nivel de detaliu, pentru evaluarea riscului de transformare in melanom. Apoi softul interpreteaza imaginea tinand seama de criterii precum localizarea leziunii, dimensiuni, culoare, simetrie si margini.
De asemenea, dermatoscopul Fotofinder calculeaza pentru fiecare alunita investigata un scor numeric al riscului de transformare oncogena si il afiseaza intr-o forma grafica ce se inregistreaza fotografic sau digital. in cazul pacientilor cu un numar mare de alunite, dispozitivul fotografiaza zona respectiva, apoi analizeaza fiecare alunita in parte, identificandu-le pe acelea care prezinta risc crescut.
Microscopia confocala in vivo, premiera in sistemul medical privat din Romania, reprezinta o noua modalitate imagistica de investigatie care utilizeaza biopsia optica (atraumatica) pentru diagnosticul neinvaziv al cancerului de piele (melanom malign). Prin aceasta investigatie, realizata de pacient doar la indicatia medicului, se poate aprecia extensia locala a tumorii si se poate stabili un plan fidel al unei eventuale excizii. Practic, se realizeaza o biopsie in-vivo care permite stabilirea unui diagnostic fara a fi nevoie de excizia leziunii.
Persoanele interesate de efectuarea uneia dintre investigatiile incluse in aceasta oferta pentru dermatologie sunt asteptate pana la 30 iunie la clinica MEDAS Professional - Bd. Regina Elisabeta nr. 57, sector 5, Bucuresti.
Despre cancerul de piele
Cancerul cutanat este cea mai frecventa tumora intalnita la persoanele cu pielea deschisa la culoare in toata lumea. Cancerul cutanat este un termen general care sugereaza o modificare maligna aparuta la nivelul tegumentului. Sunt doua categorii mari de cancere care apar la nivelul pielii melanom si non-melanom (carcinonul bazocelular si carcinomul spinocelular fiind mai frecvente).
Numarul pacientilor diagnosticati cu tumori la nivelul pielii este in crestere alarmanta in ultimii ani. Incidenta tuturor tipurilor de cancer a crescut cu aproape 5% in fiecare an, in acest moment cancerul de piele reprezentand aproximativ o treime din totalitatea cancerelor. Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anual, la nivel global, sunt inregistrate 60.000 de decese cauzate de cancer cutanat.
Dintre toate tipurile de cancer de piele, cel mai periculos este melanomul malign care afecteaza mai ales persoanele cu piele deschisa la culoare, par blond sau roscat, ochi albastri sau verzi, pistrui, istoric de arsuri solare severe, numar mare de alunite sau istoric familial de cancer cutanat.
Melanomul se dezvolta frecvent de la nivelul nevilor traumatizati mecanic sau expusi exagerat la radiatiile UV. Melanomul constituit are o evolutie rapida atat la nivelul pielii, cat si sistemica (metastazare). Din acest motiv este recomandata urmarirea alunitelor forma, culoare, margini.
Orice pacient care identifica o leziune cutanata suspecta, care persista de cateva saptamani, isi modifica dimensiunile, sangereaza sau are o ulceratie care nu se inchide spontan necesita un consult de specialitate. Este recomandata o autoevaluare lunara a intregului tegument in vederea depistarii precoce a unor leziuni anormale.
Anual, se recomanda un consult la medicul dermatolog pentru un examen clinic complet al tegumentului si efectuarea dermatoscopiei. Depistarea precoce a tumorilor cutanate este esentiala deoarece sansele de vindecare completa cresc atunci cand diagnosticul este stabilit intr-o faza initiala a bolii.
Articole recomandate
- 10 modalitati de a preveni cancerul de piele
- Cauze ascunse ale cancerului de piele
- Adevarul despre melanom, cel mai periculos cancer de piele
- Topul alimentelor care lupta impotriva cancerului
- Atentie la razele UV! Cresc dramatic riscul de cancer de piele!
- Factorii care influenteaza aparitia cancerului de piele
- Poti fi expus riscului de a dezvolta cancer de piele?
- Cancerul de piele: melanomul malign
- Cancerul de piele - ce inseamna si cum ne putem feri de acesta