Masca devine obligatorie si in spatiile deschise!
Stire medicala
Ludovic Orban spune ca sistemul medical a atins capacitatea de 75% in tratarea pacientilor cu COVID-19. Acesta a precizat ca autoritatile au incercat in mod constant cresterea numarului de paturi de terapie intensiva pentru pacientii cu coronavirus, dar ca exista o alta "limita”, care consta in numarul de medici si de asistenti medicali care pot ingriji pacientii.
Orban a mai spus ca nu toti pacientii de la ATI sunt intubati, context in care se ia in calcul implementarea unor sectii intermediare pentru persoanele care nu au nevoie de ventilare, in asa fel incat paturile care beneficiaza de ventilator sa poata fi alocate pacientilor care au nevoie de astfel de terapie.
Premierul Ludovic Orban a mai anuntat, duminica, principalele masuri care trebuie aplicate in Capitala odata cu depasirea ratei de infectare de 3 la mia de locuitori. Obligativitatea purtarii mastii in toate spatiile deschise, alaturi de spatiile inchise este una dintre masurile care intra in vigoare incepand de astazi.
Premierul Ludovic Orban sustine ca evenimentele private, precum botezurile si nuntile, sunt principala cauza a imbolnavirilor de COVID-19. Acesta mai spune ca dupa alegerile locale in 3.300 de localitati au avut loc petreceri spontane la care au participat sute de oameni.
”Aceasta crestere a numarului de cazuri s-a datorat faptului ca noi am luat decizii de ridicare a restrictiilor, de reluare a unor activitati. in analiza efectuata, drept cauza a imbolnavirilor, pe primul loc au fost evenimentele private, motiv pentru care am decis sa nu mai permitem organizarea de evenimente private”, a explicat premierul Romaniei.
Acesta a catalogat petrecerile filmate, in ultima perioada, in Centrul Vechi al Capitalei drept o sfidare a restrictiilor si explica faptul ca in mod normal Politia Locala ar trebui sa aiba un echipaj in permanenta in acea zona si sa patruleze permanent in zonele in care exista riscul de formare a unor aglomerari.
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24360452-ludovic-orban-evenimentele-private-principala-cauza-imbolnavirilor-covid-19-sistemul-medical-atins-capacitatea-75-tratarea-pacientilor-coronavirus.htm
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24360268-prefectul-capitalei-bucuresti-nu-mai-sunt-locuri-ati-spitalul-colentina-devine-totalitate-unitate-covid-medicii-asistentii-din-scolile-scenariul-rosu-transferati-spitalale-covid.htm
2.466 de cazuri noi de COVID-19 in ultimele 24 de ore
Alte 2.466 de cazuri noi de COVID-19 au fost inregistrate in Romania, din doar 8.040 de teste. Asta inseamna ca peste 30% dintre testele efectuate in 24 de ore sunt pozitive. Bilantul ajunge la 182.854 potrivit datelor transmise astazi de Grupul de Comunicare Strategica.
Au fost raportate 59 de decese (26 barbati si 33 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Braila, Calarasi, Caras-Severin, Constanta, Dambovita, Iasi, Maramures, Neamt, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis, Vaslui, Vrancea si Municipiul Bucuresti.
Dintre acestea, 2 decese a fost inregistrate la categoria de varsta 40-49 de ani, 6 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 18 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 22 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 11 decese la categoria de peste 80 de ani.
Toate decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati.
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.296. Dintre acestea, 757 sunt internate la ATI.
Studiu: COVID-19 rezista 9 ore pe piele, de 5 ori mai mult decat virusul gripal
Potrivit unui studiu recent publicat in revista Science, COVID-19 poate supravietui pana la 9 ore pe piele, de 5 ori mai mult decat virusul gripal. Cercetatorii confirma necesitatea spalarii frecvente a mainilor in lupta impotriva pandemiei de coronavirus.
Prin comparatie cu virusul care provoaca gripa obisnuita, care supravietuieste pe piele aproximativ 2 ore, SARS-COV-2 supravietuieste timp de 9 ore pe pielea umana, ceea ce poate poate creste riscul de transmitere prin contact comparativ cu IAV (Influenza A Virus sau virusul gripei A).
Cercetatorii au testat esantioane de piele prelevate de la specimene de autopsie la aproximativ o zi de la deces. Acestia mai spuns ca atat coronavirusul, cat si virusul gripal, devin inactive in 15 secunde de la contactul cu etanolul, substanta utilizata in dezinfectantii pentru maini.
Aceste rezultate vin la cateva zile dupa ce un alt studiu a aratat ca noul coronavirus poate rezista pe bancnote si pe telefoane chiar si 28 de zile. De asemenea, cercetatorii avertizeaza ca virusul este activ pe o perioada lunga la o temperatura de 20 de grade Celsius, in timp ce la 40 de grade nu rezista nici macar o zi pe suprafete.
https://www.livescience.com/coronavirus-survives-9-hours-on-skin.html
Articole recomandate
- Fobiile
- Atacul de panica si tulburarea de panica
- Ce se intampla in corpul uman in timpul unei fobii
- Cum se manifesta varianta Omicron
- Te-ai hotarat sa ai un copil? Stii ce trebuie facut inainte?
- Fumatul pasiv, o amenintare pentru sanatate
- 7 intrebari pe care trebuie sa le adresati medicului ginecolog
- Cum sa consumati in siguranta alimentele pe timp de vara
- Tot ce trebuie sa stii despre muscaturile de capuse
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente